Sabati (veštičiji praznici)

Sabati su veštičiji praznici, ima ih 8, od kojih 4 odgovaraju solsticijumima i ravnodnevnicama, a ostalih 4 predstavljaju drevne paganske praznike.

Pored sabata, koji su dani ravnodnevnica ili solsticijuma, primetićete da su ostala 4 praznika vrlo blizu ili istog dana kada su izvanični religiozni praznici sveta današnjice. Shvatićete da se zapravo radi o drevnim paganskim praznicima, koji su se slavili od najdavnijih vremena, samo što sada nemaju isto ime, svrha proslave ostaje ista (iako se ponekad krije od vernika), negde je svrha modifikovana u skladu sa religijom naroda, a sve ovo u uskoj vezi sa komercijalizacijom i profitom. Ovo je više nego očigledno ali, i sami ćete se uveriti u sve ovo.

Veštičiji sabati, osim što nam pružaju priliku da se približimo božanstvima, takođe nam simbolično predstavljaju legendu o Boginji i Bogu, a ritual svakog od praznika se sprovodi kroz aspekt beskrajnog kruga života.

Dođite i otkrijte veštičije sabate, to su:

  1. Yule, 21. decembar
  2. Imbolc, 2. februar
  3. Ostara, 20.-21. mart
  4. Beltane, 1. maj
  5. Litha, 21. jun
  6. Lammas, 1. avgust
  7. Mabon, 21. septembar
  8. Samhain, 31. oktobar

 

Dovoljno je da kliknete na praznik i saznaćete sve detalje o njemu…

https://images.app.goo.gl/7Zr59baFjDFXRQkd9

Rabelamia

Ovde sam da, godinama sakupljana znanja, podelim sa vama – Sve što ste oduvek želele da znate o vešticama – Kako postati veštica i, još mnogo toga – Neka tako bude!

Veštičija enciklopedija:

Kategorije

Prijavite se za novosti sa bloga "Savremena Veštica"

Pratite nas na društvenim mrežama

Lunarni kalendar

Vaši komentari – moji odgovori…

Najnoviji proizvodi iz veštičijeg butika:

BOG DAŽBOG

Slovenski Bog Dažbog je bog Sunca, davalac toplote i svetlosti. Njegovo ime možete čuti u najkraćoj molitvi ikad, koja je

Pročitaj više »

Nemojte propustiti ovo

Prijavite se za novosti sa bloga "Savremena Veštica"

Najnoviji postovi, noviteti iz veštičjeg butika i sve o magičnim danima koje očekujete

Ne oklevajte, potpuno je besplatno i možete opozvati prijavu kad god poželite. Vašu email adresu koristimo samo za slanje poruka sa našeg sajta. Cenimo Vašu privatnost.