Sabat Litha – 21.jun, Lita

O prazniku ...

Litha je praznik letnjeg solsticijuma. To je momenat kada je moć prirode je na vrhuncu, najduži dan u godini. Sunce, od toga dana, počinje da opada na horizontu. To je ono vreme u godini koje je u direktnoj vezi sa prosperitetom, plodnošću, ali pre svega sa srećom.

Dok je na Beltan, veo između svetova toliko tanak da može da se komunicira sa duhovima, jer se mnogo lakše prelazi granica između ove dve dimenzije, pazite, ako samo hodate kroz polja kantariona u noći Lite, rizikujete je da završite na drugoj strani!

Ovo je najbolji trenutak za ostvarivanje snova i da se život učini još lepšim. Pozitivna energija je na svom maksimumu, pa je ovaj period pogodan za magiju ljubavi, isceljivanja i zaštite.

Kod pagana i veštica, ovaj period blagostanja se pripisuje Bogu i Boginji i njihovoj raskošnoj plodnosti. I u drugim religijama, baš u ovom istom vremenskom periodu, slave se mnogi praznici, samo su malo transformisani i dodeljena su im nova imena: kod katolika je to praznik Saint Jean, kod pravoslavaca se slavi isti praznik i posvećen je istom svecu Svetom Jovanu (letnji Sveti Jovan), na taj dan je Dan očeva u Francuskoj, kao i Praznik Muzike! Takođe, baš u ovom periodu meseca juna postoji litija kod pravoslavaca koja se u narodu zove Duhovi… Čik pogodite zašto! Uzgred budi rečeno, ovaj dan i njegov specifični astronomski događaj su prvi slavili Stari Sloveni, to je slovenski praznik KUPALA, a o njemu možete više saznati ovde

Vatra koja predstavlja Sunce, u čiju čast i slavimo ovaj period, bila je oduvek snažno poštovana i pagani su palili velike lomače i tako promovisali ljubav, prečišćavanje, plodnost i zdravlje. Zvali su ih Vatre radosti. Danas, u svojim skučenim apartmanima, palimo lepo dekorisane sveće, a kad god je to moguće, ne treba propustiti priliku da se praznik provede u prirodi, i da se zapali jedna mala lomača.

Dekoracija

photo by Rabelamia

Tradicionalno, na oltar se stavlja: zeleni stolnjak, svi simboli ljubavi kojih se setite, sezonsko cveće (odaberite šta vam je najlakše ili najdraže da pronađete sa liste biljaka iz korespodencije), biljke i ulja koja se koriste da bi se isfiltrirali mirisi tokom rituala, a u svrhu budućeg, željenog blagostanja, kao i za napitke, čajeve i slično. Ukoliko imate mogućnosti, vrlo je prikladno da se u prirodi (na prikladnom mestu i uz poštovanje svih mera sigurnosti kako za vas tako i za prirodu) napravi ritual vatre ili krugovi od kamena. U tom slučaju, vaš magijski kotao treba da bude napunjen komoljikom.

Korespondencija

MIRISI: ruža, jasmin, miro, limun, bor, žalfija, kedar

BILJKE: hrast, bršljan, paprat, majčina dušica, imela, orlovi nokti, ruža, vrbena, ljiljan, lavanda, kamilica, hajdučka trava, suncokret

BOJE: zelena, bela, plava, narandžasta, crvena, plava, žuta

SVEĆE: zelene, roze

KAMENJE: žad, Agatina pena, rozenkvarc, smaragd, lapis-lazuli, dijamant

ELEMENT: vatra

PLANETA: Merkur

TAROT KARTA: Kočija, Velika Arkana 7

RUNA: uruz

POSVEĆENJE: Afrodita (Boginja ljubavi), Astarte (Boginja ljubavi i zadovoljstva), Balder, Dana, Hator, Ištar, Freja (Boginja ljubavi i vojevanja) i Venera (Boginja ljubavi i lepote)

UTICAJ: komunikacija, intuicija

 

 

 

 

 

Praznična trpeza

photo by Rabelamia

Vino i sokovi zauzimaju vrlo važno mesto u ritualu Lite, zatim povrće koje je prirodno na zemlji i, voće. Takođe, roštilj, grilovana i flambirana jela se preporučuje za ovaj dan posvećen vatri. Voće i povrće su naročito sveti, tako da oni koji nemaju previše strpljenja za pripremanje komplikovanijih recepata, mogu pripremiti jednu činiju sa salatom od svežeg povrća ili voća. Deserti i voćni hleb se stoga takođe preporučuju, ali i pite, pletenice sa grožđicama i slično.

GRILOVANI PLAVI PATLIDŽAN

 

Plavi paradajz oprati, osušiti i preseći svaki na dva dela, uzdužno. Zatim ga premazati maslinovim uljem po celom površini isečene strane (nikako ga ne treba zalivati uljem, jer će tako upiti previše ulja i ukus neće biti originalan).

Zatim poređati polutke plavog patližana na roštilj ili na gril iz rerne, u oba slučaja treba da bude već postugnuta jaka temperatura. Peći polutke patlidžana dok ne omekšaju i ne dobiju zlatnu boju sa tamnim prugama od roštilja. Kad su gotovi, skloniti ih, zarezati po dužini, posoliti i začitini začinskim biljem po ukusu (ili preliti sosom od maslinovog ulja, limuna i smrvljenog belog luka).

Može se služiti bez ičega, ili sa slanim mafinima.

photo by Rabelamia

Potrebno je:

  • 2 plava patlidžana
  • maslinovo ulje
  • so i začinsko bilje po ukusu
  • limun
  • 1 češanj belog luka

Praznične aktivnosti

Ukoliko možete, zapalite veliku vatru. Provucite kantarion kroz dim, zatim ga (nakon rituala) podignite iznad ulaznih vrata vašeg doma, tu će stajati do sledeće godine.

Nabavite biljke koje vam mogu biti potrebne u toku cele godine za buduće rituale i čarolije, njihova moć je najjača u ovo doba godine. Osušite svoje biljke iznad vatre.

Recite jednu molitvu na dan Lite, molitvu koja vam je na srcu, uradite to ispred ogledala sa upaljenom belom svećom i ostavite tu sveću da dogori do kraja.

Uništite (spalite) stare amajlije i zaštite, upravo na ovaj dan one su izgubili svoju efikasnost. Razbacajte pepeo i napravite nove.

Delite ljudima iz vaše okoline sezonsko voće i povrće. Ostavite na pragu malo meda i mleka za duhove.

Magijski štap, tradicionalni instrument veštica, magova i svih čarobnjaka pravi se na ovaj dan. Zapravao, na ovaj dan se bira grana, seče se i kasnije se finalizuje njegova izrada.

Isplanirajte šetnju pored mora, jezera ili reke pre rituala i u zoru posle rituala.

Ritual

photo by Rabelamia

Radi se u noći Lite, znači 21. juna, uveče.

Potrebno je:

– Jedna platnena kesica i crveni kana

– Lavanda, kamilica, kantarion, vrben

– Plava i zelena sveća, šibice

– Miris ruže ili miris orlovih noktiju

– Atame

– Magijski kotlić

– Pentakl ili druga energetska sonda

– Oltar je pripremljen i dekorisan, a magijski krug zatvoren.

– Napunite platnenu torbicu lavandom, kamilicom, kantarionom i vrbenom.

– Razmislite o svojim bitnim problemima, teškoćama, patnjama, tugama i bolestima, i dok o njima razmišljate, istovremeno vizuelizujte kako ih sa biljkama stavljate u kesicu.

– Zavežite dobro kesicu crvenim kanapom.

– Upalite sveće i miris.

– Stanite ispred oltara sa atameom podignutim uvis i, izgovorite:

Ja slavim ovim mističnim ritualom srž leta!

O, velika Boginjo i svemoćni Bože,

od vaše energije cela priroda vibrira,

a zemlja se kupa u toplini i životu!

Sada je vreme da se zaborave brige i zla iz prošlosti,

sada je vreme za pročišćavanje!

O, plameno Sunce,

tvojom svemoći sprži trivijalnosti, patnju i zlo!

Očisti me!

– Odložite atame.

– Sada kesicu sa biljkama, odnosno sa vašim problemima, mukama i zlom koji vas muče, zapalite na plamenu plave sveće i spustite je u magijski kotlić. Izgovorite:

„Ja vas proterujem, snagom Boginje i Boga,

ja vas proterujem, snagom moći Sunca, Meseca i zvezda,

ja vas proterujem snagom moći

vode, zemlje, vazduha i vatre!“

– Sada smireno posmatrajte torbicu kako gori i smanjuje se, vizuelizujte aktivno kako se zajedno sa njom smanjuju i gore vaši problemi i patnje, koji su vas mučili u toku protekle godine i, pretvaraju se u ništavilo. Nastavite ritual i recite:

O, veličanstvena Boginjo, o, milostivi Bože,

u ovoj magičnoj noći letnjeg solsticijuma,

ja vas molim da napunite moj život radošću i čudesima!

Pomozite mi da uskladim svoj život sa energijama Kosmosa,

opijena radošću ove noći i vazduhom koji pročišćava,

ja vam se zahvaljujem!

– Sada možete da realizujete različite rituale vezane za proslavu Lite, kao što su ljubav, lečenje i zaštita. Efekat ovih rituala će se pojačavati iz dana u dan.

– Nakon kompletno izvedenog magijskog rituala, čiji ste i početak i kraj oglasili magijskim zvonom, vreme je da uzemljite višak energije.

– Nakon toga priredite malu proslavu u magijskom krugu, uz piće i poslastice koje ste pripremili i pre rituala postavili na oltar. Malo se počastite, a malo ostavite duhovima i božanstvima i obavestite ih o tome.

– Zahvalite se Bogu i Boginji, a zatim pristupite otpuštanju čuvara kula prostora i otvaranju magijskog kruga.

– I, na kraju, ugasite radnu sveću, a ostale sveće namenjene prazniku ostavite da dogore.

Pogodan magijski ritual na sabat Lita

Čarolija za dobijanje moći isceljivanja

CILJ: Moć spoznavanja pravih uzroka zdravstvenih problema, dobijanje moći isceljivanja, lečenje drugih (*nikada ne savetovati da se prestane sa terapijom zvanične medicine, lekar će sam ukinuti terapiju kada uzročnici i simptomi nestanu).

 

MOMENAT: Započeti ovaj mali (ali veliki) ritual u sumrak pre proslave Lite, a završiti ga u zoru nakon proslave sabata.

photo by Rabelamia

POTREBNO JE:

– Peskovita plaža na obali mora, reke ili jezera

– Jedna opala grana, dužine najmanje 30 cn

– 3 male sveće u tri tegle (svećnjak u obliku tegle)

– Šibice

– Pehar sa vinom

– Jedna velika, otvorena školjka

MAGIJSKI RITUAL:

* U sumrak pred proslavu, idite na obalu velike vode (more, jezero, reka), nacrtajte granom u pesku veliki trougao, sa stranicama istog dužine oko 1,5 do 1,8 m;

* Stavite sveće u tegle, svaku sveću zapalite jednom šibicom i postavite ih na sva tri ugla trougla;

* Stanite u centar trougla sa peharom vina u ruci, okrenite se prema vodi i recite:

„Boginjo talasa i svih voda,

prihvati mene, tvoje dete,

i daj mi moć lečenja!“

* Popijte vino;

* U zoru, idite na isto mesto i, zahvatite peharom vodu iz vodene površine gde izvodite ritual;

* Vratite se u centar trougla, sipajte vodu iz pehara u školjku, školjkom sipajte vodu preko svojih stopala, govoreći:

„Neka hodam punog zdravlja!“

* Opet sipajte vodu iz pehara u školjku, školjkom sipajte vodu na svoju glavu, govoreći:

„Neka sam zauvek izlečena!“

* Još jednom sipajte vodu iz pehara u školjku, a onda školjkom sipajte vodu na jednu pa na drugu ruku, govoreći:

„Kako lečim sebe,

tako neka lečim i druge!“

* Isipajte ostatak vode iz pehara u centar trougla. Ugasite sveće govoreći:

„Milošću Boginje svih voda,

neka tako bude!“

Naslovni photo by Rabelamia

Izvori:

* Lična iskustva

Rabelamia

Ovde sam da, godinama sakupljana znanja, podelim sa vama – Sve što ste oduvek želele da znate o vešticama – Kako postati veštica i, još mnogo toga – Neka tako bude!

Veštičija enciklopedija:

Kategorije

Prijavite se za novosti sa bloga "Savremena Veštica"

Pratite nas na društvenim mrežama

Lunarni kalendar

Vaši komentari – moji odgovori…

Najnoviji proizvodi iz veštičijeg butika:

BOG DAŽBOG

Slovenski Bog Dažbog je bog Sunca, davalac toplote i svetlosti. Njegovo ime možete čuti u najkraćoj molitvi ikad, koja je

Pročitaj više »

Nemojte propustiti ovo

Prijavite se za novosti sa bloga "Savremena Veštica"

Najnoviji postovi, noviteti iz veštičjeg butika i sve o magičnim danima koje očekujete

Ne oklevajte, potpuno je besplatno i možete opozvati prijavu kad god poželite. Vašu email adresu koristimo samo za slanje poruka sa našeg sajta. Cenimo Vašu privatnost.