Sabat Ostara (OSTARA), 20-21.mart

O prazniku ...

Ovaj lepi praznik mnogi zovu i Čedni mesec (misli se kalendarski, na mesec mart). Ovaj naziv ima poreklo u periodu godine kada je priroda potpuno sveža i nevina. Ovo ime je dato po prvim znacima proleća sa raznim varijacijama: hrišćani ovaj mesec zovu Posni mesec, jer je to period poslednjeg meseca zime; crvi se bude u zemlji, jer zemlja počinje ponovo da se greje i, mnogi ga zovu Mesec crva; prvi preleti gavranova takođe najavljuju siguran dolazak proleća, pa je po tome dobio naziv Gavranom mesec, i tako dalje.

Ovo je idealan mesec za novine u životu, za nove projekte i čišćenja svih vrsta. Takođe, ovo je idealno vreme da se blagoslove magijske biljke, kao i da se pripremi zemlja za sađenje svih biljaka koje želimo da zasadimo na veliki praznik Ostara, znači, jednostavno rečeno, praznik koji slavi proleće.

Sve mentalne pripreme za nova iskustva, ili za novi posao, možda i novu trudnoću, ili putovanje, pa i dobrodošlicu novom kućnom ljubimcu u vaš dom, treba raditi upravo u ovom mesecu, jer je ovo veoma plodotvoran period. Mesec mart je pogodan za rituale koji se odnose na uspeh i nova nadanja, on jača sve projekte koji su započeti mentalno u januaru, dodavajući energiju za realizaciju istih.

Kada govorimo samo o paganskoj proslavi, ona predstavlja dolazak proleća. To je još jedan praznik vatre, magijski momenat za pobedu nad zimom.

Može da se zaključi da Ostara predstavlja proslavu života, smrti i ponovnog rođenja. Energija prirode prelazi iz zimske letargije u prolećnu raskoš. Boginja obasipa prirodu plodnošću, a Bog se razvija i stiče zrelost. On luta zelenim poljima, raduje se raskošnoj prirodi i podstiče divlje životinje da se razmnožavaju. Ostara je pod zaštitom raznih Boginja plodnosti, zavisno od kulture naroda, ali sve simbolišu atribute koji se odnose na polja, osemenjavanje i ponovno rađanje. Na dan Ostare, svetlost pobeđuje tamu, to je momenat prolećne ravnodnevnice, jer su dan i noć jednaki.

Pošto je ovo period novih početaka, vreme je da se deluje, da se „osemenjuju“ bajalice i napevi kako bismo malo kasnije dočekali njihov „plod“.

Za ovaj sabat, jaja imaju veliki značaj, jer i ona simbolišu plodnost. Mnogo sledbenika hrišćanske religije u svetu dekorišu svoja uskršnja jaja, da bi slavili vaskrsenje svog spasistelja Isusa Hrista (njegovo ponovno rođenje).

Pagani i njihova deca dekorišu jaja za Ostaru/Maslenicu da bi iskazali dobrodošlicu svetlosti i toploti na zemlju i još više favorizovali plodnost.

Legenda o Boginji Ostari (Boginji proleća i plodnosti)

Ostara je mnogo volela decu i ona su joj neizmerno uzvraćala ljubav, pratili su je gde god bi ona išla. Ona je volela da im peva i da im pripoveda razne bajke. Jednog dana, dok je sedela sa mnogo dece u prelepom vrtu, jedna ptica joj je sletela na ruku. Ona joj je nešto prošaputala i ptica se pretvorila u njenu omiljenu životinju – zeca!

Ovo je najpre oduševilo decu sve dok nisu shvatili da se zec trese od straha. Shvatili su da ova ptičica pretvorena u zeca nikada više neće moći da peva, niti da leti nebeskim prostranstvima i da ga to čini jako nesrećnim.

Deca su preklinjala Ostaru da preokrene čaroliju, ali šteta je već bila učinjena… Ostara je upravo prekršila najveće veštičije pravilo “Ako nikome ne pričinjavaš bol – radi šta god želiš!”. Njene moći su se odjednom smanjile i postala je nesposobna da uradi šta treba. Ptica je bila osuđena da ostane u telu zeca sve do buđenja proleća, perioda u kome Ostara može da povrati svoje moći. Sve što je Ostara mogla tada da uradi bilo je da vrati pticu u njen oblik za jedno limitirano vreme, u kome će ptica moći da ode da položi svoja jaja.

U znak zahvalnosti deci, što su preklinjala Ostaru da preokrene čaroliju, zec je odlučio da skupi sva svoja jaja i da ih pošalje svoj deci sveta.

Ostara je, da bi kaznila zeca zbog svoje inicijative, ugravirala obrise zeca na „lice“ Meseca. Kada se ti obrisi vide (u proleće), on će moći da leti nebeskim prostranstvima kao ptica, zaštićen od svih opasnosti koje ga vrebaju na Zemlji.

Dekoracija

Žuti stolnjak, ukrašena jaja, čokoladna jaja, mladi izndanci, prolećno cveće, grančice, sitni kamenčići, semenke u drvenoj činiji. Ako je potrebno napraviti magijski krug, onda ga treba napraviti od latica cveća, oltar obezbediti izvorskom ili energizovanom vodom. Bogato ukrasiti oltar cvećem i raznim detaljima koji simbolizuju Ostaru.

Rabelamia

Korespondencija

Boje: svetlo zelena, bela, limun-žuta, pastelni tonovi mrke i zagasito roze

Sveće: zelene, žute, zlatne

Mirisi: jasmin, slez, jagoda, tamjan, miro, zmajeva krv, cimet, muskatni oraščić, aloja, bendžoan, mošus, ljubičica, narandža

Cveće: prolećno cveće, lale, zumbul, ljubičice, lavanda, vrbena, narcisi, visibabe

Kamen: crvene i morske plave boje, kvarc i mesečev kamen

Elemenat: Vazduh

Planeta: Jupiter i Neptun

Tarot karta: Mesec, Velika Arkana XVIII

Runa: Evaz

Božanstvo: Ostara, Boginja proleća i plodnosti

Uticaj: intuicija, ezoterično znanje, zakoni karme

Praznična trpeza

Pogodna su sva sezonska jela koja sadrže semenke suncokreta, bundeve, susama, odnosno semenke koje možemo da nabavimo u neposrednom okruženju.

Salate od mladih izdanaka (maslačak), omlet od jaja… Sva ova jela treba, takođe, da simbolizuju plodnost, ali su jaja u centru pažnje. Evo još nekih namirnica koje su privilegovane za ovaj sabat: voćno vino, čaj, mleko, med, sočivo, pšenica, jagnjetina, pavlaka, riba, sir, šunka…

Evo jednog recepta koji sadrži osnovne namirnice koje simbolizuju plodnost i reprezentuju Ostaru.

Ostarske pogačice

Rabelamia

Sastojci za testo:

– 3 dl mlakog mleka

– 25 gr kvasca

– 4 kašike smeđeg šećera

– 1 kašika ulja

– 3 žumanca

– kora od 1 limuna

– oko ¾ kg mekog brašna

– semenke po želji

– i, za premazivanje 400 gr meda

U mlakom mleku rastvoriti kvasac sa malo soli i šećera, kad naraste zamesiti testo od svih navedenih sastojaka i ostaviti na toplom mestu prekrivenom krpom da naraste duplo.

Razviti testo u debljini jednog prsta i vaditi pogačice modlom ili čašom. Umesto pogačica mogu se isplesti i pletenice. Poređati ih na podmazan pleh i ostaviti još dvadesetak minuta da rastu.

Pre pečenja premazati ih sasvim malo medom ili šerbetom i potom zacrtati krst na svaku pogačicu.

Peći na umerenoj temperaturi, oko 180°, da ne potamne previše, znači oko desetak minuta, poređati ih zatim u širok i dovoljno dubok sud i tople obilato premazati medom.

Mogu se vratiti u mlaku rernu da potpuno apsorbuju med.

Aktivnosti

– Šetnja u prirodi;

– Obratite pažnju na cveće i uberite ono koje vas intuitivno privuče (nosite, znači, bolin sa sobom);

– Potražite značenje ovog cveća i njegove moći;

– Budite istinski svesni života koji se budi;

– Palite sveće kada je Sunce na horizontu;

– Zvonite zvoncima;

– Ukrasite jaja;

– Pripremite ritualne obroke;

– Možete sređivati vaš vrt, pripremati biljke za sađenje ili ih sadite ako im je vreme.

Ritual

Radi se u noći Ostare, znači 20. marta uveče (ili 21. marta uveče, pogledajte uvek kada je tačno ravnodnevnica).

Potrebno je:

Rabelamia

– Puno prolećnog cveća;

– Zelene, žute i zlatne sveće, šibice;

– Mirisni štapići (ljubičica, jasmin, ruža…);

– Izvorska ili energizovana voda, kao i voda iz cveća;

– Jedna mala zasađena biljka;

– Pentakl (ili druga energetska sonda).

– Bogato ukrasite cvećem oltar i pod, a na oltar stavite i jednu biljku u saksiji.

– Postavite zelene, žute i zlatne sveće na oltar, kao i cvetne mirišljave štapiće (ljubičica, jasmin, ruža…).

– Sipajte u magijski kotilić izvorsku ili energizovanu vodu i malo vode iz cveća.

– Oltar je unapred uređen i dekorisan od navedenih elemenata iz korespondencije prema vašoj inspiraciji, a magijski krug zatvoren na uobičajen način.

– Upalite sveće i mirise.

– Stanite ispred oltara i, gledajući u biljku, izgovorite :

O, velika Boginjo,

Oslobodila si se iz ledenog zatvora zime,

Ovo je vreme da ti zeleniš opet,

I da tvoji blagi mirisi lebde u vazduhu.

Ovo je početak.

Tvojom magijom život je preporođen, Boginjo plodnosti.

Bog se proteže i raste mladalačkim žarom,

Prožet obećanjima leta!

– Nežno dodirnite biljku. Uspostavite kontakt, posredstvom vaše biljke, sa čitavom prirodom. Osetite probuđenu prirodu koja dolazi sa prolećem.

– U jednom trenutku, zadržavajući kontakt sa biljkom, izgovorite:

Ja hodam zemljom u potpunom prijateljstvu.

Bez oholosti.

Delovanjem ove biljke, Majko Boginjo i Bože Oče,

Ulijte mi duboku ljubav prema svemu što živi.

Naučite me da poštujem zemlju i sva njena blaga.

Učinite da nikada ne zaboravim!

– Meditirajte o smenjivanju sezona i o energiji koja izlazi iz zemlje.

– U ritual se može ubaciti još jedan detalj: potrebna je keramička ili zemljana činija za zemljom od Imbolka, crna i bela sveća. Pre obraćanja Boginji, upalite crnu sveću, bela ostaje neupaljena. Kada se završi obraćanje Boginji i Bogu, upalite belu sveću plamenom crne sveće i izgovorite:

“ Želim dobrodošlicu svetlosti koja stiže!

– Sada možete pristupiti izvođenju raznih rituala vezanih za sabat Ostare, rituale prečišćavanja kao i ostale ritale po želji. Svi rituali koji se izvode biće dupliranog dejstva zbog snage ovog dana i ceremonije koju ste upravo izveli.

– Nakon kompletno izvedenog magijskog rituala, čiji ste i početak i kraj oglasili magijskim zvonom, vreme je da uzemljite višak energije.

– Sada priredite malu proslavu u magijskom krugu, uz piće i poslastice koje ste pripremili i pre rituala postavili na oltar. Malo se počastite, a malo ostavite božanstvima i, obavestite ih o tome.

– Zahvalite se Bogu i Boginji, a zatim pristupite otpuštanju Čuvara kula prostora i otvaranju magijskog kruga.

– Sve sveće, osim radne, ostavite da dogore.

Pogodna čarolija na Ostaru

Čarolija za žensku plodnost

Cilj: Pospešiti trudnoću (u slučaju problema sa začećem sa ili bez realnog zdravstvenog razloga)

Momenat: U toku proslave sabata Ostara

Potrebno je:

– 1 zelena sveća

– Šibice

– Drvena olovka

– Jedan list belog, svilenog papira, 30 x 30 cm

– Makaze

– Jedan list crnog, svelenog papira, 30 x 30 cm

– Jedno domaće jaje

– Jedna žuta traka ili žuti kanap, dužine 45 cm

Rabelamia

Ritual

– Proslava Ostare je u toku, znači, magijski krug je već zatvoren;

– Upalite zelenu sveću, govoreći:

„Ostara nam dolazi,

da probudi zemlju snenu,

u bubnjeve udarajte,

Ostari se radujte!“

– Na belom, svilenom papiru skicirajte zečju glavu, potom je isecite makazama;

– Stavite skicu zečje glave na crni, svileni papir;

– U centar papira stavite jaje, zatim ga dobro zamotajte najpre belom nacrtanom glavom zeca, govoreći:

„Poslato od Lune!“

– Zatim, dobro zategnite crnim, svilenim papirom, praveći zavežljaj, govoreći:

„Rasti u stomaku!“

– Zavežite paketić žutom trakom ili koncem;

– Posle otvaranja magijskog kruga, nađite jednu rupu (udubljenje, skriveni prostor), dubine oko 30 cm, stavite paketić u tu rupu i recite:

„Kad zeka poskoči,

kad Mesec odskoči,

porašćemo zajedno!“

Hrišćanska tradicija danas

Stari Sloveni i u savremeno doba svi Sloveni koji se pridržavaju rodne vere, slave svoj praznik – Maslenicu. Više o ovom prazniku možete saznati ovde.

Ovaj paganski praznik su preuzeli i hrišćani i dali mu ime Mladenci, promenili su tematiku, ali su sačuvali sličan simbolizam plodnosti: pripremaju se medene pogačice za sve mladence (sve parove koji su se venčali zadnjih godinu dana) i blagosiljaju se da, sledeće godine, u ovo isto vreme, imaju medenu dečicu. Ovo zaista predivna simbolika i Mladenci su jedan od omiljenih hrišćanskih praznika.

 

 

Naslovna fotografija: Rabelamia

Izvori:

Lična istraživanja

Rabelamia

Ovde sam da, godinama sakupljana znanja, podelim sa vama – Sve što ste oduvek želele da znate o vešticama – Kako postati veštica i, još mnogo toga – Neka tako bude!

Veštičija enciklopedija:

Kategorije

Prijavite se za novosti sa bloga "Savremena Veštica"

Pratite nas na društvenim mrežama

Lunarni kalendar

Vaši komentari – moji odgovori…

Najnoviji proizvodi iz veštičijeg butika:

BOG DAŽBOG

Slovenski Bog Dažbog je bog Sunca, davalac toplote i svetlosti. Njegovo ime možete čuti u najkraćoj molitvi ikad, koja je

Pročitaj više »

Nemojte propustiti ovo

Prijavite se za novosti sa bloga "Savremena Veštica"

Najnoviji postovi, noviteti iz veštičjeg butika i sve o magičnim danima koje očekujete

Ne oklevajte, potpuno je besplatno i možete opozvati prijavu kad god poželite. Vašu email adresu koristimo samo za slanje poruka sa našeg sajta. Cenimo Vašu privatnost.