VEŠTIČIJI ZAKONIK U 13 PRINCIPA

Morate da sledite Veštičiji zakonik sa iskrenom ljubavlju i savršenim poverenjem… Znate onu krilaticu: „Ako ne povređuješ nikog, radi šta ti je volja!“, ali to nije sasvim tačno! Mi nosimo kompletnu odgovornost za sve što radimo, kažemo ili čak pomislimo… Zato, treba da postanemo gospodari našeg tela, jezika i uma, jer, sve što uradiš vratiće ti se… Srećno!

 • Mi, veštice, praktikujemo rituale da bi bile u skladu sa prirodnim ritmom života, silama koje su obeležene fazama Meseca, četiri godišnja doba i četiri strane.

 • Mi, veštice, smatramo da nam naša inteligencija daje jedinstvenu odgovornost prema našem prirodnom okruženju. Tražimo da živimo u harmoniji sa prirodom, borimo se za ekologiju, stavljajući ispunjenje života i naše svesti u koncept lične autorealizacije. Takođe, mi tvrdimo da hvalisanje titulama „pagan“, „veštica“, „mag“ ili bilo koja druga titula, ne omogućuje nikakvo napredovanje samo po sebi, kao ni inicijacija, ni stepenovanje. Za ponos jednoj veštici je da kontroliše sile unutar sebe same, da dâ sve od sebe da živi mudro, pomažući svima kojima je pomoć potrebna, ne nanoseći štetu nikome, a sve ovo u skladu sa prirodom.

https://pin.it/4yjik6k
 • Mi, veštice, znamo da postoji mnogo veća moć od one koja je prepoznatljiva običnom čoveku. Zato što je ona mnogo veća, vrlo često je zovu „natprirodnom“. Ovo nije tačno, jer potencijal ove moći je upravo u prirodi i u čoveku.

 • Mi, veštice, smatramo da je stvaralačka energija svemira manifestovana kroz muški i ženski polaritet i da ta ista kreativna sila stvara interakciju između ova dva pola. Mi ne verujemo u superiornost jednog pola nad drugim, jer znamo da se oni međusobno dopunjuju. Verujemo da se seks može smatrati zadovoljstvom, simbol je otelotvorenja života, ali je pre svega skriveni izvor energije, koji se koristi kao kreativni resurs u svim domenima života, a naročito u praksi magije i religije.

 • Mi, veštice, verujemo i potvrđujemo postojanje spoljašnjih i unutrašnjih svetova, koje nekada zovu psihološki, duhovni, paralelne dimenzije, kolektivno nesvesno i tako dalje. Mi tvrdimo da postoji interakcija između dimeznzija, što se rezultira na mnogo načina: duhovnost, magija, „paranormalne pojave“ i slično. Zato ne smemo zanemariti ni jednu dimenziju, dajući prednost drugoj. Mi doživljavamo svet u celini, kao presek svih dimenzija koje su ostvarile naše postojanje.

 • Mi, veštice, ne priznajemo nikakav hijerarhijski autoritet, ali odajemo počast onima koji uče, poštujemo one koji dele svoje znanje i mudrost i divimo se onima koji su hrabno istupili da podučavaju i animiraju grupe.

 • Mi, veštice, verujemo da su religija, magija i mudrost – tri izraza istog puta (u pogledu stava o svetu i celokupnom univerzumu, kao i životne filozofije generalno), a ovaj jedinstveni put nazivamo Paganizam. Ali ne neophodno. Paganizam su danas mnogi nečasnici i ljudi sa skrivenim satanističkim namerama zaprljali, zato, da bi smo izbegle bilo kakvu zabunu, mi, veštice, ovaj naš jedinstveni put zovemo i Iskonski put.

 • Mi, veštice, verujemo u autorealizaciju svake monade, u realizaciju ispunjenog života, u evoluciju i razvos svesti, koja će nam osvetliti razumevanje kako Univerzuma, tako i lične uloge koju imamo na ovom svetu i u ovoj dimenziji.

https://pin.it/6vjE5x7
 • Naš jedini animozitet prema bilo kojoj drugoj religiji ili filozofiji života je usmeren ka njihovom stavu da „samo oni poseduju jedini način iluminacije“ i što na taj način ograničavaju i omalovažavaju slobodu prakse i verovanja. Mi, veštice, sa prezirom gledamo na dogmatski pristup religiji i na širenje bilo koje religije ili verovanja mačem.

 • Mi, veštice, nismo opterećene diskusijama o našoj istoriji, poreklu i legitimnosti naših tradicija. Mi se odnosimo prvenstveno na našu sadašnjost i budućnost. Istorijsko postojanje paganizma pre svih ostalih religija je nepobitna činjenica koju niko ne može da opovrgne, kao što ne može da opovrgne ni postojanje Sunca i Meseca i njihovu esencijalnu ulogu u kompletnom životu na ovoj planeti, zajedno sa svim interakcijama u i na njoj.

 • Mi, veštice, ne priznajemo princip apsolutnog zla, koje kao „entiet“ nosi razna imena u raznim religijama. Mi ne tražimo patnju i ne izlažemo ni sebe ni druge nikakvim mučenjima za ostvarenje svojih ciljeva. Ne prinosimo krvne žrtve, niti na bilo koji način povređujemo bilo koje živo biće. Naprotiv, s krajnjim poštovanjem i ljubavlju se odnosimo prema ljudima, životinjama, biljkama i mineralima. Mi shvatamo da postoji princip dualnosti i da je pitanje dobra i zla potpuno lično pitanje, a da odnos ovih polariteta u svakom biću ponaosob određuje dobro ili zlo u njemu.

 • Mi, veštice, verujemo u reinkarnaciju i karmu. Verujemo da je Bog neizmerno mislostiv i da nam pruža i više nego dovoljno šansi, kroz nove reinkarnacije, za našu ličnu autorealizaciju, iluminaciju. Grešeći na tom putu, stvaramo karmu, koja se može platiti samo kosmičkom monetom, koju stičemo nesebičnim, ali pre svega neproračunatim dobročiniteljstvom.

 • Mi, veštice, verujemo da isključivo u prirodi možemo da pronađemo sve što doprinosi našem zdravlju, sreći i opštem blagostanju.

https://pin.it/2dK1Rwe

Naslovni photo: https://pin.it/2EjWVrQ

Izvori:

Lična iskustva

Rabelamia

Ovde sam da, godinama sakupljana znanja, podelim sa vama – Sve što ste oduvek želele da znate o vešticama – Kako postati veštica i, još mnogo toga – Neka tako bude!

Veštičija enciklopedija:

Kategorije

Prijavite se za novosti sa bloga "Savremena Veštica"

Pratite nas na društvenim mrežama

Lunarni kalendar

Vaši komentari – moji odgovori…

Najnoviji proizvodi iz veštičijeg butika:

Nemojte propustiti ovo

Prijavite se za novosti sa bloga "Savremena Veštica"

Najnoviji postovi, noviteti iz veštičjeg butika i sve o magičnim danima koje očekujete

Ne oklevajte, potpuno je besplatno i možete opozvati prijavu kad god poželite. Vašu email adresu koristimo samo za slanje poruka sa našeg sajta. Cenimo Vašu privatnost.