UMERENOST – Velika arkana XIV

Značenje: umerenost, uravnoteženje, zdravlje, pravi odabir

UMERENOST, Velika arkana XIV nas usmerava na pronalaženje pravog puta, na maksimalnu moguću eliminaciju neprijatnih situacija, na ublažavanje neprijatnosti. Ovo je poziv na kompromis kako bi se postigao sklad, uravnoteženje, ujedinjenje dualiteta a sve sa ciljem da se postigne unutrašnja harmonija i sigurnost. Umerenost je neophodna da bi se životna energija prirodno obnavljala i da bi telo bilo uvek sa elanom, u dobrom raspoloženju i sa dobrim potencijalom za samoisceljenje ili oporavak. Dakle, neophodno je sagledati život (ili neki njegov aspekt) iz više uglova, maksimalno objektivno, potražiti savete ili načine da se „uredi“ prava kombinacija za normalan, objedinjeni život.

PORUKA: usklađivanje dualiteta, sjedinjavanje, sklad, mir, preispitivanje i kombinovane u cilju uravnoteženja i ispunjenja, ponovno ujedinjenje onoga što je razjedinjeno na višem nivou svesti, traganje za svojim istinskim bićem

BITNA REČ: umerenost, ravnoteža

ARHETIP: vodič duše

POZITIVNA STRANA: idealna ravnoteža, umerenost

NEGATIVNA STRANA: neumerenost, neusklađenost, krajnosti, sukobi

BOŽANSTVO: Iris, Nemezis

POSAO:

Kada se ova karta otvori u gledanju tarota za posao, to znači da je osoba (kojoj se gleda) dospela ili će uskoro dospeti u fazu umerenosti u poslovanju. Ovo stanje je moguće postići isključivo ako se pronađe kompromis i neophodan sklad sa kolegama ili poslovnim partnerima. Ovo će doneti veliko rasterećenje, dobro raspoloženje i poslovni „oporavak“. Za sve ovo je potreban elan u kontinuitetu ali jedna stvar je sasvim sigurno neophodna: ukoliko se na posao gleda isključivo kao na tehniku za sticanje i kolekcioniranje materijalnog, zbog uživanja i dominacije, čak i putem pravog iskorišćavanje drugih – od trajnog i sigurnog postizanja umerenosti i ravnoteže u poslu nema ništa! Potrebno je postaviti neki kvalitetniji viši cilj života i, vodeći računa o drugima, usmeravati svoj posao tako da plodovi posla pomognu dostizanje tog višeg cilja. Posao sam po sebi nikome ne bi trebao da bude cilj, dobro poslovanje je samo tehnika, način da ispunimo svoje ciljeve i misije u ovom životu.

LJUBAV:

Karta umerenosti u ljubavi je obaveštenje da se moraju poštovati pravila ponašanja koja se postavljaju na početku veze. Ukoliko ih par i nije postavio, nikada nije kasno da se napravi kompromis, da se ponovo postave dogovori, da se iskreno preispita da li jedno od dvoje ne preteruje u zahtevima, da li je jedno od dvoje neumereno u zahtevima, da li zaista iskreno pokušavaju da stvore sklad i harmoniju. Neke zakonitosti, pravila, moraju postojati i u ljubavnoj vezi, naravno, ljubav nije program kopjutera i ne treba tako nešto ni očekivati, ali da bi jedna ljubavna veza funkcionisala harmonično i skladno, neophodni su kompromisi. Ukoliko jedno od dvoje ne želi nikakav kompromis već insistira na svojim stavovima, onda više ne govorimo o ljubavi…

ZDRAVLJE:

Kada se karta umerenosti odnosi na zdravlje, ako je uz pojačavajuće arkane to znači da najavljuje dobro zdravlje. Uz slabe arkane ona ukazuje na zdravstvene probleme, najčešće zbog alkohola ili naprezanja i neumerenosti u poslu. Ali može da se tiče i plućnih bolesti i bolesti kostiju. Osim lečenja lekovima zvanične medicine, mora se povesti računa o umerenosti i ponovo uravnotežiti život kako bi se telo oporavilo i ponovo nastavilo normalno funkcionisanje.

Simbolika elemenata na karti:

IZLAZAK SUNCA: buđenje svetlosti u čoveku, buđenje istinskog bića;

DUHOVNI VODIČ: viša duša koja pomaže

ZNAK NA ČELU: energija Sunca

PLANINE: mudrost i razumevanje

DVA PEHARA KOJI SE PRELIVAJU: uravnoteženje, kompromis

Pojačavajuće arkane:

UNIVERZUM: sjedinjavanje, celina, kombinovanje

DVOJKA PEHARA: spajanje, zajednički rad

TROJKA PEHARA: uspeh zajedničkog rada

DVOJKA PENTAKLA: ravnoteža, dobar sklad

TROJKA PENTAKLA: zajednički rad, kobinovanje

Oslabljujuće arkane:

KULA: ekstremnost, eksplozivnost

PETICA ŠTAPOVA: neslaganje, egoistično takmičenje, nedostatak ravnoteže

SEDMICA PEHARA: neprijatnosti, negativne kulminacije

photo by Rabelamia

 

 

Naslovni photo by Rabelamia

Izvori:

– Lično iskustvo i bogato porodično nasleđe proučavanja tarota kroz generacije.

Rabelamia

Ovde sam da, godinama sakupljana znanja, podelim sa vama – Sve što ste oduvek želele da znate o vešticama – Kako postati veštica i, još mnogo toga – Neka tako bude!

Veštičija enciklopedija:

Kategorije

Prijavite se za novosti sa bloga "Savremena Veštica"

Pratite nas na društvenim mrežama

Lunarni kalendar

Vaši komentari – moji odgovori…

Najnoviji proizvodi iz veštičijeg butika:

BOG DAŽBOG

Slovenski Bog Dažbog je bog Sunca, davalac toplote i svetlosti. Njegovo ime možete čuti u najkraćoj molitvi ikad, koja je

Pročitaj više »

Nemojte propustiti ovo

Prijavite se za novosti sa bloga "Savremena Veštica"

Najnoviji postovi, noviteti iz veštičjeg butika i sve o magičnim danima koje očekujete

Ne oklevajte, potpuno je besplatno i možete opozvati prijavu kad god poželite. Vašu email adresu koristimo samo za slanje poruka sa našeg sajta. Cenimo Vašu privatnost.