TIRKIZ (poludragi kamen)

LITOTERAPIJA: duhovna i mentalna ravnoteža, empatija, zaštita, sreća

ZODIJAČKI ZNAK: Ribe, Vodolija, Blizanci, Strelac, Vaga i Škorpija

ČAKRA: Višuda, grlena čakra

Tirkiz je hidratisani fosfat aluminijuma, gvožđa i bakra, tirkizno-plave boje, koji se pronalazi u obliku izraslina. Supstance koje mu daju boju su bakar i gvožđe. Obično se nalazi u pukotinama sa kamenjem bogatim aluminijumom. Njegova gustina je 2,6 do 2,8 a tvrdoća od 5 do 6, kristalni sistem mu je trikliničan. Najvažnija nalazišta tirkiza su u Nevadi, Arizoni, Čileu, Iranu, Kini, Tibetu, Africi i Meksiku.

Energetske osobine tirkiza

https://pin.it/6ja3Z45

Tirkiz pomaže kod lošeg fukcionisanja jetre i žlezda. Poboljšava očni vid, efikasan je protiv očnih bolesti i reguliše cirkulaciju. Ublažava upale grla, plućne bolesti i uopšte bolesti respiratornog trakta. Koristan je u borbi protiv depresije i jača srčani rad.

Tirkiz se koristi kod svih bolesti koje podrazumevaju slab ili nikakav unos hranljivih materija u organizam, kao što je anoreksija ili bulimija. Povećava snabdevanje mišićnog tkiva krvlju, posebno kada su oštećeni ligamenti i tetive.

Tirkiz, zbog svog izuzetno širokog spektra pozitivnog zračenja, pozitivno deluje na bolesti u vezi sa nedostatkom kiseonika, trovanjem krvi i stresom.

Od velikog je značenja njegova pomoć u lečenju tela napadnutog virusima i bakterijama. Kaže se da tirkiz nije ni svestan svoje isceliteljske funkcije i ne poznaje granice u svom delovanju. Zbog toga je jako važno da se stalno posmatra ovaj kristal, jer čim počne da menja svoju boju ili neki fragment, to znači da je dao svu svoju snagu za svog nosioca.

Deca koja mucaju treba svaki dan da stavljaju kristal tirkiza na svoju grlenu čakru, dovoljno je 10 minuta.

Tirkiz vraća vedrinu tužnim i depresivnim ljudima, tako što im daje snagu da sa lakoćom rade i teške stvari.

Pomaže u vraćanju samopouzdanja i daje potrebnu nepokolebljivost da svoje stavove i argumente iznesemo sažeto i pouzdano kad god je to potrebno.

Ovaj kristal ima i moć zaštite, posebno čuva od padova (pa je omiljen za zaštitu konja i jahača) ali je i od izuzetne pomoći tokom putovanja. Mnogi članovi posada aviona ga nose kao talisman.

Štiti od anksioznosti i od noćnih mora.

Drži negativne, uznemirujuće i štetne uticaje i vibracije daleko od aure nosioca, čak ih može i apsorbovati.

Magijska vrednost tirkiza

https://savremenavestica.com/product/lancic-energy/

Kristal tirkiza predstavlja privlačnost emocionalne harmonije, on dozvoljava svom nosiocu da se priseti svoje ovozemaljske misije i svoje nebeske veze. Pročišćava auru i donosi ravnotežu. Frekvencija tirkiza poziva na empatiju, emocionalnu privlačnost i otvorenost prema drugima, sa fleksibilnošću i prilagodljivošću. 

https://savremenavestica.com/product-category/narukvice-ogrlice-prstenje-kompleti/

Tirkiz poziva na ujedinjenje sa svojim unutrašnjim bićem i sa onima iz okruženja, uživajući u ovom procesu.

Tirkiz nam šapuće o intuitivnom i samouverenom osećaju i prati putnike i u spoljašnjem i u unuturašnjem svetu. On obliva bezuslovnom ljubavlju, sa namerom da probudi osetljivost na sve što je živo. Nesebično razliva svoju energiju po celom telu, kako bi se spoznala mera sopstvene veličine i (još bolje) nevinosti i, na taj način se postiže privlačnost za spoznavanje najlepših tajni kosmosa i za ravnotežu telurskih sila.

Njegova magijska energija je privlačnost.

Njegove planete su Venera i Neptun, a pripada elementu zemlje.

Metal koji je povezan sa ovim kristalom je zlato, a njegove moći su: zaštita, hrabrost, bogatstvo, ljubav, prijateljstvo, isceljenje i sreća.

Zanimljivosti

Tirkiz je sveti kamen u mnogim kulturama, među Amerikancima, Tibetancima, Kinezima…

Za Asteke je bio simbol Boga vatre zvanog „Tirkizni Gospodar“, za tibetanske budiste on je materijalno i duhovno bogatstvo. Za muslimane tirkiz predstavlja duhovnu snagu.

18 godina braka se zove i „tirkizna svadba“.

Vozači svih vrsta vozila (na zemlji, u moru ili u vazduhu) bi trebali da imaju sa sobom komad ovog dragocenog kristala. Ako ga nemaju, makar da imaju nešto na sebi u tirkiznoj boji, koja će ih štititi od nesreća, padova i pehova bilo koje vrste.

Čišćenje i punjenje tirkiza

Vrlo je važno stalno posmatrati svoj tirkiz, jer je to najbolji način da se blagovremeno „rastereti“ i pročisti ovaj poludragi kamen. Veoma je osetljiv i mekan, zbog toga se ne sme čistiti u vodi već u suvoj morskoj soli. Kako bismo bili sigurni da je potpuno pročišćen, može se dodatno pričistiti i fumigacijom, odnosno, provlačenjem kroz dim nekog mirisa, kao što su: bela žalfija, paolo santo ili kopal. Za punjenje, preporučuje se kristalna druza ili kvarcni klaster. Nikako ga ne treba izlagati Suncu, eventualno se preporučuje mesečeva svetlost za pasivnu i meku energiju.

 

 

Naslovna fotografija: https://pin.it/3fN10bf

Izvori:

– Wiccan & Chaman Arts

– Lična iskustva

***Sve informacije koje se odnose na osobine poludragog kamenja i kristala su date u informativne svrhe. Ove informacije ni na koji način ne predstavljaju dijagnozu ili preporučeni medicinski tretman. One ne zamenjuju konsultacije sa konvencionalnim lekarima. U slučaju zdravstvenih problema, obratite se svom lekaru.

Rabelamia

Ovde sam da, godinama sakupljana znanja, podelim sa vama – Sve što ste oduvek želele da znate o vešticama – Kako postati veštica i, još mnogo toga – Neka tako bude!

Veštičija enciklopedija:

Kategorije

Prijavite se za novosti sa bloga "Savremena Veštica"

Pratite nas na društvenim mrežama

Lunarni kalendar

Vaši komentari – moji odgovori…

Najnoviji proizvodi iz veštičijeg butika:

BOG DAŽBOG

Slovenski Bog Dažbog je bog Sunca, davalac toplote i svetlosti. Njegovo ime možete čuti u najkraćoj molitvi ikad, koja je

Pročitaj više »

Nemojte propustiti ovo

Prijavite se za novosti sa bloga "Savremena Veštica"

Najnoviji postovi, noviteti iz veštičjeg butika i sve o magičnim danima koje očekujete

Ne oklevajte, potpuno je besplatno i možete opozvati prijavu kad god poželite. Vašu email adresu koristimo samo za slanje poruka sa našeg sajta. Cenimo Vašu privatnost.