TIGROVO OKO (poludragi kamen)

LITOTERAPIJA: zaštita, samoosvešćavanje, hrabrost, odlučnost

ZODIJAČKI ZNAK: Jarac

ČAKRA: korenska, sakralna i čakra solarnog pleksusa

Tigrovo oko je silicijum dioksid, kvarcni agregat od finih limonitnih vlakana (kako se krocidolit razgrađuje, gvožđe se izlaže i oksiduje što ga pretvara u limonit) koja sadrži sediment krocidolita (plavi azbest). Tigrovo oko je kristal zasićen silicijum dioksidom pseudomorfozom što mu daje ovu varijaciju zlato-bež, žute i smeđe boje. Njegova gustina je 2,65 a tvrdoća 7. Njegov kristalni sistem je romboedričan. Glavna nalazišta kristala Tigrovo oko su u Južnoj Africi, Burmi, zapadnoj Australiji, Brazilu, Indiji i Sjedinjenim Državama.

Energetske osobine

Kristal Tigrovo oko je zaštitnik energije onoga koji ga nosi ili prostora u kome se nalazi. Ponaša se kao štit od ogledala, koji vraća sve štetne i toksične energije onome ko ih šalje! Osim toga, noseći ga na sebi, daje nam hrabrost da stvaramo i gradimo svoje snove, pomažući nam da izađemo iz svojih ličnih strahova i budemo ono što jesmo – celokupni i svoji. Tigrovo oko nam nudi istrajnost, motivaciju i izdržljivost da bezbedno napredujemo na svom životnom putu. Sa ovim kristalom aktivira se energija treće čakre. Zahvaljujući snažnoj frekvenciji ovog kristala, podignute glave ćemo zakoračiti u stvarnost svojih snova i projekata, kao smelo, snažno i hrabro biće. Drugim rečima, vibracije ovog kristala nas navode da prepoznamo svoju pravu dimenziju i vrednost van okova zatvora i nametnutog straha.

Energije koje struje Tigrovim okom su zdravorazumske i mogu nam pomoći da obuzdamo emocije, a samim tim više ne gubimo energiju. Uči nas da budemo pragmatični i spremni za sve životne prilike i neprilike, jer smo odgovorna bića prema sebi ali pre svega prema svojoj porodici.

Ovo je jedan od retkih kristala sa tako naglašenom nepokolebljivom usredsređenošću i odlučnošću. On je, baš kao njegovo ime, poput tigra koji lovi i ubija samo kad mora; ne uzima više od onoga što mu je potrebno, odnosno, ne zloupotrebljava svoju snagu i moć. Kristal Tigrovo oko prenosi upravo ovu osobinu na onoga ko ga koristi.

Magijska vrednost

Tigrovo oko je moćni simbol zaštite bića i prostora, štiti od stresa, deluje umirujuće i omogućuje da se okrenemo ka sebi… Samo jedan komad ovog kristala pomoći će da rastera negativne talase iz vašeg doma, obično se postavlja kod ulaznim vrata i tako odbija svaku negativnu energiju koja se približi. Ovaj divni kristal nam govori da je način na koji živimo i kako se ponašamo zapravo naša religija, time izražavamo snagu naše duše i stanje našeg tela. Sa Tigrovim okom uz sebe, lakše ćemo se približiti božanskom. Stara je izreka „Uradi nešto za sebe pa će ti i Bog pomoći!“ i kaže nam da slobodno kročimo na put samoosvešćavanja, a Tigrovo oko će nam dodatno pomoći, dati nam hrabrost i snagu na putu ka ličnom buđenju svesti i prosvetljenja.

Photo by Rabelamia

Ovaj dragulj među kristalima nas uči da nikada ne odustajemo od svojih snova ili od sebe, tako što će podići nivo vaše volje i snage.

Koristi se u magiji za zaštitu od mogućih uroka, ujeda zmija i vampira. Magijskim talismanima se projektuje njegova energija (planeta Sunce, element Vatre i metalno zlato) i taj način formira odbrambeni štit i kao ogledalo vraća energiju ka svom emiteru. Slobodno možemo da kažemo da ovaj kamen edukativno deluje na ljude jer nedobronamernim osobama vraća da iskuse bol koji su oni namenili drugome!

Vrlo je koristan u ritualima materijalnog izobilja, zaštite, hrabrosti i samopouzdanja. Može se koristiti i za upoznavanje prošlih života.

Zanimljivosti

Tigrovo oko aktivira centar pokreta u mozgu, jača kosti i zglobove. Njegova smeđa i zlatna boja zagrevaju naše telo, ali pre svega respiratorni trakt. Zato se preporučuje nošenje ovog kamena ljudima koji imaju kratak dah ili su asmatičari. Smiruje nervni sistem, pa s tim u vezi omogućuje nervoznim ljudima da fokusiraju svoju koncentraciju i um. Posebno je delotvoran za ljude koji su pod stalnim stresom. 

Photo by Rabelamia

On unosi jasnoću i smirenu odlučnost čak i najtežnim životnim okolnostima. Zato ga mnogi zovu „kamenom prizemljenja“, jer se sa njegovom energijom lakše pronalazi ono esencijalno u životu. Preporučuje se ljudima koji su anksiozni.Ali, najinteresantnije u vezi sa kristalom Tigrovo oko je što nas on „oseća“, odnosno on nas puni energijom kada nam je to potrebno ali i otpušta energiju kada su nam potrebni koncentracija, odmor, mir, tišina. Ovo je apsolutno fantastično svojstvo i pomoću Tigrovog oka možemo da izbalansiramo dualnosti u nama samima onako kako našeg organizmu to odgovara.

Čišćenje i punjenje tigrovog oka

Za pročišćavanje Tigrovog oka, potrebno je staviti ga u slanu vodu (izvorsku, destilovanu ili filtriranu vodu) u trajanju od nekoliko sati ili ga pročišćavati fumigacijom, odnosnom provlačenjem kroz dim mirisa kao što je žalfija, paolo santo ili kopal.

Za punjenje kristala Tigrovo oko, dovoljno je staviti ga na kristalnu druzu i kvarcnu geodu. Ako želimo da ga punimo specifično, odnosno prema svojim potrebama, izlažemo ga Suncu za aktvinu i dinamičku energiju ili ga izlažemo mesečini za pasivnu i intelektualnu, umetničku energiju.

 

Naslovni photo by Rabelamia

Izvori:

– Wiccan & Chaman Arts

– Lična iskustva

***Sve informacije koje se odnose na osobine poludragog kamenja i kristala su date u informativne svrhe. Ove informacije ni na koji način ne predstavljaju dijagnozu ili preporučeni medicinski tretman. One ne zamenjuju konsultacije sa konvencionalnim lekarima. U slučaju zdravstvenih problema, obratite se svom lekaru.

Rabelamia

Ovde sam da, godinama sakupljana znanja, podelim sa vama – Sve što ste oduvek želele da znate o vešticama – Kako postati veštica i, još mnogo toga – Neka tako bude!

Veštičija enciklopedija:

Kategorije

Prijavite se za novosti sa bloga "Savremena Veštica"

Pratite nas na društvenim mrežama

Lunarni kalendar

Vaši komentari – moji odgovori…

Najnoviji proizvodi iz veštičijeg butika:

BOG DAŽBOG

Slovenski Bog Dažbog je bog Sunca, davalac toplote i svetlosti. Njegovo ime možete čuti u najkraćoj molitvi ikad, koja je

Pročitaj više »

Nemojte propustiti ovo

Prijavite se za novosti sa bloga "Savremena Veštica"

Najnoviji postovi, noviteti iz veštičjeg butika i sve o magičnim danima koje očekujete

Ne oklevajte, potpuno je besplatno i možete opozvati prijavu kad god poželite. Vašu email adresu koristimo samo za slanje poruka sa našeg sajta. Cenimo Vašu privatnost.