SMRT – Velika arkana XIII

ZNAČENJE: Završetak jednog ciklusa, prelazak (u drugi, sledeći nivo nečega), prirodni ciklus, sile koje ne možemo menjati, ponovno rođenje, trajnost i spiritualna, duhovna mudrost.

SMRT, Velika arkana XIII nas uči da je naš kompletan život na ovoj planeti konstantna promena, prelaženje iz jednog u drugi nivo svesti a krug umiranja i ponovnog rađanja je napredovanje u pronalaženju sopstvenog sopstva, usavršavanje. Često, zatvaranje jednih vrata znači otvaranje novih, što prenosno znači nove mogućnosti i nove odluke, koje podrazumevaju da se stavi tačka na prošlost. Čak i u ovom fizičkom životu možemo biti bukvalno preporođeni ako na „raskrsnici života“ odaberemo pravi put, a ne put kojim smo navikli da idemo. Ova karta znači i hrabrost pojedinca da se iz sveta sigurnosti upusti u nesiguran ali novi život, prepun novih mogućnosti, nekada podrazumeva i čekanje, „status quo“. Takođe znači odstranjivanje svega što nas sputava ili usporava, nekada i „hirurški rez“. Na kraju, ova tarot karta nas uči da nekada jednostavno moramo da prođemo kroz neke procese ili događanja, jer su neizbežni.

PORUKA: Završetak jednog ciklusa.

BITNA REČ: Promena, preobražaj.

ARHETIP: SMRT (simbolička ili fizička), UMIRANJE (simboličko).

POZITIVNA STRANA: Napredovanje (duhovno), ustupanje znanja i prostora drugima (fizičko).

NEGATIVNA STRANA: Strah od smrti (duhovno nazadovanje).

BOŽANSTVA: Bog Veles i Boginja Morana (slovenska božanstva), Bog Had i Boginja Persefona i ostala božanstva podzemlja

POSAO:

Kada otvaramo tarot za posao i pojavi se karta smrti, moramo da budemo iznad nivoa jedne prosečne osobe, osobe sa vrlo ograničenim vidokrugom, ne zaboravimo nikada da mi treba da pročitamo božansku poruku i njene skrivene savete. Dakle, kada je posao u pitanju, kraj jednog posla ne znači propast i bankrot, naprotiv. To obično znači prestanak (smrt) uzaludnih napora da se napravi posao koji nije predodređen osobi kojoj se gleda, prestanak okupiranja nečim što je unapred predodređeno na propast a u međuvremenu se toliko gubi energija, da pate svi ostali aspekti života. S obzirom da je ovo karta preobražaja, prestanak ili gubitak jednog posla ne znači „smak sveta“, najčešće znači stavljanje tačke na ono što nije ni profitabilno ni dobro za osobu kojoj se gleda, ali i novi početak posla u kome će postići svoj maksimum i ekstazu, jer ne zaboravite, ovo je karta promene! Zato, mi veštice znamo da je jednom godišnje potrebno odstraniti sve one elemente i aspekte života koji nas usporavaju, umaraju, rastužuju, unesrećuju, znači, ova karta može da znači da „pometemo loše poslove“ iz našeg života. Mi to i radimo ritualno, na praznik Samhain, praveći spisak neželjenih elemenata u sadašnjem trenutku našeg života… (šta se dalje ritualno radi, pogledajte u postu za sabat Samhain)

LJUBAV:

Kada se u otvaranju tarota za ljubav neke osobe pojavi karta smrti, istina je da ona obično znači kraj jedne veze, zamrzavanje odnosa na neki period, stvaranje „smrtno“ neprijatnih situacija u odnosu dvoje ljudi, ali! Ova karta ima i šira divinacijska značenja koja nikako ne smemo zanemariti. Dakle, ovom kartom nam božanstva vrlo često poručuju da treba da „ubijemo“ sve što je loše u vezi, jer jedino tako pročišćena veza ima šanse da emituje obostranu ljubav. Ali, može i da znači da baš osoba kojoj se gleda, treba da stavi tačku (smrt) na tu vezu, jer ta veza dugoročno nema nikakav kapacitet za isijavanje ljubavi, naprotiv, samo bol, patnju i nezadovoljstvo. Zar nije bolje odmah biti svestan neuspeha i odreći se takve veze nego godinama kasnije, izmučeni raznim patnjama, ostati sami, često bez snage da se prikupe razbacani i uništeni delovi sebe?! Osim ako niste mazohista, pa želite da obasipate nekog svim onim čime vas on nikada neće udostojiti… Za osobe koje su tek stupile u novu vezu, ili planiraju da stupe u novu vezu, ova karta obično upozorava da moramo potpuno da odbacimo sve što nas vezuje sa starim vezama, da raskrstimo sa prošlošću, kako bi mogli da se potpuno prepustimo novoj ljubavi, uživajući bez blokada u svim njenim aspektima. U suprotnom, čak i nova ljubav koja može da bude idealna, „uprljana“ aspektima bivših neuspelih ljubavi neće imati prave mogućnosti za uspeh.

ZDRAVLJE:

Kada se otvaranje tarota odnosi na zdravlje, ako se karta SMRTI nađe pored ojačavajućih arkana, ne treba uopšte brinuti, to znači da je telo osobe kojoj se gleda u procesu čišćenja i odbacivanja svih toksičnih tvari i loših energija. Čak iako se ona oseća pomalo bolesno, to nije za brigu jer ona jednostavno oseća buran proces u organizmu koji je u dobrom pravcu.

Međutim, ako je karta SMRTI pored oslabljujućih arkana, a osoba kojoj se gleda je bolesna, onda na žalost treba biti spreman na najgore, pa i na fizičku smrt. Ali, ako je karta SMRTI pored oslabljujućih arkana, a osoba je relativno dobrom fizičkom stanju, to samo znači da je ta osoba u kovitlacu ljubomornih i posesivnih energija, da je mogu dovesti do niza agresivnih reakcija i finalno do psihičke bolesti. Znači, treba apelovati da takva osoba mora da radi na smirivanju, kompromisu, razumevanju, ljubavi, onda… ostalo je na njoj.

SIMBOLIKA ELEMENATA NA KARTI:

IZLAZAK SUNCA: novi početak nakon prethodno završenog posla;

KOSTUR: široko prihvaćeni simbol fizičke smrti;

GVOZDENI OKLOP: gvožđe, simbol Marsa i agresije;

ČOVEK KOJI MRTAV LEŽI: duhovna smrt;

TRI OSOBE KOJE STOJE: predstavjaju tri aspekta karme: KARMA (posledice lošeg delovanja), DARMA (posledice dobrog delovanja) i AKARMA (nedelovanje).

POJAČAVAJUĆE ARKANE:

KULA – efekat brisanja, moćne sile stižu u pomoć;

OSMICA ŠTAPOVA – završetak, kraj;

PETICA PEHARA – gubitak nekoga ili nečega, opraštanje;

OSMICA PEHARA – promena, kretanje.

OSLABLJUJUĆE ARKANE:

LUDA – novi početak;

KRALJICA – rođenje;

SUD – ponovno rođenje.

photo by Rabelamia

Naslovni photo by Rabelamia

Izvori: Lično iskustvo i bogato porodično nasleđe proučavanja tarota kroz generacije.

Rabelamia

Ovde sam da, godinama sakupljana znanja, podelim sa vama – Sve što ste oduvek želele da znate o vešticama – Kako postati veštica i, još mnogo toga – Neka tako bude!

Veštičija enciklopedija:

Kategorije

Prijavite se za novosti sa bloga "Savremena Veštica"

Pratite nas na društvenim mrežama

Lunarni kalendar

Vaši komentari – moji odgovori…

Najnoviji proizvodi iz veštičijeg butika:

Nemojte propustiti ovo

Prijavite se za novosti sa bloga "Savremena Veštica"

Najnoviji postovi, noviteti iz veštičjeg butika i sve o magičnim danima koje očekujete

Ne oklevajte, potpuno je besplatno i možete opozvati prijavu kad god poželite. Vašu email adresu koristimo samo za slanje poruka sa našeg sajta. Cenimo Vašu privatnost.