Sabat Imbolc (IMBOLK), 1-2. februar

O prazniku ...

Imbolk je veštičiji sabat, koji naglašava oporavak Boginje nakon što je rodila Boga Sunca. Bog je, sada već, jak mladić, ali njegova puna snaga će se osetiti tek u periodu najdužih dana. Njegova toplota oplođuje zemlju i čini da seme klija. Ovo je period pročišćavanja nakon zimske osamljenosti, zahvaljujući regenerativnoj snazi Sunca. Ovo je takođe praznik svetlosti i plodnosti, simbolično se predstavlja kraj zime i povratak života sa dolaskom skorog proleća. Sunce je centralni objekat ovog praznika i zato palimo mnogobrojne sveće u njegovu čast. Kod Kelta su paljene ogromne lomače kako bi se pomogla snaga Sunca i ubrzao dolazak proleća. Sloveni imaju praznik Poklade. Sami hrišćani ne kriju paganske korene ovog svog praznika, koji je bio vezan za kult Sunca i dolazak proleća. Mnogi hrišćani, naročito na jugu Srbije, ovaj hrišćanski praznik zovu Karaveštice, pale ogromne vatre, preskaču vatru i simbolički rasteruju veštice (karaju veštice).

I u mnogim evropskim zemljama ovaj se praznik obeležava i dan danas, u slovenskim zemljama je to „Maslenica“, u Francuskoj se zove „Masni utorak“, u anglosaksonskim zemljama je to „Dan palačinki“, „Praznik sveća“ i tako dalje.

Nekada je bilo uobičajeno da se Brižitin Krst pravi u noći pred proslavu Imbolka. Tada napravljen Brižitin krst, postaje moćan talisman za zaštitu od zlih duhova i od požara, takođe donosi prosperitet dolazećem proleću. Običaj je da se za vreme Imbolka preduzimaju i započinju novi poduhvati i projekti. Drugim rečima, svi magijski rituali, čarolije i bajalice koji su urađeni/bačeni na taj dan – imaće desetostruku snagu i sa stanovišta brzine i efikasnosti!

U svakom slučaju, priroda polako počinje da vraća svoje moći dajući sve više prostora svetlosti. Dani su vidljivo duži. Toplota i svetlost se opet vraćaju u život, iako je u ovom trenutku zima i dalje jaka. Zato februar započinjemo sabatom Imbolk, oko 1. – 2. februara, praznikom preporoda koji naglašava povratak života.

Danas, palimo po jednu belu sveću i stavljamo je u svaki prozor svog doma (ili sims). Vatra ovde predstavlja naše lično prosvetljavanje i inspiraciju kroz toplotu i svetlost. Tradicionalno, ovo je jedan od najboljih perioda za bilo koju vrstu lične posvećenosti. Paleći jednu po jednu sveću, počev od zalaska Sunca, recitujemo ovu malu molitvu:

Neka svetlost koja se vraća donese mudrost i mir u moju kuću!

Kelti ovaj praznik posvećuju i Boginji Brižit, čiji je glavni kult da hoda kroz vatru da bi se pročistio vazduh i promovisala priroda i plodnost (znači, Imbolk je jedan od četiri praznika Vatre). Brižit je boginja poezije i isceljenja, a njeni blagoslovi su i mudrost, plodnost, ispiracija, meditacija, smrt, istraživanje, znanje. Imbolk je posvećen ženama i sveštenicama, sa sećanjem na Veliku Boginju koja se oporavlja od rađanja Boga na praznik Jul. Zašto ja uopšte pišem o Keltima i keltskim praznica, ko su zaista Kelti i čiju veru su oni uspeli (u segmentima) da sačuvaju – vrlo uskoro ćete saznati. Postoji vrlo logično i jedino istinsko objašnjenje za nekoga ko najpre voli srcem i dušom Slovene i slovenske Bogove! Ali, o tome uskoro, u jednoj drugoj knjizi, o slovenskim božanstvima.

Dekoracija

Prikladne korpice od pruća sa cvećem, najbolje je ako se pronađu visibabe i beli ljiljan, cveće u beloj boji generalno ali može da posluži i crveno i roze cveće, Brižitin Krst, tarot karta, runa, preporučeno kamenje i što više belih detalja (bele trake i svi beli prigodni detalji), metlica da se simbolično pomete prošlost, veštičija bela odora. Dakle, ovom prilikom predstavljam ritual kojim preovladava bela boja, bele sveće, belo cveće, bele dekoracije, a vi dajte mašti na volju…

Fotografija: Rabelamia

Kako napraviti Brižitin krst

Fotografija: Rabelamia

Tradicija je da se Brižitin Krst pravi u noći pre Imbolka neguje se do današnjih dana. On se obično pravi od trske, ili slame (zaštita kuće), može i od stabljika pšenice, trave…

Skupite desetak grančica iste dužine. 

Ako imaju tendenciju da se polome prilikom savijanja, prethodno ih natopite mlakom vodom da omekšaju.

Držite prvu nit vertikalno, preklopite drugu na pola oko prve, na način da je druga postavljena u sredinu. Preklopite treću nit na pola oko druge, na način da bude paralelna sa prvom. Preklopite četvrtu nit na pola oko treće na isti način (da bude paralelna sa drugom).

Nastavite da radite na isti, kružni način sve dok ne potrošite niti (stabljike) ili ne zaključite da je vaš krst dovoljno veliki. Učvrstite krajeve tako da ste sigurni da se neće razvezati. Dekorišite krajeve i ceo krst prema ličnoj inspiraciji.

Ovako napravljen Brižitin krst, na šta vas podseća? Da li samo ja vidim indentičnost sa slovenskom svastikom? Ili su Kelti uspeli da sačuvaju slovensku svastiku oblačeći je „novim imenom“? I zašto bi Kelti čuvali svoje kuće slovenskim simbolom?! Da… vrlo uskoro ćemo o svemu tome… 🙂

Korespondencija

Mirisi: tamjan, cimet, smirna, bosiljak, vanila

Biljke: visibaba, bosiljak, beli ljiljan, ljubičica, lovor, iris, breza i oskoruša

Boje: bela (dominantna), roze, crvena, žuta, svetlo-zelena i braon

Sveće: bele, crvene i roze

Kamenje: ametist, rubin, oniks i tirkiz

Planeta: Saturn i Uran

Tarot karta: Zvezda, Velika Arkana 17

Runa: Kenaz

Posvećenje: Boginja Majka, Boginja Brižit, Boginja vatre, mudrosti i poezije Boginja Aradia, ćerka boginje Diane

Uticaj: duhovne obnove, nade i prečišćavanja

Praznična trpeza

Imbolk, kao i svi ostali sabati ima svoju malu kulinarsku tradiciju. Preporuka je da se za tradicionalni obrok koristi crvena ili hrana u roze boji, koja simbolizuje vatru: paradajz, paprika, crveno voće, itd… Začini su takođe važan sastojak, a uključite ih po svom izboru. Možete da spremite hleb sa susamom ili suncokretom. Ne zaboraviti kremove i mlečne proizvode (sve što je fermentisano), ali mogu se spremiti i jela od praziluka, crnog luka ili belog luka. I naravno, posebno mesto, osim jaja, zauzimaju palačinke koje su najpopularniji deo tradicije.

Palačinke sa džemom od kupina ili malina

Palačinke pripremite na klasičan način, testo možete da obojite crvenom prehrambenom bojom, a filujte ih belim šlagom i džemom od kupina, malina ili šumskog voća.

ili: Mafini sa kupinama

– 250 g brašna

– 1 kašičica praška za pecivo

– 1 kašičica sode bikarbone

– 5 supenih kašika smeđeg šećera

– 100 ml maslinovog ulja

– 250 ml jogurta

– 1 jaje

– 250 g kupina

Fotografija: Rabelamia

Umutiti jaje sa šećerom, uljem i jogurtom. Dodati mešavinu brašna, praška za pecivo i sode bikarbone (mešavinu prethodno promešati) kao i oprane i prosušene kupine. Sve pažljivo izmešati i izručiti u podmazane kalupe za mafine ili papirne korpice. Peći 18-20 minuta na 180°C. Mafine ostaviti malo da se prohlade, a zatim po želji posipati šećerom u prahu. P. S. Ako se mafini peku u kalupima, kada su pečeni ostaviti ih 6-8 min. da stoje u kalupu, a zatim ih izvaditi.

Kupka za Imbolk

– Bele sveće

– Mirisi (po sopstvenom izboru a po preporuci iz korespodencije)

– Eterično ulje pačulija, cimeta, sandalovine ili smirne

– U vodu dodati prah zmajeve krvi

– Muzika

– Palačinka, čaša vina i salveta

– Umesto eteričnog ulja mogu se upotrebiti mirišljave soli

* Savet magovima: Da, vi ste muškarci, i više nego drugi (obični) muškarci! Ali, ne dajte da vas Ego i njegove predrasude spreče da uživate u opuštanju i relaksaciji! Ionako niste u obavezi da o tome sutra referišete bilo kome šta se radili prethodne večeri! Napravite sebi prijatnu atmosferu i dajte sebi oduška na prijatan način… Ovi trenuci kompletnog opuštanja će vam biti dragoceni za kasnije izvođenje rituala. I vaše telo, i vaša koža imaju pravo na senzualnost eteričnih ulja i sva ostala čulna uživanja.

Pustite vodu da teče u kadu. Upalite miris. Uključite muziku. Kada je kada napunjena, sipajte praznično eterično ulje ili mirišljavu so. Zatim, zapalite sveću (ili više sveća radi još svečanijeg doživljaja) i recite lagano, svim svojim srcem jednu molitvu (baziranu na ovom prazniku i ritualu, a sastavite je sami, ili recite šta vam je tog trenutka u duši). Dok se kupate, pokušajte da osetite kako mirisna voda uranja u vas i čisti svaki deo vašeg bića. Potom, još neko vreme uživajte u palačinki i vinu. Na kraju kupanja, ostavite sveću da dogori potpuno.

Sada nastavite sa Ritulom stavljajući sveće u ili pored prozora, i izgovarajući molitvu:

„Neka svetlost koja se vraća donese mudrost i mir u moju kuću!“

Ritual

Potrebno je :

– Visibabe, beli ljiljan ili drugo belo cveće na oltaru;

– Činija sa vodom, cvetovima visibabe ili ljiljana i belim plutajućim svećama (umesto belih plutajućih sveća može se staviti velika bela sveća prethodno dobro zalepljena za činiju voskom druge bele, pomoćne sveće);

– Mala, bela činija sa zemljom, peskom ili brašnom, i u njoj postavljena potpuno nova bela sveća, postavljena vrlo blizu visibaba ili belog ljiljana (ova sveća predstavlja svetlost i energiju potrebnu da prvo seme u zemlji proklija);

– Po jedna bela sveća za svaku prisutnu osobu ili osobu koja sa daljine daje energetsku podršku (ovo su sveće želja);

– Jedna činijica otporna na toplotu ispunjena zemljom ili vlažnim peskom u koju se postavljaju upaljene sveće želja;

– Pomoćna (radna) bela sveća;

– Mešavina mirisa za Imbolk ili blagi cvetni miris;

– Bodran, lejka ili slični, improvizovani instrument;

– Izvorska ili energizovana voda i još jedan, prazan pehar;

– Kolači, hleb, vino, mlečni proizvodi.

Fotografija: Rabelamia

– Sada idite na mesto (ili u sobu) gde je oltar, zatvorite magijski krug i osvetite ga pomoću 4 elementa (na uobičajen način ali bez sveće na južnoj strani). Ritual počinjete šetnjom (sa metlicom u ruci) unutar magijskog kruga. Ovo se radi sa ciljem da se proteraju negativni uticaji kao i negativna energija (simbolično čišćenje). Kada ste spremni, invocirajte 4 elementa – zemlju, vazduh, vatru i vodu na uobičajen način, invocirajući Čuvare kule prostora na sve 4 strane. ALI, NE PALITE NI JEDNU SVEĆU OSIM SVEĆE U ČINIJI SA ZEMLJOM I MIRIS. Ideja je da se stvori utroba Zemlje, materica u čijem centru gori vatra, svetlost;

– Invocirajte Boga i Boginju, kucnite tri puta atameom o Oltar izgovarajući:

Svetlost Sunca raste, ona govori vernicima Boginje i Boga

Da je vreme čišćenja za naše umove, za naše duše,

Pripremajući se za novi životni ciklus!

Molim Boginju i Boga da me vode ka budućnosti!

– Kucnite opet tri puta atameom o Oltar izgovarajući:

Boginjo moja, Bože moj,

Ja vam poveravam svoje snove za budućnost.

Ako su ciljevi koje sam postavila sebi loše procenjeni i bez koristi,

Ako vidite za mene bolju budućnost,

Pošaljite mi znak kako bih mogla da prilagodim svoj put!

Ja vam se zahvaljujem!

– Zatim počnite da udarate tamburu (bubanj, lejku), da biste prikupili energiju;

– Sada invocirajte Boginju Brižit (ili neku drugu Boginju iz vaše duhovne filozofije) :

Boginjo Brižit, budi sa nama za tvoj praznik vatre i vode,

Dozvoli nam da budemo pročišćeni

od svega što želimo da ostavimo iza sebe,

Kao što je zemlja isprana kišom spremna da dâ novi rod

pod rastućom vatrom Sunca!

– Do sada ste stajali, a sada možete da sednete ispred oltara. Sada treba naglas da kažete sve čega želite da se oslobodite, otarasite… Ako ima više osoba u magijskom krugu, govori jedan po jedan, naglas. Kada je sa izgovaranjem želja završeno, upalite pomoćnu sveću od plamena centralne, bele sveće (sveća koja je u činiji sa zemljom). Zatim,  pomoćnom-belom svećom palite plutajuće sveće (ili zalepljenu veliku, belu sveću u zamenu za plutajuće). Kada je paljenje obavljeno, krug će zasijati nežnom svetlošću. Ovaj kotao (činija) ispunjen vodom, visibabama i belim svećama predstavlja suštinu prečišćavanja Boginje Brižit, čisti sve prisutne tako da se oni mogu okrenuti novim projektima;

– Sada uzimate (ili svako ponaosob ukoliko ima više osoba) sveću želje, formulišete i precizirajte NOVI cilj želje na kojoj ćete raditi tokom cele godine. Pritom, držite sveću u visini trećeg oka i jako vizuelizujete realizaciju svoje želje;

– Sada (svi prisutni) palite svoju sveću želje od centralne sveće (sveća koja je u činiji sa zemljom) izgovarajući :

Brižit, daj snagu mojoj želji da proklija kao seme posejano u proleće!

– Posvetite vodu u peharu (obično se to radi usmeravajući energiju jače ruke (ruke kojom radite i pišete) ka vodi, izgovarajući: Posvećujem ovu vodu da mi bude čista i pročišćujuća… ili slično). Zatim treba svako da popije malo vode iz pehara osećajući intenzivno efekat čišćenja vodom dok ona ulazi i prolazi kroz organizam, čisti ga i puni energijom.

– Ukoliko želite da izvedete neki magijski ritual – sada je pravi trenutak;

– Nakon kompletno izvedenog magijskog rituala, čiji ste i početak i kraj oglasili magijskim zvonom, vreme je da uzemljite višak energije;

– Sada priredite malu proslavu u magijskom krugu, uz piće i poslastice koje ste pripremili i pre rituala postavili na oltar. Malo se počastite, a malo ostavite duhovima i božanstvima i obavestite ih o tome;

– Zahvalite se Bogu, Velikoj Boginji i Brižiti, a zatim pristupite otpuštanju Čuvara kula prostora i otvaranju magijskog kruga;

– Ugasite crnu sveću, a belu sveću ostavite da gori sve do kraja rituala. Ovu belu sveću možete paliti svako veče posle sabata Imbolk, sve dok potpuno ne izgori, na taj način ćete osvetliti put proleću u prirodi i proleću u vašem životu;

– Sveće želja ostavite na sigurno mesto da dogore, ostale treba ugasiti. Zemlju u kojoj su bile imbolske sveće čuvajte do praznika Ostara, a tada možete nešto da posadite u njoj. Vodu iz činije možete da sačuvate za ritual sledećeg punog meseca, ona će zadržati svoju magijsku moć!

Pogodan magijski ritual na Imbolk

Čarolija za ozdravljenje

Cilj: Ozdravljenje, popravak opšteg zdravstvenog stanja,

Momenat: U toku proslave praznika Imbolk

Potrebno je:

– 6 belih sveća;

– šibice;

– Široka čaša ili činija od kamena, stakla ili gline;

– 3 kamenčića, prikupljenih sa neke plaže (može i rečne);

– Jedna mala šolja soli;

– Izvorska ili energizovana voda.

Fotografija: Rabelamia

Ritual:

– Proslava Imbolka je u toku, znači, magijski krug je zatvoren na uobičajen način;

– Poređajte bele sveće oko činije ili čaše;

– Dajte svakom kamenčiću ime jedne bolesti (ili lošeg stanja) koju želite da otklonite i, stavite na svaki kamenčić prstohvat soli;

– Duvajte u njih i izgovorite:

„Mojim dahom!“

– Prekrijte ih rukama i izgovorite:

„Mojim mesom!“

– Stavite kamenčiće u činiju, prelijte ih vodom i izgovorite:

„I bezvremenim Brižitinim vodama,

neka zdravlje preovlada i samo neka dobro bude!“

– Zapalite svaku sveću po jednom šibicom, izgovarajući:

„Pozdravljam te Boginjo vatre!“

– Okrenite dlanove prema plamenu sveća, zatvorite oči i vizuelizujte smeđe mrlje na kamenčićima (koje predstavljaju bolesti) kako se rastvaraju u vodi, penju se naviše kao smeđi oblačići i nestaju, potpuno uništeni u plamenu sveća;

– Uzvikujte dok ne osetite jaku koncentraciju usmerene energije:

„Zemlja, voda, plamen,

radite u njihov znamen!

Voda, plamen, zemlja,

Nek se ispuni moja želja!“

– Otpustite višak energije: dignite ruke uvis, a zatim ih opustite naglo;

– Nakon proslave Imbolka, ujutru, odmah stavite kamenčiće u žardinjeru na terasi (ili u baštu), ali ih ne zakopavajte.

Hrišćanska tradicija danas

Poklade, koje se u našim krajevima obeležavaju i “karavešnicom”  je, zapravo, praznik starih Slovena, a njegovi koreni su paganski i vezani za kult Sunca i za dolazak proleća. Danas se Poklade uglavnom vezuju za početak hrišćanskog obeležavanja velikog posta uoči Uskrsa.

Poklade su praznik kada se ne vodi računa o ograničenjima i suzdržanosti, tada se uživa u hrani, piću i karnevalskim proslavama pod maskama.

Poslednja nedelja pred veliki post je „bela nedelja“, a poslednji dan ove nedelje „bele“ ili „sirene“ poklade.

Ali, Poklade su dan za praštanje i radost. Smatralo se da u periodu velikog posta treba ući bez greha. U domaćinstvima se tradicionalno priprema bogata mrsna gozba, naročito beli mrs po kome je ovaj praznik dobio ime.

Narodna verovanja su povezivala period poklada sa povećanom opasnošću od zlih (tamnih) sila i crnih veštica, od kojih se narod štitio na simbolične načine, recimo belim lukom ili paljenjem obrednih vatri, „olalija“.

Kad vatre dogore onda se obavezno, uglavnom na prevaru, mnogima izgarave lica, da bi se, kako se veruje, nečastive sile i zle veštice uplašile i pobegle od vatre i pokladara.

Iste večeri se poklapa i čuveno „lamkanje jaja“. Kuvano jaje se probuši iglom, zaveže se nekako za tavanicu iznad stola, zavrti, a ukućani se trude da ga uhvate ustima bez pomaganja rukama.

Na Kosovu su neke pokladne povorke simbolizovale svatove Kraljevića Marka.
Na bele poklade je postojao običaj da se gata, naročito pomoću jaja.

 

 

Naslovna fotografija: Rabelamia

Izvori:

– Lična istraživanja

Rabelamia

Ovde sam da, godinama sakupljana znanja, podelim sa vama – Sve što ste oduvek želele da znate o vešticama – Kako postati veštica i, još mnogo toga – Neka tako bude!

Veštičija enciklopedija:

Kategorije

Prijavite se za novosti sa bloga "Savremena Veštica"

Pratite nas na društvenim mrežama

Lunarni kalendar

Vaši komentari – moji odgovori…

Najnoviji proizvodi iz veštičijeg butika:

Nemojte propustiti ovo

Prijavite se za novosti sa bloga "Savremena Veštica"

Najnoviji postovi, noviteti iz veštičjeg butika i sve o magičnim danima koje očekujete

Ne oklevajte, potpuno je besplatno i možete opozvati prijavu kad god poželite. Vašu email adresu koristimo samo za slanje poruka sa našeg sajta. Cenimo Vašu privatnost.