Sabat Beltane (BELTAN), 1.maj

O prazniku ...

Beltane je jedan od glavnih sabata paganske tradicije (jedan od četiri najvećih sabata vatre). Na Beltan, Bog postaje čovek, uzvišen energijama iz kreacija prirode. On, baš kao čovek želi Boginju, zaljubljuju se jedno u drugo. Njihova ljubav cveta, krevet im je zelena livada nabujala od cveća, ujedinjuju se i, Boginja ostaje trudna. Zbog ove simbolike, pagani i veštice slave Beltan, kao praznik vitalnosti, strasti i ostvarene nade.

Želim samo da napomenem da ovaj sabat nema nikakve veze sa novokomponovanim Praznikom rada, 1. maj. Zato što je Beltan pre svega praznik plodnosti, naglašavajući preporod prirode koji sada postaje očigledan. Ali je takođe praznik radosti i ljubavi. Moć Elementala postaje značajnija i dostiže svoj vrhunac tokom proslave letnjeg solsticijuma. To je magičan trenutak kao Samain, kada se veo između svetova diže, tako da možemo da se obratimo mrtvima, ali isto tako i malim, ali moćnim bićima, Elementalima.

Nekada se ovaj veliki sabat slavio u noći prvog, punog meseca u maju, a danas ga slavimo u noći uoči 1. maja. Ova noć, uoči prvog maja, zove se i Valpurgijska noć i posvećena je čarobnim stvorenjima : vilama, vilenjacima i Elementalima (silfide – vazduh, salamandri – vatra, ondine – voda, gnomi – zemlja). Poreklo Beltana ide nazad, sve do Druida, i on za njih predstavlja Festival Vatre. Vatra je ovde simbol skoro-dolazećeg leta. U svim vremenskim epohama, svrha ove proslave je bila da se stvori veza između zime koja koja se upravo završila i leta koje se približava.

Beltan takođe obeležava skori dolazak prvih plodova sezone. Predstavlja porvatak vitalnosti, strasti i realizaciju nadanja. U Evropi se dugo negovala tradicija da, neposredno pred 1. maj, Praznik rada, svako dete zasadi jedno drvo, kao simbol rasta i prosperiteta (mada ja lično uopšte ne verujem u iskrenost ovog socijalnog praznika, njime samo žele da skrenu pozornost na svoj praznik a ne na tradiciju koja se negovala od vajkada, a o pravom licu ovog novokomponovanog „praznika rada“, pisaću neki drugi put)

Rabelamia

Jedna osobenost ovog praznika je ista i ne menja se kroz vekove : to je praznik koji su mnoge veštice i magovi izabrali da baš za vreme njega izvrše čin svog venčanja. Na taj dan slavimo veštičiji brak! Ceremonija se sastoji u iskrenoj razmeni zaveta ljubavi i vernosti na period od jedne godine i jednog dana! Zato se ovaj brak zove privremeni brak (Handfasting). Na ovaj način se vezuje sudbina u navedenom vremenskom periodu ili se obnavlja ukoliko je venčanje izvršeno prethodne godine. Parovi koji žele da izvrše ovo venčanje treba da odu u šumu, rano 1. maja i da razmene zakletve. 

Zakletva može da se čita ako je unapred pripremljena a može i da se osmisli na licu mesta i izgovori onako kako srce navodi. Par se drži za ruku, kao kada se pozdravljaju, i te dve ruke koje pružaju ljubav se uvezuju raznobojnim trakama, ili još bolje „ljubavnim pletenicama“ (“handfasting-kordonom”), specijalno napravljenim u ovu svrhu. Vrlo je korisno da zajedno preskoče veštičiju metlu, tako istovremeno ulaze u sve nivoe svog kraljevstva. Prikladno je da se na glavu stave venčići od cveća.

Dekoracija

Rabelamia

Tradicionalno, na oltar stavljamo jednu ogromnu sveću ukrašenu trakama roze, svetlo-zelene, ljubičaste i žute boje.

Obavezan deo dekoracije je majski jarbol (falusni simbol koji predstavlja Boga). Njega pravite sami, prema trenutnoj inspiraciji, ali obavezno od traka svetlo-zelene, žute, roze i vino boje. Jarbol ovde predstavlja falusni simbol. Ovim jarbolom zakitite najviše drvo u vašem dvorištu, a ako nemate dvorište, napravite improvizovani stalak u kući i, postavite majski jarbol.

Treba da napravite i jedan veliki ili nekoliko manjih venčića od cveća (cveće koje je navedeno u korespondenciji) i stavite ga (ih) oko ili pored sveća, ali obavezno na oltar (zato što cveće i zelenilo predstavljaju Boginju). Idealno je ako možete da naberete procvetale grane gloga, stavite ih u vazu, a nju stavite u centralnom delu oltara, malo više prema severu.

Takođe, na oltar stavite magijski kotlić ili sličnu, lepu činiju namenjenu isključivo magijskim svrhama. Napunite je vodom (ne više od tri četvrtine njene zapremine). Zatim u vodu stavite divlje prolećno sveće. Dodajte još nekoliko plutajućih sveća u nekoj od boja iz korespondencije ili bele.

Jedan lepi venčić od cveća stavite sebi na glavu ili bar jednim cvetom zakitite kosu! Sastavni deo ovih venčića su crvene upletene trake za muškarce i bele trake za žene.

Korespondencija

MIRIS: jorgovan, đurđevak, oliban, ruža

ELEMENT: vatra

DRVO: voćke u cvetanju, vrba, glog, breza, divlja ruža

CVEĆE: jorgovan, đurđevak (majsko cveće), lišće hrasta,cvetovi gloga

BOJA: roze, svetlo-zelena, ljubičasta, žuta, bela i crvena

SVEĆE: roze, ljubičaste, zelene, žute (stajaće i plutajuće)

KAMEN: smaragd (kamen koji je simbol ovog sabata, prihvaćen i poštovan od mnogih praktičara magije, lepo ga je imati u čast Beltana), zatim safir i rozenkvarc

TAROT KARTA: Prvosveštenik, Velika arkana V

RUNA: Manaz, Laguz, Inguz

BOŽANSTVA: Cernunnos , Cerridven , Flora (rimska boginja cveća), Freia, Freja, Diana (boginja Meseca) i Pan (grčki bog šume i plodnosti)

PLANETA: Venera, Mesec

UTICAJ: inteligencija, radost

Praznična trpeza

Ovaj sabat slavi dolazak prvih plodova sezone, međutim, hrana koje je posvećena Beltanu je pre svega mleko i svi mlečni proizvodi: sir, jogurt, sladoled, šlag, kiš, sir za topljenje. Pripremaju se kolačići od ovsenog brašna. Takođe, vrlo je prikladno da se služi vino, najbolje je suvo, belo vino koje se dobija nakon maceracije (potapanja biljaka).

Kiš sa prazilukom i sirom

Rabelamia

ZA TESTO:

– 250 gr brašna (pšenično oštro, crno ili integralno)

– 100 gr maslaca

ZA NADEV:

– 1 veliki praziluk

– 100 gr sira sa plemenitom buđi

– 1 jaje

– 2 supene kašike vode

– 5 gr soli

– 100 gr sira gaude

– 5 jaja

– 200 ml kisele pavlake

– so, biber, beli luk u prahu, muskatni oraščić

Priprema testa:

Za prhko testo, pomešajte brašno i so, dodajte hladni puter narezan na što sitnije komadiće. Rukama umešajte puter u brašno. Dodajte umućeno celo jaje i dve supine kašike vode. Dobro umesite testo, oblikujte ga u kuglu, zatim kuglu malo spljoštite, zamotajte plastičnom folijom i stavite u frižider da odstoji par sati. Testo možete da pripremite i dan ranije, neka stoji sve vreme u frižideru.

Stavite testo na pobrašnjenu podlogu i prekrijte ga plastičnom, prozirnom folijom, istanjite zatim testo oklagijom u debljini pola centimetra. Zatim pripremite kalup za kiš, podmažite puterom i eventualno pobrašnite. Zagrejte rernu na 200°. Uz pomoć folije prenesite testo na kalup, oblikujte rubove testa prema kalupu. Sada ostavite testo na hladno mesto dok pripremate nadev.

Priprema nadeva:

Narežite praziluk na kolutove debljine 1–1,5 cm, pa ih uzdužno prepolovite. Narežite sir „buđavac“ na tanke štanglice. Naređajte štanglice „buđavca“ na testo pa prekrijte prazilukom.

Umutite jaja sa pavlakom, dodajte so, biber, beli luk u prahu i muskatni oraščić. Dodajte narendanu gaudu (ili naseckanu na trakice).  Prelijte preko praziluka i stavite u zagrejanu rernu da se peče oko 40 minuta.

Gotovo je kad porumeni.

Majsko vino

Sastojci (za 1 bocu):

– 1 šaka (oko 3 g) mirisnih cvetova lazarkinje (ubranih u početku cvetanja)

– 750 ml belog vina

– 75 gr šećera

Rabelamia

Priprema:

Sipati sve sastojke i ostaviti ih da odstoje 30 dana. Tokom perioda maceracije, promešajte vino s vremena na vreme. Procedite i čuvajte u zatvorenoj boci. Majsko vino se služi dobro ohlađeno.

*Mirisna lazarkinja, Voodruff, mirisna Asperula odoranta (ili Galium odoratum) je zeljasta biljka iz porodice Rubiaceae. Možete je pronaći u šumi. Ona cveta tokom meseca maja i juna. Da bi se pripremilo ovo vino, potrebno je da se uberu prvi cvetovi početkom maja, pa otuda i naziv „majsko vino“. Berite cveće za vino samo ako ste sigurni da je to mirisna lazarkinja!

Aktivnosti

Ustanite rano, kada izlazi Sunce, da bi ste nabrali divlje cveće. Ako živite u gradu, uvek ga možete pronaći kao „korov“ pored dvorišta ili na obodima parkova.

Ukrasite oltar nabranim cvećem.

Pripremite jednu malu količinu divljih cvetova (bilo kojih) za magijski kotlić.

Skakućite između dve vatre da bi ste osigurali dobru budućnost (ako ritual izvodite u zatvorenom prostoru, postavite dve sveće na pristojnoj razdaljini i vodite računa da ne zapalite svoju odoru). Plešite oko vatre ili oko ukrašenog drveta.

Zakačite venčiće od cveća i crvene i bele trake na drvo (ili na vaš improvizovani jarbol, u nedostatku sopstvenog dvorišta).

Ne zaboravite bele trake na glavi za žene i crvene za muškarce. Proslavite venčanje. Ako priželjkujete decu, vodite ljubav sa namerom da dobijete bebu…

Ritual

 

 

 

Rabelamia

Potrebno je:

– Cvetovi divljih biljaka

– Majski jarbol

– Venčići od cveća

– Ljubavne pletenice

– Kotlić ili dekorativna činija za vodu, izvorska ili energizovana voda

– Plutajuće sveće u bojama iz korespondencija i šibice

– Ogromna roze sveća, koja će služiti kao radna sveća

– Atame

– Pentak

– Magijski krug je već zatvoren na uobičajen način, radna sveća upaljena.

– Napunite magijski kotlić (ili ritualnu činiju) vodom, ako to već niste učinili. Stavite bele, divlje cvetove u kotlić i zapalite plutajuće sveće.

– Kleknite ispred kotlića i izgovorite:

O, Majko Boginjo, Kraljice Noći i Zemlje,

O, Bože Oče, Kralju Dana i Šuma,

Ja slavim vaš brak,

Dok se priroda raduje bezgranično

bojama i životu.

Odobrite ovaj ritual i prihvatite ovu žrtvu

U čast vašeg braka!”

– Dignite se i nastavite:

Iz vašeg braka

Rasprštaće se novi život

Mnogštvo stvorenja pokriće zemlju

I duvaće vetrovi čisti i nežni!

O, drevni duhovi, ja slavim sa vama!”

– Spustite vrh atamea u vodu i osetite ujedinjenu energiju kako dolazi ka vama.

– Izvadite Atame i izgovorite:

Blagosloveni bili!”

– Sada možete da radite različite rituale vezane za proslavu Beltana, kao što je Veštičije venčanje, čarolije za plodnosti ili ljubavi i slično. Rezultat ovih čarolija će biti višestruko pojačan zbog dana na koji se radi kao i zbog povratnog efekta ceremonije. Takođe, možete raditi i druge čarolije za koje postoji potreba. Preporučujem da se ipak rade u noći prvog punog Meseca u maju. Njihov će efekat biti višestruko pojačan jer se činodejstvuje u veoma moćnom trenutku Meseca, i u vreme kada ne postoji granica između sveta ljudi i sveta duhova i mrtvih.

– Nakon kompletno izvedenog magijskog rituala, čiji ste i početak i kraj oglasili magijskim zvonom, vreme je da uzemljite višak energije.

– Priredite malu proslavu u magijskom krugu, uz piće i jela koje ste pripremili za božanstva i vas.

– Zahvalite se Bogu i Boginji, a zatim pristupite otpuštanju Čuvara kula prostora i otvaranju magijskog kruga.

– Zatim ugasite radnu sveću, a sve ostale sveće namenjene prazniku (plutajuće ili obične) ostavite da dogore.

Pogodna čarolija na Beltan

Čarolija za držanje obećanja

Cilj: Neterati svoju volju da ispoštuje obećanja koja smo dali sami sebi

Momenat: U toku proslave sabata Beltan

 

Potrebno je:

– veštičija metla

– 2 zelene sveće

– šibice

– po 1 badem za svako obećanje

– naceđeni limun

– činijica šećera

Rabelamia

Ritual:

– Proslava Beltana je toku, magijski krug je zatvoren na uobičajen način;

– Stavite metlu na pod, popreko u odnosu na vaš položaj;

– Stavite po 1 sveću na oba kraja metle, govoreći:

„Ova je za Boginju šume,

ova je za elementala šume!“

– Uzmite 1 badem (jedno obećanje) obema rukama, mislite o obećanju koje želite da ispoštujete i rečima namenite taj badem baš tom obećanju;

– Umočite pola badema u limunov sok i recite:

„Iako je gorko koliko je gorko,

ja posvećujem svoju veru!“

– Umočite istu polovinu badema u šećer, govoreći:

„Neka je sladak onom ko se drži čvrsto!

– Držite badem zubima i preskočite metlu;

– Pojedite odmah badem;

– Ponovite sve za svako obećanje ponaosob.

Hrišćanska tradicija danas

Đurđevdan je hrišćanski i narodni praznik koji se proslavlja 6. maja, čime se obeležava uspomena na Svetog Đorđa. U našim krajevima, a prema starom narodnom običaju (tačnije, prema običaju koji je odobrila Crkva), uoči Đurđevdana, pre izlaska Sunca, žene i muškarci u selima, odeveni u najsvečanije odelo sa svojom decom odlazili su na izvor ili reku da bi se tamo umili vodom koja će im doneti zdravlje u narednoj godini. Ovim praznikom se ispraća zima i dočekuje proleće. Do tada nije valjalo spavati pod otvorenim nebom, a od ovog dana priroda se preobražava i po običaju ljudi provode noć na proplancima i planinama.
Uveče, uoči Đurđevdana, neko od ukućana nakida zelenih grančica u najbližoj šumi i njima okiti vrata i prozore na kući i ostalim zgradama kao i ulazne vratnice i kapije. Sve ovo čini se da bi godina i dom bili berićetni. Ponegde je običaj da se ovo kićenje zelenilom vrši i na sam Đurđevdan pre zore.
Ujutru se svi umivaju vodom. Najpre deca, kako bi prema narodnom verovanju, bila zdrava kao dren, devojke, da se momci grabe oko njih, stariji, da budu krepki, a domaćin da mu kuća bude dobro čuvana.

Tako to kaže Crkva danas… a tome, kada dolazi proleće, koji je pravi kalendar slovenskog naroda, pa, prosudite sami. Krajnje mi je intrigantno što je Crkva prihvatila ove običaje za praznične, jer je „brljanje sa travkama“ ipak magija, da ne kažem veštičarenje… Ali, da se ne lažemo, nije to Crkvi drago, samo su ljudi radili kako su naučili od svojih čukun, čukun dedova, i niko i ni na koji način nije mogao da ih spreči!

 

Naslovna fotografija: Rabelamia

Izvori:

– Lična istraživanja

Rabelamia

Ovde sam da, godinama sakupljana znanja, podelim sa vama – Sve što ste oduvek želele da znate o vešticama – Kako postati veštica i, još mnogo toga – Neka tako bude!

Veštičija enciklopedija:

Kategorije

Prijavite se za novosti sa bloga "Savremena Veštica"

Pratite nas na društvenim mrežama

Lunarni kalendar

Vaši komentari – moji odgovori…

Najnoviji proizvodi iz veštičijeg butika:

Nemojte propustiti ovo

Prijavite se za novosti sa bloga "Savremena Veštica"

Najnoviji postovi, noviteti iz veštičjeg butika i sve o magičnim danima koje očekujete

Ne oklevajte, potpuno je besplatno i možete opozvati prijavu kad god poželite. Vašu email adresu koristimo samo za slanje poruka sa našeg sajta. Cenimo Vašu privatnost.