RUŽA (Rosa)

 

POLARITET: ženski

PLANETA: Venera

ELEMENT: voda

MOĆI: ljubav, proročanstvo, zdravlje

 

Etimologija

Reč ruža potiče od latinske reči rosa što znači bukvalni prevod imena ovog cveta – ruža

Opis

photo: https://pin.it/43U0585
photo: https://pin.it/8TzOq9v

Lišće je naizmenično poređano na stabljici. Kod većine vrsta dugo je od 5 do 15 centimetara i perastog je oblika sa 5 do 9 lisna zaliska; zalisci obično imaju zupčastu ivicu, a često i nekoliko manjih trnova na donjem delu stabla.

Većina ruža je listopadna, ali postoje neke vrste (uglavnom iz jugoistočne Azije) koje su zimzelene ili skoro zimzelene.

Ruže se u kozmetici koriste najčešće kao eterično ulje, ili se miris (ekstrakt) dodaje u parfem, šampone, kupke ili razne vrste krema.

U ishrani, ruže se upotrebljavaju kao začin, ali se u nekim krajevima (u Bugarskoj, na primer) pravi slatko ili džem od ruža, a kao poslastica, najpoznatiji je ratluk sa ukusom ruža.

U medicini, naročito divlja ruža (šipak) se oduvek, pa i danas, koristi za čajeve protiv raznih tegoba, a danas se sastojci ruže i šipka korste za pravljenje lekova.

Ritualna upotreba

„Bog Bahus, pijan, pojurio je jednu nimfu… Begunka se probijala po cvetnim livadama, s vremena na vreme gledajući preko ramena i ironično se smešeći, videvši da je Bahus podivljao od želje!

A Bahus, zaista, nikada ne bi uhvatio svoj plen, da se jedan trn iz grma nije uhvatio za lepršavu nimfinu haljinu i zaustavio je… Malo je reći da je Bahus bio presrećan. Kako bi zahvalio grmu na slučajnoj pomoći, dodirnuo ga je svojim magičnim štapom i naredio da se grm prekrije cvećem: prelepim i baršunastim, čije će predivno baršunasto crvenilo oponašati skromnost i sramotu koji su oblili obraze zarobljene nimfe.“

Još su stari Egipćani imali svoje kultivisane ružičnjake, koje su doneli iz Sirije i Persije. Oni su upotrebljavali ruže u svojim religioznim ceremonijama, u ceremonijama sklapanja brakova, prilikom nekih praznika, čak su posipali ružama grobnice svojih umrlih.

U Atini, nevesta i njen miraz su dovoženi u kuću njenog budućeg muža u cvetnim kočijama; na sam dan venčanja, kuća je bukvalno bila zatrpana cvećem: ružama, ljubičicama, anemonama, narcisima i slično. Buketi ruža postavljeni u vazama, čini se da nisu bili okupacija muškaraca u staroj Grčkoj, cvetne ornamete, koji su zapravo bili ogrmni i savršeno složeni venci od cveća, pravile su žene. 

I Rimljani su bili pasionirani cvećem. Vrtovi Lucija Tarkvinija Oholog bili su poznati u celom latinskom svetu: oni su pravili hibridne ružičnjake, i glavni baštovan je bio visoki držani funkcioner. Neron je, na primer, potrošio 4 miliona sestercija (starorimski srebrni novac) za ruže za jedan svoj banket.

Na javnim igrama, senatori i ostali uvaženi gledaoci, dobijali su na poklon krune od ruža.

U ratu, na oružju, štitovi velikih ratnika bili su ukrašeni naslikanim ili izgraviranim (isklesanim) ružama. Ovaj cvet je u ovom slučaju bio amblem pobede, sa istom simbolikom kao lovorov list. 

Rimske kurtizane su imale svoj praznik, 23.aprila. Tokom tog dana, posvećen Vénus vulgaire (libertina), one su se svečano ukrašavale, okićene venčićima od ruža i mirte. Jedno sećanje, ova rimska upotreba potiče još iz Srednjeg veka, gde su (u nekim gradovima) prostitutke bile osuđene da nose jednu ružu kao osobeni znak (one kćeri svojih majki, koje su ih dobile sa Jevrejima).

Ali, ruža je simbol svetlosti, šarma, dragovoljnosti… Takođe ima devijantnu osobinu, kao i mnogo drugih vrsta erotskog cveća – u isto vreme je i simbol sahrane. Eto zašto se u celom svetu, naročito na Mediteranu, ružičnjaci i kedrovi sade na i oko grobalja. Eto zašto su i dalje, u persijskim legendama ružičnjaci i kedrovi jedan pored drugog. Jedna italijanska šansona, popularna u vreme rata 1914-1918. peva alogorično o cvetu ruži: „Ruža, mrtva od ljubavi!“.

U Ilijadi se kaže, da je Hektorovo telo lično Afrodita pripremala esencijalnim uljem ruže.

Princeza Nourmahal je naređivala da se u reku bacaju ogromne količine esencije ruže, kada je izlazila da se „prošeta“ brodom. Vrelina Sunca bi odvojila vodu od esencijalnog ulja i, oko broda je ispravao zanosan miris (od ulja koje je nakon izdvajanja plovilo na površini i isparavalo). Narod je mislio da je to zato što je ona božanske prirode, međutim, to je samo zato što je u njeno vreme otkrivena esencija ruže…

Magijska upotreba

Ruža je oduvek bila simbol sentimenata i emocija, ljubavi i prijateljstva, zato je mnogi od davnina koriste kako bi poboljšali svoje ljubavne i socijalne odnose. Ona zaista pravi magiju za romantiku, ljubav, prijateljstvo, porodične odnose pa i odnose među kolegama.

Koristi se u ljubavnim čarolijama, ali, uvek koristite samo i isključivo crvenu ružu za ljubav!

Korišćenje ruža drugih boja u ritualima magije spada u crnu magiju i to nikada i nikako ne činite, jer iako imate trenutni efekat, sve što ste drugome radili – vratiće vam se trostruko. Ne zaboravite to! Eventualno se mogu koristiti roze ruže u ritualima za lepotu, dok crvene ruže imaju ekskluzivnu upotrebu u ritualima bele magije za ljubav.

To je i razlog zašto neću govoriti o moćima ruža drugih boja, jer ne želim da, ni na koji način, podstaknem nekog da učini nešto zbog čega će se kasnije gorko kajati.

Crvena ruža podstiče strast u ljubavnim čarolijama. Ružino ulje, ili cvetovi, se mogu koristiti u kupkama pre rituala. Prožmite energiju ruže sa energijom orgazma, kada je Venera snažno pozicionirana i u rastu. Za ljubav i požudu, Venera treba biti u konjukciji sa Marsom. Ruža je uvek pod uticajem planete Venere.

– Ružina vodica je sastojak koji se već vekovima koristi u magiji;

– Pravljenjem raznih oblika i formi od sasušenih latica ruža, može se aktivirati magija ozdravljenja;

– Belo platno, natopljeno ružinom vodicom, i rastegnuto na dva nosača na plafonu iznad bolesnika, odaće vam sudbinu bolesnog: ako se paučina ne nahvata, bolest će biti prevaziđena. Ali, ako na platnu posle jedne noći ima paučine, nema nade;

– Vrećica sa suvim laticama ruže se nosi kao amajlija za zaštitu od povreda;

– Ružinu vodicu treba mešati sa šafranom i koristiti je u posebnim ljubavnim ritualima, a dejstvo ove vodice je najjače ukoliko se ona napravi pre zore, prve nedelje u mesecu;

– Veruje se da ova biljka leči žuticu. Na stabljiku ruže priveže se konac i tri puta se izgovori (u sebi ili naglas): „Menjam žutilo za crvenilo!“. Kada ruža požuti, bolesnik više nema žuticu;

– Inače, prelepi cvet divlje ruže štiti od mnogih bolesti. Veruje se da će bolesnik ozdraveti ako se provuče kroz obruč, napravljen od divljih ruža;

– Mnoge porodice, upravo iz razloga zdravlja svih ukućana, imaju crvenu ružu puzavicu po spoljnim zidovima svojih kuća.

– Odličan je izbor staviti crvene ruže na oltar prilikom izvođenja bilo kog rituala, bilo kao zamenu, u slučaju da ne možete da pronađete adekvatno bilje pogodno za određeni ritual, bilo ciljano, za privlačenje božanske ljubavi ka vašem magijskom radu;

– Ponekad, raspevane ruže rastu tamo gde je sahranjeno dete, koga je ubio brat ili sestra. U Lombardiji postoji jedan ružičnjak, koji je iznikao potpuno spontano… Treba samo uzeti jednu takvu ružu, rano ujutru: počeće da peva pre nego što joj se latice otvore, a ispevaće ime svog ubice;

– U mnogim ritualima, za zaštitu od nasrtljivih i agresivnih ljudi, koristite se ružine bodljice.

photo: https://pin.it/2FLvZM9

Naslovni photo: https://pin.it/3zGKiLA

Izvori:

– https://sr.wikipedia.org/wiki/

– Utilisation Magique des Plantes, Scott Cunningham

– „L‘Encyclopedie des herbes magiques“, Scott Cunnigham

– Lična iskustva

Rabelamia

Ovde sam da, godinama sakupljana znanja, podelim sa vama – Sve što ste oduvek želele da znate o vešticama – Kako postati veštica i, još mnogo toga – Neka tako bude!

Veštičija enciklopedija:

Kategorije

Prijavite se za novosti sa bloga "Savremena Veštica"

Pratite nas na društvenim mrežama

Lunarni kalendar

Vaši komentari – moji odgovori…

Najnoviji proizvodi iz veštičijeg butika:

BOG DAŽBOG

Slovenski Bog Dažbog je bog Sunca, davalac toplote i svetlosti. Njegovo ime možete čuti u najkraćoj molitvi ikad, koja je

Pročitaj više »

Nemojte propustiti ovo

Prijavite se za novosti sa bloga "Savremena Veštica"

Najnoviji postovi, noviteti iz veštičjeg butika i sve o magičnim danima koje očekujete

Ne oklevajte, potpuno je besplatno i možete opozvati prijavu kad god poželite. Vašu email adresu koristimo samo za slanje poruka sa našeg sajta. Cenimo Vašu privatnost.