RUNE (uvod u Rune)

Rune se upotrebljavaju vekovima unazad, kao simboli magije, one su drevno divinacijsko sredstvo ali i alfabet za magijske zapise (pentakle). U ovom i sledećim postovima predstaviću vam rune na generalan način, kao i najbolje načine za njihovu praktičnu upotrebu:

– simbolizam runa;

– šeme za čitanje (bacanje) runa;

– pentakli runa (magija runama);

– runska divinacija (proročanstvo);

– pojačavanje dejstva magijskog rutuala, sabata, esbata;

– talismanska/amajlijska upotreba runa;

Alfabet runa zove se FUTARK. Ime je nastalo sastavljanjem prvih šest runskih slova (Fehu+Uruz+Thurisaz+Ansuz+Raidho+Kenaz), kao što je i grčki alfabet nastao sastavljanjem prvih dvaju slova (Alpha+Beta). Zvaničan je stav da su rune izvorno koršćene najpre kod naroda Severne Evrope, ali rune su koristili i mnogi drugi narodi, u isto vreme i sa istom svrhom. Poznate su nam skandinavske rune, anglosaksonske rune, armanenske rune, srpske rune… Sve one su jako slične, čak imaju neka apsolutno identična slova, što me nanovo vraća na staro pitanje: kako je to moguće u vreme kada ljudi nisu putovali i razmenjivali znanja? Da li je isti entitet svim prvim narodima dao ista znanja, da ih oni posle svako za sebe i svako na svoj način razvija i usavršava? Zašto se postavlja ovo pitanje? Zato što su rune i danas, u moderno vreme, prava misterija, ne zna im se poreklo i ko ih je zaista stvorio (izmislio). Mnogi tvrde da je poreklo runa ispisano u njihovoj strukturi, ali da treba znati pročitati (ne)ispisanu poruku. Danas, eminentni naučnici vode ozbiljne debate oko porekla runa, ali niko ne može da dokaže svoje tvrdnje, hipoteze se neverovatno razlikuju, od onih da su rune nasleđe Atlantiđana pa do hipoteze da su rune zaveštanje vanzemaljaca. Ali nekom drugom prilikom ćemo se ovim pitanjem malo više pozabaviti.

Na ezoterijskom planu, poreklo runa koje poznaje čovek, dolazi sa Odinom:

„Odin se ranio svojim kopljem Gungnirom. Obesio se za stopala na Yggdrasil, Drvo sveta i, tokom devet dana i devet noći, nije ni jeo ni pio, povređen od samog sebe, samo je gledao u ponore Niflheima, razmišljajući o misteriji runa. Od velike patnje, upao je u nekakvu vrstu transa i, rune su mu se „otkrile“! Njegovo samožrtvovanje mu je donelo mudrost poznavanja misterija runa, a sa tom mudrošću imao je sve… „Mistično buđenje“ je završeno božanskim bljeskom i odlučuo je da svim ljudima sveta da Magiju, Inspiraciju, Mudrost i Poeziju. Zato je Odin Bog inspiracije, magije, poezije… A njegovo germansko ime Wodan nam kaže da je on „onaj koji upravlja ekstazom“. Odin je zapravo veza koja donosi u našu svest nesvesnu ili čak nadsvesnu mudrost runa. Ezoterijski rečeno, rune su znači „rođene“ u isto vreme kada se rodila i svest čoveka…“

Vratimo se na rune…

Rune jesu jedno od najstarijih pisama, ali ovo pismo je potpuno specifično jer za razliku od svih drugih, danas poznatih pisama, svako slovo u runskom alfabetu ima svoje ime, to ime ima svoje značenje i, odgovarajući zvuk! Osobenost runa je i ta, što im je primena bila zaista široko-čarobnog spektra, ali se nikada nisu upotrebljavale za govor.

Iako planiram da se u bliskoj budućnosti malo više pozabavim srpskim runama, u ovom i narednim postovima fokusiraćemo se isključivo na stari Futark, koji sadrži 24 slova (obično + jedno rezervno, blanko runa). Neki drugi runski alfabeti sadrže drugačiji broj slova, što je variralo u različitim epohama i u različitim geografskim područjima. Rune se uglavnom formiraju od ravnih linija, a pravljene su od drveta, kamena, minerala, kostiju i drugih tvrdih, prirodnih materijala, koji su mogli da se urezuju, graviraju ili iscrtavaju, ali samo sa jedne strane podloge rune. Kada su imale talismansko-amajlijski karakter, postajale su ukras mnogih predmeta, kao što su: mačevi, štitovi, svodovi kuća, brodovi, kućna vrata, hramovi, totemi, nakit, rogovi za piće (čaše), statuete i slično, ali su pronađene i na nadgrobnim spomenicima. Neki ih nazivaju paganskim alatom, ali ne retko, savremene religije upotrebljavaju određenu runsku simboliku.

Sama reč runa označava tajnu, misteriju, šaputanje ili proricanje sudbine. Nastala je iz korena staro-norveške reči „run“ koja označava tajnu, tajno podučavanje, mudrost ili magijske znakove. Koren ove reči možemo pronaći i u drugim jezicima: gotski, keltski, irski, korzikanski i, uvek ima isto ili vrlo slično značenje.

Kao što smo već rekli, svaka runa ima svoje ime koje podrazumeva jedan koncept, koncept koji reflektuje simbolizam te rune i njene korespondencije. Još dublje posmatrano, svaka runa nosi znanje koje treba otkriti. Štaviše, redosled runa nije postavljen slučajno, on odražava kompletnu spirituelnu evoluciju. Zato je pogrešno smatrati da su rune jedno „obično“ sredstvo za proricanje, naprotiv, one su mnogo više od toga. One su misterije i ideografski simboli ezoterijskog koncepta. Rune nemaju limit, mogu se dopunjavati runoglifima, ideografskim simbolima koji nisu sastavni deo Futarka, a koji takođe predstavljaju misteriju, kao što su: Torov čekić, Solarni točak (ili Crno Sunce), Svastika i slično. Zbog zloupotrebe, ili pokušaja zloupotrebe moći runa i runoglifa, od strane mnogih mračnih sila kao i krvožednih okupatorskih vođa, rune su jedno vreme bile manje popularne od strane ljudi  koji su površno posmatrali određene simbole. Ali, čak je i suvišno naglašavati da rune i runoglifi nemaju baš nikakve veze sa zlom u čoveku…

Bilo kako bilo, rune su odmah preuzele ritualnu funkciju, oduvek su bile odličan alat za proročanstvo, u magijskim ritualima su korišćene za prizivanje entiteta koji mogu da pomognu u praktičnim aspektima života: za život, zdravlje, sreću ljudi. Dakle, bile su neophodne od najobičnih sfera života pa do svetih rituala.

Svaka runa poseduje tri nivoa analize:

– prema svojoj formi (geometrijskoj i fonetičkoj)

– prema svom konceptu (simbolizmu), i

– prema svom broju (povezanost sa runama koje su pored, što je čini manje ili više dinamičnom).

Svaka runa sadrži elementarnu silu, na osnovu svoje simbolike i u uskoj je korespondenciji sa božanstvima ili elementalima koji su zaduženi za tu oblast.

Metode otvaranja runa za proročanstvo

  • Nekada su druidi, veštice, magovi i ostali majstori za čitanje runa, čuvali svoje rune u malim kožnim torbicama. To su zapravo bili kamenčići ili kristali na kojima je samo sa jedne strane iscrtana runa. Protresli bi torbicu i pobacali rune na sto (ili na drugu podlogu). One rune koje bi pale sa simbolima okrenutim na gore su interpretirane onome za koga su bačene…
  • Danas je vrlo popularan „PIRAMIDALNI TIRAŽ“, ili postavka runa 3-2-1. Rune se dobro izmešaju u torbici, i vade se i ređaju, ne gledajući u njih, bez obzira da li će biti postavljne sa znakom rune na gore ili na dole. 
  • Treći način otvaranja runa je „TIRAŽ 5 RUNA“, sa istom tehnikom izvlačenja runa iz torbice.
  • Postoje i druge tehnike izvlačenja runa, ali to je ZAISTA manje bitno, bitno je tumačenje čitača, njegovo razumevanje misterije i interpretacija! Kao i kod TAROT-a.

Metoda pojačavanja sabata, esbata i magijskih rituala

  • Potrebno je samo odabrati pravu runu koja je u potpunoj korespondenciji praznika, lunarne faze ili čarolije na kojoj se radi. Pojačaće efekat izvedenog rituala i prizvaće mnogo lakše željene entitete u magijski krug.

Metoda runske pomoći pravljenjem talismana

  • Ovo  spada u najlakši proces, ukoliko se zaista dobro poznaju i razumeju interakcije svake rune ponaosob, svi njeni aspekti i uticaji. Onda je potrebno napraviti talisman sa bilo kojim prikazom željene rune, ali obavezno je uraditi najpre pročišćavanje a zatim posvećenje talismana, inače druge energije mogu da uspore dejstvo talismana. 

Metoda čarolija PENTAKLI RUNA

Ovo je izuzetno moćan tip magijskog rituala, koji je skoro momentalno efikasan, ali je i dosta zahtevan. Radi se o kompletnom magijskom ritualu, koji treba pažljivo isplanirati i pripremiti sve što je potrebno za njega. Nije potrebno mnogo različitih elemenata, naprotiv, ali zavisno od toga šta se želi postići tom čarolijom, drugačije se postavljaju rune. Upravo od redsleda runa zavisi tip rituala:

– Ako PENTAKL RUNA počinje runom FEHU, radi se ritual sa LEDOM;

– Ako PENTAKL RUNA počinje runom URUZ, radi se sa PEPELOM;

– Ako PENTAKL RUNA počinje runom THURISAZ, radi se sa VODOM;

– Ako PENTAKL RUNA počininje runom ANSUZ, radi se sa DRVETOM;

– Ako PENTAKL RUNA počinje runom RAIDHO, radi se sa ZEMLJOM;

– Ako PENTAKL RUNA počinje runom KENAZ, radi se sa SOLJU;

– Ako PENTAKL RUNA počinje runom GEBO, radi se sa KAMENJEM;

– Ako PENTAKL RUNA počinje runom WUNJO, radi se sa VATROM.

Inače, ovi rituali uopšte ne traju dugo, osim sveće i mirisa potrebno je imati i pergament papir, naliv pero i mastilo (ili crveni flomaster). Naravno, uvek se preporučuje pravljenje magijskog kruga, kako nepoželjni entiteti ne bi ušli u vaš prostor i napravili totalnu zvrku. Ali, ako ste u neprilici, ako se radi o izuzetnoj hitnosti, ako nemate mogućnosti da napravite magijski krug, pentakli runa se mogu iscrtati na zemlji, pesku, u vazduhu..! Naravno, morate znati koji tačno pentakl runa želite da aktivirate, kako da namestite svoje telo u odnosu na strane sveta i šta tačno da izgovorite…

U svakom slučaju, sve ove navedene metode korišćenja runa, šeme za otvaranje runa za proročanstvo, kako napraviti runski talisman, kao i detaljne rituale za PENTAKLE RUNA, objavljivaću jedan po jedan, počev od sledeće nedelje…

Do tada, nabavite svoje rune, ili ih sami napravite, što je najbolje, jer ćete tako uneti svoju ličnu energiju u njih i mnogo bolje ćete se „razumeti“ sa njima… Čuvajte ih na skrovitom mestu, van domašaja očiju dugih ljudi, samo iz razloga da ne bi skupljale tuđu energiju. Pročišćavajte ih nakon svake upotrebe. Moj je savet imati jedan poludragi kamen (rozenkvarc ili slično) u torbici sa runama, kako bi vaše rune bile u stalnom zen-u, i spremne za upotrebu. Ili ih (kompletno sa trobicom) možete držati na jednoj druzi ili geodi.  Meditirajte nad misterijama runa, molite se bićima svetlosti da vam daju deo svoga znanja… Budite pozitivni i širite ljubav…

Jer, nervozna i besna osoba teško da može da izvede jedan ritual bez greške, ili da pažljivo pročita misterioznu poruku runa… 

Naslovni photo: byRabelamia

Izvori: 

– „Grimoire des Runes“ par Morigane

– Lična iskustva

Rabelamia

Ovde sam da, godinama sakupljana znanja, podelim sa vama – Sve što ste oduvek želele da znate o vešticama – Kako postati veštica i, još mnogo toga – Neka tako bude!

Veštičija enciklopedija:

Kategorije

Prijavite se za novosti sa bloga "Savremena Veštica"

Pratite nas na društvenim mrežama

Lunarni kalendar

Vaši komentari – moji odgovori…

Najnoviji proizvodi iz veštičijeg butika:

BOG DAŽBOG

Slovenski Bog Dažbog je bog Sunca, davalac toplote i svetlosti. Njegovo ime možete čuti u najkraćoj molitvi ikad, koja je

Pročitaj više »

Nemojte propustiti ovo

Prijavite se za novosti sa bloga "Savremena Veštica"

Najnoviji postovi, noviteti iz veštičjeg butika i sve o magičnim danima koje očekujete

Ne oklevajte, potpuno je besplatno i možete opozvati prijavu kad god poželite. Vašu email adresu koristimo samo za slanje poruka sa našeg sajta. Cenimo Vašu privatnost.