Runa THURISAZ (TURISAZ)

Runa TURISAZ predstavlja diva, gorostasa, snagu. U ovoj runi vidimo čekić Boga Tora koji bori protiv divova. Ova runa takođe evocira trnje na grani.

Korespondencija

ELEMENT: Vatra

POLARITET: Muški

BOJE: Crvena : jarka i blistava od iskustva vatrom

DRVO: svo drveće sa trnjem i iglicama, pre svega Glog i Jela

BILJKA: Čuvarkuća

KAMEN: Hematit (bogat gvožđem) i Jaspis (spiritualna borba)

ŽIVOTINJA: borbene i agresivne životinje, ali pre svega Škorpion

byRabelamia

Simbolizam

Turisaz je runa trnja, šoka, koja dolazi od inertne statičke sile koja koncentriše svu svoju energiju u jednu tačku a naspram druge inertne statičke sile. U pitanju je ubod (trn) koji iskustveno budi i stimuliše.

Ovo je runa konfrontacije. Turisaz se emituje kada koncentrišemo sve svoje snage, kada ujedinimo naše najsuprotstavljenije delove da nešto poništimo, rabijemo, slomimo, uništimo.

Ona predstavlja nasilje i brutalne moći prirode ali bez brutalnih misli. U njoj nema ni suptilnosti ni nijansi.

To je runa Boga Tora i opisana je kao najopasnija, jer dolazi od najneprijateljskijih primarnih sila, ali se može koristiti i na pozitivan način.

Znači, borbena runa koja liči na svog boga – ofanzivnog ali zaštitničkogi odbrambenog, čak ako treba i gotovo pasivnog.

Kako je Tor bog oluja, njegova runa predstavlja grmljavinu, koja je podjednako opasna koliko je moćno rađanje! Zato je ona i runa svetlosti. Intimno je povezana sa runom Sovilo, koja je runa elektriciteta i strujnog udara.

Turisaz je falusna runa, dakle, ona je muškog roda. Smatra se opasnom za ženski pol, koji stoga, logično, mora oprezno postupati sa runom Turisaz. Dakle, Turisaz – muška runa, povezuje se sa runom Berkano, pravom ženskom runom.  To je onda spoj pozitivnog pola dovedenog u kontakt sa negativnim polom. To je proces rađanja, plod jedinstva Fehu i Uruza, dveju prethodnih runa.

To je ŽIVOT, pre svega snažno instiktivni i nesvesni, poput džina koji će postati čovek zahvaljujući brojnim iskustvima buđenja koja će doneti svest.

Takođe, služi za blagoslov, pročišćavanje, dezinfekciju, jer će sve sile i energije, sve opozicije rastvoriti u elementarne čestice.

Divinacijska vrednost

Ova runa evocira naš potencijal za napad i odbranu, kao i našu sposobnost da se borimo ali i da pobedimo. Ujedno označava i iskustvo buđenja svesti kroz suočavanje sa nečim nasilnim, snažnim i jakim.

Saveti mudrih

byRabelamia

 

 

Naše biće doživljava svoju evoluciju kroz suočavanje sa iskustvima buđenja, ponekad značajno izazovnim i teškim.

Ne smemo odustati pred preprekama, već se suočiti sa njima, mobilišući sav naš borbeni potencijal koji Turisaz simbolizuje.

 

 

Naslovni photo by Rabelamia

Izvor: GRIMOIRE DES RUNE, Par Morigane

Rabelamia

Ovde sam da, godinama sakupljana znanja, podelim sa vama – Sve što ste oduvek želele da znate o vešticama – Kako postati veštica i, još mnogo toga – Neka tako bude!

Veštičija enciklopedija:

Kategorije

Prijavite se za novosti sa bloga "Savremena Veštica"

Pratite nas na društvenim mrežama

Lunarni kalendar

Vaši komentari – moji odgovori…

Najnoviji proizvodi iz veštičijeg butika:

BOG DAŽBOG

Slovenski Bog Dažbog je bog Sunca, davalac toplote i svetlosti. Njegovo ime možete čuti u najkraćoj molitvi ikad, koja je

Pročitaj više »

Nemojte propustiti ovo

Prijavite se za novosti sa bloga "Savremena Veštica"

Najnoviji postovi, noviteti iz veštičjeg butika i sve o magičnim danima koje očekujete

Ne oklevajte, potpuno je besplatno i možete opozvati prijavu kad god poželite. Vašu email adresu koristimo samo za slanje poruka sa našeg sajta. Cenimo Vašu privatnost.