Runa JERA (JERAN)

Runa JERA, svojom cikličnom formom, simbolizuje godinu, ili godišnje doba, ili u širem smislu  vreme žetve. Ipak, jera pre svega simbolizuje leto, žetvu i na kraju, nagradu za sve ono što smo „posejali“.

ELEMENT: zemlja

POLARITET: nekada ŽENSKI, a nekada MUŠKI

BOJE: azurno plava (boja letnjeg neba) i žuta (boja zrelog žita)

DRVO: voćno drveće i hrast

BILJKA: ruzmarin

KAMEN: citrin i Sunčev kamen

ŽIVOTINJA: lastavica i roda

Korespondencija

Simbolizam Jere

Jera je dvanaesta runa, ona se dakle nalazi u sredini Futarka. Njeno ime simboliše „godinu“ ili „sezonu“, kroz broj 12, koji opet, simboliše broj meseca u godini. Ona u isto vreme simbolizuje i vreme koje neprekidno prolazi kroz cikluse. Ovom runom se simboliše i periodičnost godišnjih doba, odnosno periodični povratak istih uslova, i zajedno sa njima i istih prirodnih ciklusa. Zato se kaže da Jera upravlja vremenom. 

Jera simbolizuje i „dobru“ godinu i, daje naglasak na zaslužene nagrade za sva naša ulaganja i zalaganja. Ali, ova „žetva“ je privremena, točak života se okreće i stvari se večno menjaju. Sve se kreće, ali sve ipak periodično dolazi na polaznu tačku, zbog cikličnosti vremena uopšte. Ovo ponavljanje ciklusa nam daje sigurnost, našem Egu (kome je potrebna materijalna stabilnost), ali ista ta cikličnost može biti predmet naše opsednutosti i sopstvenog pritovora, ukoliko imamo potrebu za slobodom, u svakom smislu te reči. 

Jera simbolizuje i blagovremeno izvršenje. Možemo je koristiti da dobijemo (postignemo) bogatu i obilnu „žetvu“ (uspeh bilo koje vrste), ali ako i samo ako su naša dela pravedna i izvršena iz valjanih razloga. Jera se može koristiti za promenu redosleda stvari, ali i protiv onoga što logično dolazi, i na kraju, jerom možemo ubrzavati prespore procese. 

Na kraju letnjeg godišnjeg doba, nebo i zemlja se sjedinjuju i razvdvajaju, kako bi stvorili zemljaske plodove. Ova runa je povezana sa  blizanačkim Bogom i Boginjom, mističnim spojem između Zemlje i Kosmosa. Harmonija je stvorena u stvaranju i razaranju naizmeničnih ciklusa na planeti. 

Runa jera poseduje dva oblika, dve forme. Prva je u formi jarbola okružena rombom, a druga je u obliku dve strelice, koje se kreću jedna oko druge. Prva forma simboliše stabilno, realizovano stanje, kao i kosmičku osu, okruženu sa 4 godišnja doba. Ova prva forma, jarbola okruženog rombom, takođe predstavlja i kraj jednog i početak drugog sasvim novog ciklusa (u životu čoveka). Druga forma je dinamička Jera i ona se mnogo češće koristi. Ona simboliše promene, koje donose nova dostignuća (kako na mikro planu čoveka tako i u društvu, u celini). Kao i svaka dinamička runa, i Jera ima dve varijante: jednu u smeru kretanja kazaljki na satu (deosil) i drugu u smeru suprotnom kretanju kazaljki na satu (anti-deosil). Jerina forma deosil, može se upotrebljavati u magijske svrhe, za ubrzanje nekog procesa, a druga forma, anti-deosil, koristi se za usporavanje nečega. Znači, Jera je sposobna da u život unese promene, i pozitivne i negativne.

Divinacijska vrednost Jere

Na divinacijskom planu (oracle, proročanstvo), Jera simbolizuje promene, preokrete i uvek daje akcenat na kretanje stvari. Svojom sopstvenom formom i oblikom, ona predstavlja naizmeničnost, dva člana sa suprotnim aspektima i neprestano ponavljanje kroz kretanje. 

Ako smo izvukli samo ovu runu, ako je trenutna situacija teška i nepovoljna, Jera predstavlja brzi dolazak poboljšanja i uspeha. Ali, ako smo je izvukli tokom jedne stabilne i povoljne situacije, treba znati da će se stvari ubrzo promeniti… Ona je pravi simbol točka sudbine koji se neprekidno kreće. 

Saveti mudrih...

photo: https://pin.it/3DQINGa

Jera nas  savetuje da se treba adaptirati na promene. Uči nas da su kretanja i promene svojsvtvena životu i da je mudro pokorovati se ovom zakonu ciklusa i činjenici da svaka stvar ima svoj vrhunac i svoj pad. Mi, ljudi, moramo stalno imati na umu da sve što smo zaradili, jednog dana će nam biti oduzeto, ali će nam zato nešto drugo biti dato. Treba čuvati zdrav, dečiji duh, da bi smo bili sposobni da uvidimo, da je svaka nova stvar zadivljujuća na svoj način. Na kraju, uvek treba imati na umu da večna ljudska harmonija  kroz naizmeničnost i kretanje može da se kreira samo ako naše duše istinski prihvate promene.

 

Naslovni photo by Rabelamia

Izvor:

– GRIMOIRE DES RUNES, Par Morigane

Rabelamia

Ovde sam da, godinama sakupljana znanja, podelim sa vama – Sve što ste oduvek želele da znate o vešticama – Kako postati veštica i, još mnogo toga – Neka tako bude!

Veštičija enciklopedija:

Kategorije

Prijavite se za novosti sa bloga "Savremena Veštica"

Pratite nas na društvenim mrežama

Lunarni kalendar

Vaši komentari – moji odgovori…

Najnoviji proizvodi iz veštičijeg butika:

BOG DAŽBOG

Slovenski Bog Dažbog je bog Sunca, davalac toplote i svetlosti. Njegovo ime možete čuti u najkraćoj molitvi ikad, koja je

Pročitaj više »

Nemojte propustiti ovo

Prijavite se za novosti sa bloga "Savremena Veštica"

Najnoviji postovi, noviteti iz veštičjeg butika i sve o magičnim danima koje očekujete

Ne oklevajte, potpuno je besplatno i možete opozvati prijavu kad god poželite. Vašu email adresu koristimo samo za slanje poruka sa našeg sajta. Cenimo Vašu privatnost.