Runa EHWAZ (EVAZ)

Runa EVAZ znači „konj“ i ona je simbol ove životinje.

EVAZ takođe simbolizuje i pokret, pokretljivost, kretanje, ili dve ose spojene pod uglom.

Korespondencija

ELEMENT: Zemlja

POLARITET: Muški i Ženski

BOJE: Žuta, Zelena, Plava

DRVO: Jasen i Hrast

BILJKA: Žablja trava (Senecio vulgaris)

KAMEN: Agata, Opal

ŽIVOTINJA: Konj, Žaba, Veverica

Rabelamia

Simbolizam rune EVAZ

EVAZ je runa dualnosti, baš kao i runa GEBO. Ali za razliku od ove druge koja simbolizuje sjedinjenje, runa EVAZ izražava naizmeničnost, kretanje, oscilacije. Ova runa naglašava da ljudi osciliraju naizmenično između neba i zemlje, i da isključivo oni moraju stvoriti harmoniiju između ova dva sveta. Jer, nakon što čovek dođe na zemlju, on se vraća opet na nebo i opet otpočinje ovaj skoro beskonačni ciklus…

EVAZ je runa ponosnog i uvek pokretnog konja, simbolizuje kretanje, ali i avanturu i otkrića. Takođe, ova runa predstavlja i šamansko putovanje, jer su drevni Nordijci to radili na konjima (imitirajući Odinovog konja).

Zato, runa EVAZ se može koristiti za započinjanje psihičkog putovanja. Osim toga, sa ovom runom, koja simboliše osobine i moći svete životinje – konja, radili su se i svi magijski rituali, kao i gatanja.

EVAZ je moćna runa koja predstavlja kombinacije i veze i, u isto vreme, na definitivan način okuplja sve stvari, pojave i ostale aspekte života. Ali, mora se biti maksimalno oprezan pre odluke da se povežete sa EVAZ-om. Želim da kažem da se mora biti siguran u vašu lojalnost i poverenje, kao i onog sa kim se vezujete, kako u smislu toga koliku lojalnost možete imate sa objektom povezivanja ali i koliko lojalnosti taj objekt povezivanja može imati u vama!

Ako koristite EVAZ u runskoj magiji, morate biti potpuno sigurni da ono što započnete morate i da završite, kao što morate znati i način kako da „to“ dovedete do realizacije.

Ova runa pomaže u podsticanju pokreta i akcija koje treba preduzeti za realizaciju bilo kog zadatka ili cilja, još preciznije, ova runa nam može pomoći u realizaciji našeg životnog zadatka, onome čemu smo sudbinski predodređeni, realizaciji naše misije u ovom životu.

Zbog toga slobodno koristitie runu EVAZ kako bi vam pomogla da izvršite promene u sopstvenom životu, u trenucima kada ne znate kojim putem ići, kako nastaviti, u trenucima kada se osećate kao „zarobljeni u blatu“.

Divinacijska vrednost rune EVAZ

Na divinacijskom planu, runa EVAZ simbolizuje putovanje, polazak (pokretanje sa „mrtve tačke“), prestanak mirovanja, kretanje ali i nestabilnost (ako se radi o zdravlju ili slično).

Saveti mudrih...

EVAZ nas uči da je potrebno prepoznati dualnosti koje su u svakom od nas i koje na (često) neprijatan način upravljaju našim životima. Upravo zbog toga, ne smemo dozvoliti da nas naše dualnosti dele, rascepljuju ili parališu. Treba ih koristiti kao izvor kretanja i evolucije, kao akumulator koji će nas pogurati ka otkrivanju horizonata bez granica.

Preuzimanje odgovornosti za svoje telo i svoj um je najveći dokaz odgovornosti, hrabrosti i mudrosti.

Rabelamia

 

Naslovna fotografija: Rabelamia

Izvor:

– GRIMOIRE DES RUNES, Par Morigane

Rabelamia

Ovde sam da, godinama sakupljana znanja, podelim sa vama – Sve što ste oduvek želele da znate o vešticama – Kako postati veštica i, još mnogo toga – Neka tako bude!

Veštičija enciklopedija:

Kategorije

Prijavite se za novosti sa bloga "Savremena Veštica"

Pratite nas na društvenim mrežama

Lunarni kalendar

Vaši komentari – moji odgovori…

Najnoviji proizvodi iz veštičijeg butika:

BOG DAŽBOG

Slovenski Bog Dažbog je bog Sunca, davalac toplote i svetlosti. Njegovo ime možete čuti u najkraćoj molitvi ikad, koja je

Pročitaj više »

Nemojte propustiti ovo

Prijavite se za novosti sa bloga "Savremena Veštica"

Najnoviji postovi, noviteti iz veštičjeg butika i sve o magičnim danima koje očekujete

Ne oklevajte, potpuno je besplatno i možete opozvati prijavu kad god poželite. Vašu email adresu koristimo samo za slanje poruka sa našeg sajta. Cenimo Vašu privatnost.