Runa EIHWAZ (EIVAZ)

Runa EIVAZ označava drvo tisu, što znači da je povezana sa svetim drvetom, verovatno onim drvetom na kome se Odin žrtvovao.

Geometrijski oblik rune Eivaz sugeriše dvostruku kuku, koja ujedinjuje onaj svet „gore“ sa onim svetom „dole“.

Korespondencija

ELEMENT: zemlja, voda, vazduh, vatra (i led)

POLARITET: muški

BOJE: jaka crvena i crna

DRVO: tisa, bezsmrtno drvo (Taxus baccata)

BILJKA: mandragor (Mandragora officinarum)

KAMEN: gorski kristal, topaz

ŽIVOTINJA: zmija (koja simbolizuje smrt i ponovno buđenje svesti)

photo by Rabelamia

Simbolizam EIVAZA

Eivaz je trinaesta runa i sa svojim simbolizmom drveta tise, beZsmrtnog* drveta, predstavlja jednu od najmoćnijih runa. Eivaz predstavlja granu tise, što će reći magijski štap sa dva kraja: štap života i štap smrti. Tisa je evropsko drvo koje poseduje izuzetnu dugovečnost ali, njegova kora, korenje, lišće, plodovi i smola su štetni ili čak toksični. Zbog ovih suprotnih karakteristika proizilazi simbolika ove rune i njen drugi naziv „trinaest od zlurade sreće“. Dakle, ona simboliše smrt i transformaciju, ali i inicijatičku smrt (što je povezano sa inicijacijom Odina). Ali, tisa je dugovečno drvo i oduvek se smatralo kao beZsmrtno* drvo, koje poseduje nekada moć smrti a nekada moć regeneracije.

Eivaz, takođe, simboliše preokrete, rušenje i preispitivanje. Nakon ciklusa rune Jera, runa Eivaz naglašava raskid ili lom ustaljenog ritma, kako bi se ušlo u viši iskustveni nivo. Eivaz predstavlja drugačiji, duboki smisao smrti, spoznavanje prolaza ka jednom drugom planu realiteta i percepcije.

Eivaz je runa veze, ona je zapravo osa koja povezuje ono što je „gore“ sa onim što je „dole“ i polje koje stvara runa Eivaz je zapravo pokretačka snaga rune Jera. Eivaz je, dakle, jedna dobra i neophodna (reklo bi se) runa, ali, na žalost i zloupotrebljena od nečasnih ljudi (da li su ljudi?!) jer ovom runom umeju da bace nekoga u okove bolova, zahvaljujući dvema kukama na Eivazu.

Bez obzira, veoma se upotrebljava za povezivanje sa bilo kojim planom postojanja ili za „napajanje“ energijom za vertikalno kretanje. Kada govorimo o ovoj runi u smislu povezanosti sa zdravljem čoveka, ona se odnosi na kičmu.

Runski magijski štapovi nekada su se pravili od tisovine i koristili su se za sprečavanje svih vrsta bolova, čak i protiv bolova nastalih dejstvom energija destrukcije i smrti. Štapovi i lukovi od drveta tisovine služili su, takođe, za nametanje svoje volje drugima, delujući i na fizički i na psihički plan.

Sa druge tačke gledišta, šire posmatrano, drvo tise štiti mrtve i pomaže živima da putuju u druge, paralelne svetove. Za ovu drugu svrhu, putovanje u paralelene svetove, osim alata od tisovine i runa, koristili su šamanske tehnike „života i smrti“, koje su zaista opasne po život. Nordijci su pravili jedan ekstatično-opojni miris od smole ili listova tise, ali s obzirom da je jako opasan i toksičan u isto vreme, njime su se služili samo najviši (valjda i najmudriji) članovi zajednice.

Božanstva koja predsedavaju moćima ove rune su Bogovi i Boginje desktrukcije, smrti i zime.

*beZsmrtan = onaj koji je bez smrti, koji ne može da umre! Za razliku od besmrtan = bes + smrt! Sistematskim ubacivanjem kvazi gramatičkih pravila, zatim pisanjem i izgovaranjem pogrešnih reči, mi nesvesno pogrešno vibriramo i prizivamo mračne energije!!! 

Divinacijska vrednost EIVAZA

Na divinacijskom planu, Eivaz poziva na preispitivanje, ukazuje na promenu trenutne situacije i na životne transformacije koje dolaze. Takođe, vrlo često predviđa nečiji smrtni ishod ili veliki materijalni ili finansijski gubitak. Treba posmatrati ili susedne rune, ili vaditi dodatne kako bi bili sigurni šta tačno želi da nam poruči. Na kraju, za osobe koje su se upravo obrele na put duhovnosti, ova runa najavljuje ulazak u inicijatički proces dizanja svesti kroz proveru ili kroz duboko preispitivanje.

Saveti mudrih...

photo by Rabelamia

Runa Eivaz nas uči, da ukoliko želimo da upoznamo nove horizonte, ma šta oni značili, potrebno je najpre da započnemo taj put ali i da napustimo sve ono što smo bili… Uči nas da treba znati „umreti u sebi“ da bi ponovo bili rođeni u novom životu (figurativno). Zbog toga je neophodno raščistiti sa ustaljenim stavovima o životu i da do ovog rezultata dođemo sami, istinski i iskreno, kroz preispitivanje sopstvenog mišljenja i stavova, što će reći treba se dobro očistiti i pročistiti od svega što je „stari život“ i sve ono što nas sputava, uključujući i nas same kao i kompletan prostor u kome živimo ili radimo. Dakle, runa Eivaz nam pomaže da promenimo nivo svesti, učestvujući u procesu našeg „preporađanja“.

 

 

Naslovni photo by Rabelamia

Izvori:

– GRIMOIRE DES RUNE, Par Morigane

– Lična iskustva

Rabelamia

Ovde sam da, godinama sakupljana znanja, podelim sa vama – Sve što ste oduvek želele da znate o vešticama – Kako postati veštica i, još mnogo toga – Neka tako bude!

Veštičija enciklopedija:

Kategorije

Prijavite se za novosti sa bloga "Savremena Veštica"

Pratite nas na društvenim mrežama

Lunarni kalendar

Vaši komentari – moji odgovori…

Najnoviji proizvodi iz veštičijeg butika:

BOG DAŽBOG

Slovenski Bog Dažbog je bog Sunca, davalac toplote i svetlosti. Njegovo ime možete čuti u najkraćoj molitvi ikad, koja je

Pročitaj više »

Nemojte propustiti ovo

Prijavite se za novosti sa bloga "Savremena Veštica"

Najnoviji postovi, noviteti iz veštičjeg butika i sve o magičnim danima koje očekujete

Ne oklevajte, potpuno je besplatno i možete opozvati prijavu kad god poželite. Vašu email adresu koristimo samo za slanje poruka sa našeg sajta. Cenimo Vašu privatnost.