Runa DAGAZ (DAGAZ)

Runa DAGAZ je runa dana i rođenja dana. Njena geometrijska forma dveju osa povezanih krstom, simboliše dva polariteta u harominiji, ravnotežu između dana i noći. 

Korespondencija

ELEMENT: vatra i vazduh

POLARITET: muški

BOJE: svetlo-plava i bela

DRVO: breza, hrast, jela i smreka

BILJKA: žalfija

KAMEN:  Sunčev kamen i tigrovo oko

ŽIVOTINJA: pevac

photo: https://images.app.goo.gl/MTZ6VxXa9N34RcV36

Simbolizam Dagaza

Dagaz je zadnja runa futarka i njen naziv je bukvalno „dan“. Ona simboliše ostvarenje i realizaciju. To je runa zore, izlaska Sunca, buđenja… Na inicijatičkom putu, runa Dagaz simboliše rođenje u svetlosti, ostvarenje (autorealizaciju).

Kao što smo već napomenuli, prema svojoj geometrijskoj formi, Dagaz simboliše harmoniju i ravnotežu između svetlosti i tame. Dagaz je runa alhemije i transmutacije putem uravnoteženja suprotnih energija. Ona može biti upotrebljena i za blokiranje izvesnih procesa. Šta više, Dagaz može biti runa paradoksa i dvosmislenosti.

Ona je takođe i runa saveza, koja omogućuje ujedinjenje suprotnosti, ona je tačka za prepoznavanje kontradiktornih energija. Može da posluži za transformaciju nečega u svoju suprotnost, ali uz pomoć aktivacione energije rune Jera.

Runa Dagaz je nekada bila iscrtavana (gravirana, klesana) na vratima, prozorima i na svim potpuno ravnim strukturama kuće, kao bi se sprečili zli duhovi da uđu unutra, ali, kako bi u isto vreme  omogućavala svemu dobrom da uđe!

Runa Dagaz je i manifestacija svetlosti, ona simboliše rođenje ili ponovno rođenje. Nakon kompletnog savladavanja inicijatičkog puta kroz Futark, Vitki je preporođen i može započeti novi ciklus, počev od zadnje rune, koja simboliše svetlost, prema prvoj runi koja simboliše vatru (Vitki – šamanska figura, izraz za veštice ili magove nordijskih naroda).

I još dalje od toga, forma rune Dagaz je i ciklična i, stari Grci je nisu bez razloga nazvali „beskonačnost“.

Divinacijska vrednost

Runa Dagaz najavljuje razjašnjenje i prosvetljenje, ili precizno razjašnjenje nekog problema koji je bio obavijen velom tame, magle… Ona, takođe, predstavja jednu novu razradu pitanja, na potpuno novi način, na svestan način. Runa Dagaz, u isto vreme, najavljuje smenu – zatvaranje jednog i početak novog ciklusa, ali nakon procesa lične transformacije. 

photo: https://images.app.goo.gl/HaJzSabk25B94MwB7

Saveti mudrih...

Runa Dagaz nas uči da je moguće sve postići, prošlost je iza nas, a novi ciklus i jedan novi svet nas čekaju. Ona nas uči, da ako smo uspeli da obektivno napravimo sopstvenu retrospektivu i imamo snage da objektivno procenimo ostvareni napredak, onda ćemo biti istinski spremni da uživamo dobrobiti koje nas čekaju u bliskoj budućnosti. 

 

Naslovni photo: https://pin.it/21tOlwQ

Izvor:

– GRIMOIRE DES RUNES, Par Morigane

Rabelamia

Ovde sam da, godinama sakupljana znanja, podelim sa vama – Sve što ste oduvek želele da znate o vešticama – Kako postati veštica i, još mnogo toga – Neka tako bude!

Veštičija enciklopedija:

Kategorije

Prijavite se za novosti sa bloga "Savremena Veštica"

Pratite nas na društvenim mrežama

Lunarni kalendar

Vaši komentari – moji odgovori…

Najnoviji proizvodi iz veštičijeg butika:

Nemojte propustiti ovo

Prijavite se za novosti sa bloga "Savremena Veštica"

Najnoviji postovi, noviteti iz veštičjeg butika i sve o magičnim danima koje očekujete

Ne oklevajte, potpuno je besplatno i možete opozvati prijavu kad god poželite. Vašu email adresu koristimo samo za slanje poruka sa našeg sajta. Cenimo Vašu privatnost.