Rog bogatstva i izobilja

Poreklo ovog roga je obavijeno misterijom, ali je sasvim sigurno da potiče iz najstarijih vremena. Uglavnom je povezan za grčki svet. Može se videti na mnogim postoljima, nosačima, novčićima, keramici, skulpturama i mnogim drugim dekorativnim predmetima iz tog vremena. Vrlo retko, predstavljen je u obliku školjke, ali najčešće u obliku kozjeg (jarčevog) roga.

Ali, počnimo od početka…

Potpuno je sigurno da je rog bogatstva i izobilja drevni simbol, koji se najčešće koristio kao kućna amajlija, ali je i nezaobilazan element u ritualima za prosperitet. Sama reč potiče od reči „cornu“ (što znači rog) i reči „copiae“ (što znači bogatstvo). Bukvalno predstavlja obilje, zahvalnost za obilje, duhovne blagoslove, plodnost i smatra se tradicionalnim simbolom jesenje ravnodnevice, odnosno žetve i proslave. Prema legendi, rog bogatstva i izobilja smatrao se magičnim elementom Boga Plutusa, a njegova osnovna karakteristika je bila da umnožava sve što je u njemu. 

photo by Rabelamia

Zapravo, postoje dve verzije…

Prema prvoj, Boga Zevsa je majka poslala na ostrvo Krit, odmah po rođenju, kako bi ga sakrila od njegovog oca, Boga Kronosa, da ga ne bi pojeo (kao i svu njihovu prethodnu decu). Poverila ga je na čuvanje i brigu kozi Amalteji. Ali, Zevs je polomio rog svoje sestre, koze Amalteje (jedan od oblika njegove sestre, Boginje Amalteje), koja ga je hranila svojim mlekom, što je nju strašno rastužilo. Zevs, tužan zbog svoje nepažnje, kajući se, dao je rogu moć d poseduje mnogo voća i svega što je vredno i da pritom nikada ne presahne!

Druga verzija je legenda, u kojoj se prati poreklo roga do pobede Herakla, sina Zevsa, nad rečnim Bogom Ahelosom (po kome jedna reka u Grčkoj ima istovetno ime). Tada je rog imao oblik moćnog bika, znači u ovoj verziji rog je od bika. Rog se, takođe, pojavljuje na prikazima nekoliko Bogova grčkog panteona: Bog Had, Boginja Geja ili božanstvo Fortuna. U isto vreme, on je jedan od najprepoznatljivijih atributa Boga Kernunosa, jednog od centralnih božanstava u galskom panteonu. Generalno, u grčkoj mitologiji, rog bogatstva i izobilja je povezan sa konstelacijom Jarca (koze)..

Rog bogatstva i izobilja je omogućavao dugotrajno i neiscrpno bogatstvo i korist, zato je ovaj simbol ostao popularan kroz vekove, uključujući moderno vreme (čak se nalazi na poleđini jedne francuske kovanice).

Na slici je prikazan francuski novčić iz 1939.godine, francuska Republika sa leve strane i LIBERTE-EGALITE-FRATERNITE (Sloboda-Bratstvo-Jednakost), 50 centimes, između dva roga bogatstva i izobilja, sa desne strane.

photo: https://www.cgb.fr/

Rog bogatstva i izobilja je vrlo čest prikaz na novčanicama iz antičkog doba, kako na grčkim, tako i na rimskim. Još uvek govoreći o praktičnoj upotrebi simbolizma izobilja, vraćamo se na Dresusa, sina Tiberija: prednja strana njegovog novčića prikazuje dve dečije glave koje izlaze svaka iz svog roga bogatstva i izobilja, a ovi se međusobno ukrštaju. Oni prikazuju moć imperijalne dinastije. Praznoverni August je na jednom od svojih novčića predstavio astrološki znak Jarca, sa rogom bogatstva i izobilja, sa aluzijom na Boginju Fortunu, koja u ruci drži sudbinu ljudi.

photo by Rabelamia

U keltskoj kulturi, rob izobilja simboliše festival žetve i berbe. Drevni Kelti su smatrali da je ova letnja proslava deo zahvalnosti Boginji bogatstva. Ovaj praznik (Lamas, 1.avgust) je ujedno i period pripreme za naredni period, predstavlja polaznu tačku transformacije i najavu dolaska jeseni.

Rog bogatstva i izobilja u savremenom dobu se koristi u tehnikama vizuelizacije, jer predstavlja simbol blagoslova, zdravlja, bogatstva, sklada i napretka. 

U magijskim ritualima, kada se radi za prosperitet, nabavlja se rog od jarca ili bika. Najčešće se postavlja u pletenu korpicu, u cilju privlačenja izobilja u sopstveni (nečiji) život. Sastojci, kojima se puni rog izobilja, mogu biti različiti, u zavisnosti od toga koji aspekt života želimo da poboljšamo:

– Za novac i bogatstvo: rog se puni metalnim novčićima, papirnim novcem i nakitom;

– Za ljubav i naklonost suprotnog pola: buketići cveća ili grančice cveća;

– Za dobro zdravlje i vitalnost: buketići lekovitog bilja;

– Za obilje hrane sa sopstvenih njiva: u rog staviti zrnevlje, pirinač, klasje pšćenice i voće.

Ukoliko nije moguće pronaći rog od ovih životinja, on se može kupiti kao ukras ili ga postavite kao sliku na neki zid u određenom prostoru. Uvek je najbolja varijanta da potpuno sami napravimo svoj ROG BOGATSTVA I IZOBILJA. Pre postavljanja ovog simbola treba zatražiti od Boginje plodnost, umnoženje ljubavi, dobro zdravlje, duhovno bogatstvo, duhovni blagoslov, zapravo, treba potražiti njen blagoslov za ono što nam je potrebno.

Naslovni photo by Rabelamia

Rabelamia

Ovde sam da, godinama sakupljana znanja, podelim sa vama – Sve što ste oduvek želele da znate o vešticama – Kako postati veštica i, još mnogo toga – Neka tako bude!

Veštičija enciklopedija:

Kategorije

Prijavite se za novosti sa bloga "Savremena Veštica"

Pratite nas na društvenim mrežama

Lunarni kalendar

Vaši komentari – moji odgovori…

Najnoviji proizvodi iz veštičijeg butika:

Nemojte propustiti ovo

Prijavite se za novosti sa bloga "Savremena Veštica"

Najnoviji postovi, noviteti iz veštičjeg butika i sve o magičnim danima koje očekujete

Ne oklevajte, potpuno je besplatno i možete opozvati prijavu kad god poželite. Vašu email adresu koristimo samo za slanje poruka sa našeg sajta. Cenimo Vašu privatnost.