PROČIŠĆAVANJE i PUNJENJE kristala (polu-dragog kamenja)

Prenoseći svoju energiju (i silu) kristal gubi snagu. Takođe, on poprima negativne vibracije, zavisno od uticaja i iskustava u prethodnom periodu. Od izuzetne je važnosti da se kristal redovno pročišćuje i ponovo puni energijom.

Svaki put, kada kupimo kristal ili ga poklanjamo nekome, on mora biti potpuno očišćen, kako bi se oslobodio svih uticaja koje je pretrpeo, svih energija sa kojima je bio u dodiru, od njegovog vađenja iz zemlje pa do dolaska u vaše ruke!

Svako pročišćavanje (čišćenje) podrazumeva ponovno punjenje.

Shodno tome, ako svoje kristale svakodnevno nosimo sa sobom, potrebno je da ih redovno pročišćujemo i ponovo punimo. Koliko često, to ćemo potpuno prirodno osetiti, kao što prirodno osetimo glad. Drugim rečima, osetićemo kako mu moći slabe, čim ga pročistimo i ponovo napunimo, sva njegova energija će biti u punoj snazi. 

Da zaključimo: pročišćavanje kristala, koje svakodnevno nosimo ili upotrebljavamo, nam omogućuje da izbacimo iz kristala sve strane (bilo kakave) energije, kao i toksine, koji su se ugradili u njega prilikom upotrebe, a punjenje nam omogućava da kristal obnovi svoju snagu. 

Metode pročišćavanja kristala

Metoda pročišćavanja vodom

photo: https://images.app.goo.gl/CfiegT2K71RQyhvc6

Iako svi litoterapeuti i ostali zaljubljenici u kristale ne preporučuju istu tehniku, postoji jedna oko koje se svi slažu: prečišćavanje vodom. Ova tehnika je jednostavna i efikasna. Nakon korišćenja kristala, potopimo kristal u posudu sa vodom iz slavine 4 do 5 sati. Tako će kristal potpuno isprazniti energiju, koju je nagomilao u dodiru sa nekim telom. Kako bi se izbeglo hemijsko zagađivanje tekućom vodom, može se koristiti i demineralizovana voda, a u tom slučaju, ta količina upotrebljene vode služi samo za jednu upotrebu.

 Ova tehnika održavanja kristala, pročišćavanje vodom, mora da postane naš implementirani refleks, nakon svake upotrebe kristala.

Postoji i metoda prečišćavanja vodom, koja se sastoji u potapanju kristala 1 minut, u vodu koja je sa izlaza izvora vode (na primer slavine). Međutim, ova tehnika ne omogućava dubinsko pročišćavanje, pa stoga preporučujem prvu tehniku.

Metoda pročišćavanja zakopavanjem

Ova tehnika se preporučuje za kristale kojima je potrebno dubinsko čišćenje, od izuzetno loših energija. Treba pronaći mesto na zemlji, koje je napunjeno pozitivnom energijom, što znači, mesto gde ne prolaze i ne zadržavaju se ljudi. Kristal treba zakopati na dubini 10 do 20 cm. Treba imati na umu, da u ovu svrhu ne možemo koristiti saksije, kutije ili žardinjere za cveće, jer ovaj proces dubinskog čišćenja kristala mogu da izvrše samo teluričke energije naše majke Zemlje. Naravno, ostavljamo kristal na mestu, na kome ćemo ga kasnije lako pronaći.

photo: https://images.app.goo.gl/5Vw5t2PRjv7DVTGZ9

Za efikasno pročišćavanje i pražnjenje od svih zaostalih energija, potrebno je da se kristal ostavi u zemlji najmanje 3 nedelje do nekoliko meseci. Na ovaj način, naš kristal će biti kao nov, kao da smo ga mi lično tog trenutka iskopali u rudniku i, on će biti spreman za svoj novi život. Kada se kristal izvadi iz zemlje, potrebno ga je oprati tekućom vodom, nežno obrisati mekom i čistom krpom (ili papirnim ubrusom), pre nego što ga ponovo napunimo.

Metoda pročišćavanja kristala solju

photo: https://pin.it/7ITHEIB

So je najefikasniji element pročišćavanja u pogledu brzine i dubine delovanja, jer ima kapacitet da uhvati negativne energije koje su dugo i duboko akumulirane. Ovu upotrebljenu so obavezno treba izbaciti iz kuće, idealno je da se baci u toalet, na taj način smo se sigurno oslobodili negativnih energija. Prva metoda preporučuje da svoj kamen stavimo na hrpu morske soli i ostavimo ga da se isprazni, zahvaljujući ogromnoj moći apsorcije soli. 

U roku od 30 minuta, so je već obavila svoj posao. Napomena: treba voditi računa da se kamenje (kristali) ne sakuplja (iz soli) prstima kako ne bismo povratili deo energije koju je so apsorbovala.

Druga metoda preporučuje upotrebu grubog rastvora kuhinjske soli, rastvorene u potpunosti u vodi. Da bi smo bili sigurni da neće ostati ni jedno nerastvoreno zrno soli u vodi, dovoljno je napraviti rastvor od 1 čajne kašičice soli u čaši vode. U ovom slučaju, potrebno je prekriti čašu nekom neprozirnom tkaninom i ostaviti da mirno stoji 2 do 3 sata.

Nakon ovakve metode pročišćavanja, isprati kristal čistom tekućom vodom i ostaviti kristal da se osuši na suncu ili ga obrisati čistom i mekom krpom pre ponovnog punjenja.  

Treba imati na umu da ove hrpice soli ili rastvor soli, može da služi samo za jednu upotrebu, jedno pročišćavanje. Takođe, treba voditi računa da neki kristali ne tolerišu kontakt sa solju!

Treća metoda se sastoji u pročišćavanju kristala solju, ali bez rizika reakcije kristala u dodiru sa solju. Potrebno je uzeti 2 staklene posude (manju i veću). U veću posudu stavite krutu kuhinjsku ili morsku so (ovo znači da so nije vlažna), zatim u veću posudu stavite manju posudu, u kojoj je već demineralizovana voda i kristal koji čistimo. Za samo 1 sat kristal će biti pročišćen! Opet napominjem, da treba voditi računa da se, prilikom vađenja kristala iz posude, ne dodirne ni so ni voda i obe materije odmah izbaciti iz kuće (u wc šolju na primer). Naravno, moramo da poznajemo svoje kristale i njihove karakteristike, tako da ova metoda može da se primeni samo na kristale koji se mogu prečišćavati vodom i solju.

Četvrta metoda je u najvećoj upotrebi i mnogi je primenjuju. Kao i u prethodnoj metodi, potrebne su 2 staklene posude, veća i manja. U veliku treba staviti krutu so, u malu kristal koji želimo da pročistimo, a onda manju posudu treba staviti u veću. Za 1,5 sat kristal će biti potpuno pročišćen. Napomena je da posude moraju biti napravljene od stakla, jer samo ovaj materijal omogućava potpun i nesmetan protok energije.

Metoda pročišćavanja fumigacijom

Ovo je vrlo nežna metoda pročišćavanja kristala i poludragog kamenja. Sastoji se u provlačenju kristala kroz dim, pažljivo odabranog mirisa, najbolji je tamjan ili bendžoan sa Sumatre. Takođe, kristali se mogu pročišćavati i provlačenjem kroz paru esencijalnih ulja. 

Ova tehnika se koristi za kristale koji se retko upotrebljavaju ili za kristale koje prečesto pročišćujemo drugim metodama.

photo: https://pin.it/1HrzZXz

Metoda pročišćavanja izvorskom vodom

photo: https://pin.it/NGx55wE

Tokom šetnje u prirodi, ili dok ste na piniku, ukoliko imate sreće da budete pored nekog izvora vode, ne oklevajte da zaronite svoje kristale u izvor. Nekoliko minuta je sasvim dovoljno da vaši kristali budu potpuno pročišćeni od svih negativnih energija!

Kristali pročišćeni u izvorskoj vodi, ponovo će se napuniti neverovatnom brzinom, a osoba koja ih nosi odmah će osetiti blagodeti oživljenog kristala. 

Punjenje kristala i poludragog kamenja

Kupovi kvarca, druzi i geode

Druzi je skup više sitnih kristala minerala, koji se formiraju na podlozi (površini) drugog kamena. To su kristalne druze. Druze se mogu formirati i u unutrašnjosti vulkanskih stena. Kvarc je jedan od najčešćih tipova druze, zbog bogate učestalosti silicijuma na našoj planeti. Sitniji kvarcni kristali su jako lepi jer, kao i drago kamenje, svetlucaju na svetlosti. 

Geode su sferične stene, koje se formiraju kada u šuplju stenu, ili u komad šupljeg drveta , uđe voda zasićena mineralima. Procesom isparavanja ili isticanja vode, formira se kristalna matrica sa sitnim kristalima.

Kupovi (hrpe) kvarca, druze i geode su poznati po svojoj moći pročišćavanja i naročito punjenja kristala i poludragog kamenja. Zapravo, njihovo prisustvo je savršeni način za punjenje drugih kristala. Da bismo napunili kristal, potrebno je samo staviti ga da stoji na hrpi kvarca, ili na druzi, ili na geodi. 24 sata je potrebno vreme da kristal potpuno vrati svoju moć. Ova metoda je idealna, jer ne zahteva nikakvu prethodnu pripremu ili organizaciju i idealna je za ljude koji žive u gradskim sredinama. Ovde se pre svega misli na stambeni prostor ljudi u gradskim sredinama, i na to da njihovi prozori i terase nisu uvek okrenuti prema Suncu ili Mesecu u vreme koje njima odgovara za punjenje svog kamenja. 

photo: https://pin.it/3HBKWiy

Kada se pune kristali različitih boja, treba ih sparivati sa druzima i geodama sličnih boja, najbolje je punjenje jedan po jedan kristal. Ali, ako nemamo dovoljno vremena za pojedinačno punjenje, onda možemo staviti i više kristala na istu podlogu od druza ili geoda (ili na istu hrpu kvarca), ali ih treba pažljivo rasporediti, ravnomerno, i, pritom voditi računa da se ne dodiruju. 

photo: https://pin.it/3tQ6Juf

Sunčeva svetlost

Kod većine kristala, jedan sat ili više, omogućiće potpuno ponovno punjenje kristala. Sunčeva svetlost je idealna za punjenje bistrih kristala, koji će nakon izlaganja Suncu biti upadljivo svetliji i sjajniji. Ovo je veoma efikasna metoda za brzo reaktiviranje energizujućeg kamenja. Naravno, treba voditi računa, jer neko kamenje ne voli Sunce. 

photo: https://pin.it/66G1f5k
photo: https://pin.it/6rOzMOd

Mesečina

Mesečina je nežan ali prodoran i dubinski metod za punjenje kristala i poludragog kamenja. Svetlost punog meseca je poželjna jer je najsjajnija, ali može se koristiti mesečina bilo koje lunarne faze Meseca. Generalno, svi kristali svetlih boja se revitalizuju na mesečini. Ovo je idealna tehnika za punjenje i revitalizaciju ličnog kaamenja preko noći (puni se preko noći i ujutru opet stavljamo na sebe svoje kamenje da nas štiti). Jedna preporuka: kada punimo takozvane „duhovne kamenčiće“, one kamenčiće koji su najčešće ljubičaste, tamno plave i ružičaste boje (za duhovnost, spiritualnost, divinaciju itd), najbolje je staviti najpre kamenčiće na geodu ametista a onda ih u kompletu izložiti mesečini!  Za ovu vrstu kristala/kamena uvek ćemo imati najbolje rezultate ako kombinujemo ove dve metode.

Sopstvena energija

Kristal treba staviti na dlan, u ruci kojom se više koristimo, onda zamislimo (vizuelizujemo) svoju unutrašnju energiju, koja se polako koncetriše, kreće se niz dužinu ruke ka dlanu i, prodire poput svetlosnog snopa duboko u kamen. Diše se polako, vizuelizuje se upliv vaše energije u kamen, sve dok trećim okom ili ličnim unutrašnjim saznanjem  uvidite da energija više ne može da uđe kamen.

photo: https://pin.it/6t7S7ja

 Kristal spustiti na čistu površinu, otresti sa ruke višak energije koji se tu zadržao neupotrebljen i onda se treba malo odmoriti, a vaš kristal je spreman i napunjen za novu upotrebu. 

Ova metoda nema nikakvih kontraindikacija i pogodna je za sve vrste kristala/poludragog kamenja. Međutim, zahteva malo iskustva i dobru, istreniranu koordinaciju sopstvene energije. 

Naslovni photo: https://pin.it/1OYr3Jb

Izvori: 

– Lična iskustva.

Rabelamia

Ovde sam da, godinama sakupljana znanja, podelim sa vama – Sve što ste oduvek želele da znate o vešticama – Kako postati veštica i, još mnogo toga – Neka tako bude!

Veštičija enciklopedija:

Kategorije

Prijavite se za novosti sa bloga "Savremena Veštica"

Pratite nas na društvenim mrežama

Lunarni kalendar

Vaši komentari – moji odgovori…

Najnoviji proizvodi iz veštičijeg butika:

Nemojte propustiti ovo

Prijavite se za novosti sa bloga "Savremena Veštica"

Najnoviji postovi, noviteti iz veštičjeg butika i sve o magičnim danima koje očekujete

Ne oklevajte, potpuno je besplatno i možete opozvati prijavu kad god poželite. Vašu email adresu koristimo samo za slanje poruka sa našeg sajta. Cenimo Vašu privatnost.