PRAVDA – Velika arkana XI

Značenje: Pravda, uzrok i posledice, preuzimanje odgovornosti, definitivna odluka

PRAVDA, Velika arkana XI nas uči na insistiranju na svemu što je pravedno: legalnost u svim oblastima života, nepristrastan odnos prema pojavama, ljudima i događajima, posedovanje etičkog kodeksa, jednom rečju pravedan zakon mora da postoji u svemu. Ova karta može da predstavlja i razrešenje starih problema, razmirica ili dugova ali, obavezno se osoba (kojoj pripada karta) mora postaviti u nepreistrastan stav za učešće, prihvatanje realne istine i, ako je potrebno, donošenje pravedne odluke (presude). A za pravednu odluku, moraju se sagledati svi elementi i svi aspekti, zatim ih treba uravnotežiti kao na „terazijama pravde“. Takođe, ova karta nam  suptilno govori da moramo da prihvatimo posledice svojih delovanja (stvaranje uzroka), upućuje na pravilan izbor sledećih odluka, i na karmičke posledice.

Poruka: zakon, poredak, ispravnost

Bitna reč: balans, ranvnoteža

Arhetip: PRAVDA

Pozitivna strana: težnja ka objektivnoj istini, razum, mudrost

Negativna strana: licemerje, pravda u jednom smeru (prema sebi)

Božanstvo: grčke Boginje Atina i Temida, keltska Boginja Arduinna

Posao:

Ova karta nas uči, kada je posao u pitanju, da posao mora biti pošten, potpuno legalan, sa korektnim odnosom prema partnerima u poslu ili kolegama, bez obzira da li su oni podređeni ili nadređeni, sa dobrom vizijom za širi vremenski period, sa dobrom finansijskom analizom, ali nas uči i da iz posla moraju biti isključene sve vrste malverzacija, prevara, stvaranja profita na račun nečije propasti, eksploatacija ljudi… Jednom rečju, kao što nam govori i jedan od 3 velika veštičija zakona: vratiće vam se samo ono što pošaljete, znači da treba uneti sve što je istinski pravedno u posao, kako bi zaista dobili nešto stabilno i poslovno kvalitetno.

Ljubav:

Velika Arkana XI, Pravda, je upravo karta koja se odnosi na sve vrste partnerstva, pa i na ljubavno partnerstvo. Ona govori osobi, kojoj je izvučena ova karta, da je moguće venčanje (legalno partnerstvo), ali sa neophodnim prethodnim uravnoteženjem odnosa u vezi. Za osobe koje ne teže venčanju, ili su već venčane ili u nekoj drugoj vrsti veze, ova karta naglašava da je nastupio pravi trenutak za uravnoteženje veze i sklada i ovaj trenutak ne treba nikako zanemariti. Jednostavno rečeno, osoba teži ličnoj harmoniji i miru i, potpuno prirodno, želi da takvu ravnotežu prenese i na svoj ljubavni život. Znači, mora da se pokuša biti objektivan, sagledati sve aspekte ljubavi, još jednom „izvagati“ gde su partneri nerealni u zahtevima ili stavovima, gde se tačno mogu poboljšati odnosi kako bi se postigla harmonična energija između dvoje ljudi. Sve što je ishitreno i nepošteno, samo će kratkoročno doneti „uspeh“, i vrlo brzo će se sve vratiti na staro. Za osobe koje nisu u vezi, ovo je odličan trenutak da se pokaže emocionalna i mentalna uravnoteženost prema budućem partneru.

Zdravlje:

Ova karta, uz pojačavajuće karte, predstavlja dobro zdravlje, uravnotežen organizam, čakre u dobrom ritmu. Ali, ako je uz oslabljujuće karte, treba se paziti depresivnih stanja i pribegavanja poročnim i kratkoročnim rešenjima, kao što su droga, alkohol i slično. U ovoj drugoj situaciji, mora se ozbiljno obratiti pažnja na zdravstvene probleme (ukoliko ih neko ima), a ako se radi samo o disbalansu, treba maksimalno meditirati u prostoru koji je apsolutno prijatan za sva čula, jesti proizvode koji će osvežiti i vratiti energiju u pravilne tokove. Na ovaj način postiže se realan mir u orgazmu, sklad koji će sigurno pomoći sticanju samopouzdanja i spremnost za suočavanje „sa životom“ i samim tim, za pravedne odluke.  

Simbolika elemenata na karti:

ZAVESA (pravilno okačena na dva stuba) – savršena ravnoteža suprotnosti

PRESTO – mudrost i misterije svemira (mudrost Prvosveštenice)

KRUG (u kvadratu na plaštu) i KVADRAT (na kruni) – duhovna energija sadržana u materiji

MAČ – pravda, donošenje odluke

photo by Rabelamia

Pojačavajuće arkane:

CAR – pravda, legalnost, transparentnost, uravnoteženje

SUD – odluka, prihvatanje posledica uzrokovanja, prihvatanje karme

DESETKA ŠTAPOVA – svest, prihvatanje odgovornosti

DESETKA MAČEVA – priznavanje grešaka i krivice

SEDMICA PENTAKLA – rešenost za donošenje odluke o budućnosti

Oslabljujuće arkane:

DVOJKA MAČEVA – izbegavanje istine

PETICA MAČEVA – slaba ličnost, nedostatak svesti, slab integritet

SEDMICA MAČEVA – izbegavanje odgovornosti

Naslovni photo by Rabelamia

Izvori: Lično iskustvo i bogato porodično nasleđe proučavanja tarota kroz generacije.

Rabelamia

Ovde sam da, godinama sakupljana znanja, podelim sa vama – Sve što ste oduvek želele da znate o vešticama – Kako postati veštica i, još mnogo toga – Neka tako bude!

Veštičija enciklopedija:

Kategorije

Prijavite se za novosti sa bloga "Savremena Veštica"

Pratite nas na društvenim mrežama

Lunarni kalendar

Vaši komentari – moji odgovori…

Najnoviji proizvodi iz veštičijeg butika:

BOG DAŽBOG

Slovenski Bog Dažbog je bog Sunca, davalac toplote i svetlosti. Njegovo ime možete čuti u najkraćoj molitvi ikad, koja je

Pročitaj više »

Nemojte propustiti ovo

Prijavite se za novosti sa bloga "Savremena Veštica"

Najnoviji postovi, noviteti iz veštičjeg butika i sve o magičnim danima koje očekujete

Ne oklevajte, potpuno je besplatno i možete opozvati prijavu kad god poželite. Vašu email adresu koristimo samo za slanje poruka sa našeg sajta. Cenimo Vašu privatnost.