Pentagram (pentakl)

Pentagram je zvezda sa pet krakova, to je simbol koji predstavlja mušku energiju ili duh (jedan krak okrenut na gore), koja se ujedinjuje sa četiri elementa (zemlja, vazduh, vatra, voda). Ovako usmereni pentagram, okrenut jednim krakom na gore, odnosi se na grlenu čakru i predstavlja kreativnost u skladu sa duhom, koja može da se izrazi isključivo kroz individuu, čija Duša apsolutno vlada Egom. Ovo je vrsta kreativnosti koja daje snagu kreatora-tvorca (Velikog arhitekte), bez obzira na koji je domen usmerena. Kada je obrnuto postavljen, sa dva kraka na gore, predstavlja Bafometa, idola sa glavom jarca, koji mistično simboliše mušku stvaralačku moć, takođe i kod veštica, samo sa glavom koze.

Iako popularno verovanje propagira da izokrenuti pentagram predstavlja sve što je zlo i, često ovaj znak povezuju sa Đavolom, ovaj simbol nikako ne može da nanese zlo, to može da učini samo onaj ko upravlja ovim simbolom, zloupotrebljavajući njegovu moć. Jednostavno objašnjenje izokrenutog pentagrama, 2 kraka okrenuta na gore predstavljaju princip dualnosti polariteta i duha, krunisani fizičkom, emocionalnom i mentalnom energijom, koje su postavljene u dva horizontalna i u jedan krak okrenut na dole. Na koji način je postavljen pentagram je više moralno pitanje, odnosno time se naglašava da li duhovna energija vlada ostalim energijama ili ne.

U svakom slučaju, naš pentagram će uvek biti postavljen sa jednim krakom na gore, jer je cilj naših rituala da dignemo moć kreativne energije u skladu sa duhom.

Pentagram može biti napravljen od bilo kog materijala, prirodnog ili veštačkog, ali ga je potrebno pročistiti (kao i sve ostalo što upotrebljavamo u ritualu). Mnoga magijska sredstva i oruđa je najbolje da napravimo sami, a ukoliko nemate želje da sami izrađujete bilo šta, možete kupiti bilo gde.

Na vašem oltaru, on je bukvalno energetska sonda i on je apsolutno neizostavni deo oltara i svih vaših rituala. Postavlja se u centralni deo oltara.

photo by Rabelamia

Rabelamia

Ovde sam da, godinama sakupljana znanja, podelim sa vama – Sve što ste oduvek želele da znate o vešticama – Kako postati veštica i, još mnogo toga – Neka tako bude!

Veštičija enciklopedija:

Kategorije

Prijavite se za novosti sa bloga "Savremena Veštica"

Pratite nas na društvenim mrežama

Lunarni kalendar

Vaši komentari – moji odgovori…

Najnoviji proizvodi iz veštičijeg butika:

BOG DAŽBOG

Slovenski Bog Dažbog je bog Sunca, davalac toplote i svetlosti. Njegovo ime možete čuti u najkraćoj molitvi ikad, koja je

Pročitaj više »

Nemojte propustiti ovo

Prijavite se za novosti sa bloga "Savremena Veštica"

Najnoviji postovi, noviteti iz veštičjeg butika i sve o magičnim danima koje očekujete

Ne oklevajte, potpuno je besplatno i možete opozvati prijavu kad god poželite. Vašu email adresu koristimo samo za slanje poruka sa našeg sajta. Cenimo Vašu privatnost.