OBSIDIJAN (poludragi kamen)

LITOTERAPIJA: Emocionalne blokade, Meditacija

ZODIJAČKI ZNAK: Škorpija, Jarac, Vodolija, Rak

ČAKRA: Treće oko i Grlena čakra 

Obsidijan je staklasti, crni vulkanski poludragi kamen, bogat silicijumom, a zbog brzog hlađenja sprečeno je njegovo kristalisanje. Sadrži određene supstance, kristale gvožđa, koji mu daju različite boje i aspekte. Njegova gustina je 2 do 3, a tvrdoća je 5 do 5,5. Najpoznatiji obsidijani na tržištu su crni i pahuljasti obsidijan, ali postoje i drugi izrazi ovog elegantnog kamena kao što su: obsidijan „nebesko oko“ (ovo je najjači kamen za meditaciju), mahagoni obsidijan (umiruje alergije i upale), obsidijan „pauk“, srebrni obsidijan, zlatni obsidijan, obsidijan „Apačeva suza“, obsidijan „zvezda“ i drugi. Njegov kristalni sistem je amorfan. Glavna nalazišta su u Meksiku, Havajima, Japanu, Javi, Islandu, Italiji i SAD. Ime je dobio od Obsiusa, ličnosti iz antičkog Rima, koji je prvi prvi izvestio o pronalasku ovog kamena u regionu Etiopije.

Energetske osobine obsidijana

Crni obsidijan omogućuje duboko usidrenje u Sopstvu i otkriva naše senke svetlosti. To je uvod u mračno delo alhemije, koje započinje Veliko delo, najdublje transformacije. Ono će pronaći svoj put zahvaljujući unutrašnjoj vatri. Zajedno sa gorskim kristalom, on nas u meditaciji štiti od negativnih uticaja, povećava unutrašnji vid i koncentraciju, omogućuje nam da pronađemo hrabrost da se susretnomo sa svojom senkom, da preispitamo i i procenimo naše sisteme verovanja i misli.

https://pin.it/4VhGxl0

Obsidijan promoviše emocionalno oslobađanje, povezujući nas direktno i čvrsto sa zemljom. Jako je pogodan za meditaciju, naročito crni obsidijan. Postoje i sfere od obsidijana kao i ogledala od obsidijana, koji su odlični alati za proricanje. Preporučuje se, posle meditacije, uspostavljanje balansa između svetlosti i tame upotrebom obsidijana i štapa gorskog kristala sa dva vrha.

Obsidijan je veoma moćan kamen, zbog toga sa njim treba iskreno rukovati, jer on voli samo istinu. Ko radi sa njim uvek treba da misli o ovome i o vatri iz koje je izašao i koju lako može da vrati, ukoliko ga neko zloupotrebi. Može biti od nemerljive pomoći u odbacivanju starih, limitirajućih obrazaca, koji nas ograničavaju u pronalaženju svetla na svom putu bitisanja.

Magijska vrednost obsidijana

Frekvencija obsidijana odzvanja u našim stopalima, to je kamen koji nas usidruje, on je sama priroda Svete Vatre, one svete vatre koja po svojoj prirodi aktivira duboku transformaciju naših najjačih energija. Znači, on je element Vatre a planeta kojom vlada je Saturn. Ovaj kamen donosi vibraciju svetlosti u temelj našeg bića. Ovaj kamen je koristila i drevna astečka civilizacija za proricanje i vidovitost i ostalo mu je ime „davaoca vida“ do današnjih vremena, jer i u današnja vremena može aktivirati vidovnjačke sposobnosti.

https://pin.it/LeisDNb

Asteci su ga koristili i kao rezno oruđe, ali obsidijan može da seče kako materiju tako i etar! Ovaj kamen je po svojoj prirodi vrlo zahtevan i kukavice, koje nisu spremne da zarone u svet sopstvenih senki, nikako ne bi smele da se „igraju“ ovim kamenom. Bolje je da se koriste nekim drugim kamenom, jer kukavičluk i istina svetla nikako ne idu zajedno. Drugim rečima, onaj ko koristi obsidijan mora da bude svestan svoje ljudske veličine i božanske duše u sebi, mora da posmatra sebe sa maksimalnom jasnoćom i

hrabrošću da se prevaziđu sva ograničenja i kodiranja koja nas drže u svetu iluzija. Crni obsidijan je naveći saveznik istine.

Glavne moći obsidijana su zaštita, proricanje, stabilizacija i mir. U magiji se najviše koristi u ritualima zaštite, amajlije za zaštitu, proricanje. Klatna od obsidijana su savršena za pražnjenje raznih predmeta od štetnih energija koje su se nakupile u njima i za punjenje predmeta zaštitnom energijom.

Kaže se da je obsidijan – kamen za traženje znamenitosti, što je i logično jer je ovo kamen istine i rasvetljavanja.

Gledajući se u ogledalu od obisidijana, u „ogledalu vremena“, mogu se razviti prave vidovnjačke sposobnosti.

Zanimljivosti

Simbolika obsidijana je direktno povezana sa simbolom kamena vatre. Njemu se pripisuje moć da odbija zle uroke i zle duhove (entitete).

Zovu ga i „ogledalo Inka“.

U prošlosti je obsidijan imao mrtvački značaj: Egipćani su koristili oštre komade polomljenog obsidijana za rezanje (pripremanje) leševa tokom procesa balsamovanja.

https://pin.it/2v7q0VX

Asteci su, osim što su od njega pravili magijska ogledala, natapali rane melemom od praha obsidijana. I oni su tvrdili da obsidijan ima moć da „otvori i zatvori ljudsko telo“ (obsidijan pravi savršeno tanku ivicu sečiva, tanju i oštiju od najfinijih čelika za hirurgiju današnjice).

Na Bliskom Istoku se koristio za ceremonijalno, obredno obrezivanje.

U Maleziji su se koristili oštri šiljci obsidijana za tetoviranje.

Sve civilizacije koje su imale sreću da obsidijan bude u njihovom okruženju, koristile su ga za izradu najfinijeg i najpreciznijeg oruđa i oružja.

Čišćenje i punjenje

Za obsidijan nije potrebno neko specijalno i komplikovano čišćenje, s obzirom da njegovu prirodu moć i sposobnost da odbacuje negativne energije. Međutim, uvek je dobro povremeno ga potapati u čiste tekuće vode ili prirodne izvore, a ako nemamo priliku da budemo u blizini prirodnih čistih voda, onda ga možete pročistiti dimom (fumigacijom) neke svete biljke, kako što je žalfija ili običnim, ali vrlo moćnim tamjanom.

Kada govorimo o punjenju obsidijana, pošto je ovaj kamen sama vatra, naravno da voli vatru. Treba postaviti obsidijan između dve upaljene sveće i ostaviti ga da se puni nekoliko sati. Osim ove tehnike, može se puniti na kvarcnim geodama kao i na lunarnoj i sunčevoj svetlosti.

Obsidijan se čuva u posebnoj kutijici ili torbici, koja je namenjena samo za ovaj kamen i ne treba ga mešati sa drugim kamenjem.

Naslovni photo: https://pin.it/4VhGxl0

Izvori:

– Wiccan & Chaman Arts

– Lična iskustva

  • ***Sve informacije koje se odnose na osobine poludragog kamenja i kristala su date u informativne svrhe. Ove informacije ni na koji način ne predstavljaju dijagnozu ili preporučeni medicinski tretman. One ne zamenjuju konsultacije sa konvencionalnim lekarima. U slučaju zdravstvenih problema, obratite se svom lekaru.

Rabelamia

Ovde sam da, godinama sakupljana znanja, podelim sa vama – Sve što ste oduvek želele da znate o vešticama – Kako postati veštica i, još mnogo toga – Neka tako bude!

Veštičija enciklopedija:

Kategorije

Prijavite se za novosti sa bloga "Savremena Veštica"

Pratite nas na društvenim mrežama

Lunarni kalendar

Vaši komentari – moji odgovori…

Najnoviji proizvodi iz veštičijeg butika:

Nemojte propustiti ovo

Prijavite se za novosti sa bloga "Savremena Veštica"

Najnoviji postovi, noviteti iz veštičjeg butika i sve o magičnim danima koje očekujete

Ne oklevajte, potpuno je besplatno i možete opozvati prijavu kad god poželite. Vašu email adresu koristimo samo za slanje poruka sa našeg sajta. Cenimo Vašu privatnost.