O mističnosti muškog trojstva

Govoreći, ovih dana o božanstvima, kao i o svetom Trojstvu, nisam odolela da ne postujem izvod iz Gyn/Ekology na temu o mističnosti muškog Trojstva: Otac, Sin i Sveti Duh. Autorka je Mary Daly (1928 – 2010), radikalna je američka feministkinja,  filozofkinja, doktor teologije i univerzitetska profesorka. Ona kaže: „Muški Bogovi lažu! Muški Bogovi pričaju ISTORIJU o osveti ženama!“:

„Već sam govorila o hrišćanskom trojstvu kao paradigmi procesije, koja predstavja zatvoreni sistem samo-čestitanja, oči u oči, zajedništa između očeva i sinova. Ovo je fuzija modela, centralni odbor i vrhovni konglomerat. Neki teolozi, velikodušno su dodelili ženama nejasnu identifikaciju sa trećom osobom, ako prihvatimo lažnu implikaciju da ženstvenost Svetog Duha ima neke veze za ženama… Predhelenska Trostruka Boginja se ponekad identifikuje kao Hera-Demetra-Core, a u irskom mitu postoje trostruke Boginje Eire, Fodhla i Banbha. Psnovni model prema nekim je: devojčica, žena i starica, a prema drugima: ćerka, majka i Mesec.

Ova tri dela (aspekta) nikako nisu porodični model, ovo su simboli vremenskog, prostornog i kosmičkog.

Činjenica je da drevni svet nije poznavao Bogove. Kada je patrijarhat postao dominantna društvena struktura, uobičajeno sredstvo za legitimizaciju ovog prelaska iz ginocentričnog društva bio je prisilni brak Trostruke Boginje, u njenim različitim oblicima, u trojstvo Bogova. Tako je Heru zamenio Zeus, Demetru Posejdon a Core Had.

photo: https://pin.it/4t4aVz9

Kada pogledamo Trostruku Boginju kroz panoramu različitih trojstva Bogova, koji su prethodili hrišćanskom Trojstvu, drugi hrišćanski simboli se pojavljuju kao bleda kopija: tako u pelagijskom mitu o stvaranju, Boginja svih stvari je predstavljena u obliku golubice o ona polaže „Univerzalno jaje“. Njegovo sumersko ime bilo je Iahu, što znači plemenita golubica. Ovo ime kasnije prelazi u Yahve (postoji i fonetska sličnost, uključujući Jupiter), Stvoritelj. Kada vidimo simbol Svetog Duha, predstavljen u obliku golubice u ovom kontekstu, njegova apsurdnost postaje očigledna. Čovek pada u iskušenje da se zapita kako je on mogao da položi jaje!!!“

 

Prevod: Rabelamia

Naslovni photo: https://pin.it/1ykrmho

Rabelamia

Ovde sam da, godinama sakupljana znanja, podelim sa vama – Sve što ste oduvek želele da znate o vešticama – Kako postati veštica i, još mnogo toga – Neka tako bude!

Veštičija enciklopedija:

Kategorije

Prijavite se za novosti sa bloga "Savremena Veštica"

Pratite nas na društvenim mrežama

Lunarni kalendar

Vaši komentari – moji odgovori…

Najnoviji proizvodi iz veštičijeg butika:

BOG DAŽBOG

Slovenski Bog Dažbog je bog Sunca, davalac toplote i svetlosti. Njegovo ime možete čuti u najkraćoj molitvi ikad, koja je

Pročitaj više »

Nemojte propustiti ovo

Prijavite se za novosti sa bloga "Savremena Veštica"

Najnoviji postovi, noviteti iz veštičjeg butika i sve o magičnim danima koje očekujete

Ne oklevajte, potpuno je besplatno i možete opozvati prijavu kad god poželite. Vašu email adresu koristimo samo za slanje poruka sa našeg sajta. Cenimo Vašu privatnost.