LJUBIČICA (Viola, Viola odorata)

POLARITET: ženski

PLANETA: Venera

ELEMENT: voda

MOĆI: zaštita, afrodizijak, izlečenje, ostvarenje želja

Etimologija

Ljubičica je naziv dobila po svom rodu Viola, što je zapravo grčka skraćenica ion za ljubičicu, odnosno ukazuje na najčešću boju kruničnih listića ove lepe biljke. Rimljani, koji su kroz istoriju samo prisvajali tuđa znanja, pod ovim nazivom (viola) nazivaju – biljku. Odorata je naziv za vrstu i znači da je mirisna.

Opis

Ljubičica spada u rod dikotilednih skrivosemenica iz porodice Violaceae. Ona je uglavnom višegodišnja zeljasta biljka i obuhvata oko 500 vrsta. Raste u malim, grmolikim zajednicama, blago poleže prema zemlji a ide u visinu od 5 do 10 centimetara. Listovi su ovalni, u bazi srcoliki i nežno su nazubljeni na krajevima. Vršni listovi su nešto veći od srednjih, iste su boje ali nešto tamnije. Srednji listovi pri dnu imaju dlačice. Plod je čaura veličine oko 7 mm, bez nastavka, koja sadrži semenke prepune proteina. Cvetovi su pojedinačni, veličine do 2 cm i nasađeni su direktno na dršku. Ljubičica cveta najčešće u proleće. Boje cvetova su od ljubičaste, preko raznih tonova žute ili ružičaste i idu do bele boje. Samoniklo raste u svetlim listopadnim šumama, pored obala reka i jezera, u grmlju i tako dalje, voli senovita mesta i humusno tlo.

https://images.app.goo.gl/PUSMzZgccbZrK5vR8

Ali može se uzgajati svuda, bez obzira na kvalitet zemlje i količinu sunca.

Ljubičica je dobra medonosna biljka. Jestiva je i sadrži velike količine vitamina C i karotina, zato se rado upotrebljava za u pripremanju prolećnih salata, za supe i čorbe jer listovi mogu zameniti spanać. Koristi se i za čajeve, naročito za probleme grla i usne duplje.

Ritualna upotreba

– Ljubičica u slovenskom svetu, u svom imenu nosi sav njen značaj za lepa osećanja. Cvetove ljubičice su Slovenke poklanjale muževima, a devojke momcima, da bi se uvek ljubili (voleli);

– U čitavom anglo-saksonskom svetu, ovi maleni „cvetovi meseca marta“ su blagotvorni i imaju zaštitničku moć.

Magijska upotreba

https://pin.it/5MmnfqJ

– Upotreba biljaka, koja je nekada bila velika tajna, danas je vrlo moguća, jer se uputstva mogu pronaći svuda, a najviše na internetu. U svim tim grimoarima ćete pronaći da je mešavina ljubičice i lavande jedan od najboljih afrodizijaka;

– Jedan venčić od ljubičice će sasvim sigurno oterati upornu migrenu;

– Jedan list ljubičice, ako se stavi ispod hanzaplasta ili zavoja, ubrzaće zarastanje rane i sprečiće gnojne i gangrenozne procese.

 

 

***Sve informacije koje se odnose na osobine biljaka su date u informativne svrhe. Ove informacije ni na koji način ne predstavljaju dijagnozu ili preporučeni medicinski tretman. One ne zamenjuju konsultacije sa konvencionalnim lekarima. U slučaju zdravstvenih problema, obratite se svom lekaru.

Naslovna fotografija: https://pin.it/3Gqo5bL

Izvori:

– https://sr.wikipedia.org/wiki/

– „L‘Encyclopedie des herbes magiques“, Scott Cunnigham

– lična iskustva

Rabelamia

Ovde sam da, godinama sakupljana znanja, podelim sa vama – Sve što ste oduvek želele da znate o vešticama – Kako postati veštica i, još mnogo toga – Neka tako bude!

Veštičija enciklopedija:

Kategorije

Prijavite se za novosti sa bloga "Savremena Veštica"

Pratite nas na društvenim mrežama

Lunarni kalendar

Vaši komentari – moji odgovori…

Najnoviji proizvodi iz veštičijeg butika:

BOG DAŽBOG

Slovenski Bog Dažbog je bog Sunca, davalac toplote i svetlosti. Njegovo ime možete čuti u najkraćoj molitvi ikad, koja je

Pročitaj više »

Nemojte propustiti ovo

Prijavite se za novosti sa bloga "Savremena Veštica"

Najnoviji postovi, noviteti iz veštičjeg butika i sve o magičnim danima koje očekujete

Ne oklevajte, potpuno je besplatno i možete opozvati prijavu kad god poželite. Vašu email adresu koristimo samo za slanje poruka sa našeg sajta. Cenimo Vašu privatnost.