KEDAR (Cedrus atlantica)

POLARITET: muški

PLANETA: Sunce

ELEMENT: vatra

MOĆI: zaštita, pročišćavanje, materijalni dobitak

Etimologija

Reč cedrus potiče od grčke reči kεo, što znači goreti, jer se ovo drvo upotrebljava za pročišćavanje, odnosno za kađenje. Atlantica ili Libani predstavlja geografsko područje, odakle potiče ovo fantastično stablo. Mi upotrebljavamo (sadimo, čuvamo i koristimo njegove blagodeti) Cedrus atlantica, jer se on sreće na našim prostorima. 

Opis

Kedar, ili atlaski kedar, pripada rodu Cedrus, iz porodice borova. Ova vrsta u svojoj postojbini dostiže visinu i do 40 m, sa prečnikom stabla do 2 m. Habitus mu je koničan, a grane su usmerene koso prema vrhu. Kora kedra, posle 20 do 30 godina puca duboko, četine su mu kratke, obično manje od 25 mm. Boja im je plavo-zelena ili srebrno-zelena, a nešto ređe jasne zelene boje. Četine su četvorougaonog ili trouglastog preseka i, dosta su krute, zašiljene i sa po dva smolna kanala. Šišarkice mu sazrevaju zimi (u drugoj godini) ili s proleća (treće godine cvetanja). Zrele šišarkice imaju valjkasto-jajasti oblik, sa ravnim ili utisnutim vrhom i dugačke su oko 5 – 7 cm, a široke do 4 cm. Opale šišarkice koristimo kao dekoraciju, tokom mnogih praznika, a četine, sa ili bez grančica, koristimo za pročišćavanje i druge rituale.

photo: https://pin.it/kJFw8nG

Prema kineskoj legendi, kedar je postao od zaljubljenog para, Hapang i Ho, koji su se transformisali u drvo, kako bi ovekovečili svoju ljubav za sva vremena. Kineski car je, na žalost, bio zaljubljen u tu ženu… Njenog muža, Hapanga, bacio je u zatvor, gde je ovaj umro od tuge. Ostavio je oproštajno pismo, da želi da ga sahrane u jednom grobnom mestu sa svojom ženom Ho (kad za to dođe vreme). Međutim, kineski car, lud od ljubomore, jer ni nakon smrti svoga muža, Ho nije htela ni da pogleda cara, on je sakrio ovo pismo i sahrana njenog muža je obavljena. Ubrzo je od tuge umrla i Ho. Car je i dalje ćutao o Hopangovoj poslednjoj želji… Ho je sahranjena u posebnom grobnom mestu. Za samo jednu noć, iz oba groba je izrastao po jedan kedar. Tokom deset dana, ova dva kedra su postala tako visoka i snažna, da su im se dugačke grane, kao i duboko korenje, potpuno isprepletali i ostali tako zauvek. Večno zagrljeni i pod i nad zemljom…

Ritualna upotreba

– Kada je David hteo da podigne palatu u Jerusalimu, poslao je svoje ljude u libanonsku šumu, uz saglasnost kralja Tira, da pronađu i donesu kedrovinu, mirisno sveto drvo, za praavljenje svih konstrukcija na palati. Nekoliko godina kasnije, Salomon je doneo kedar iz Libana, potreban za izgradnju Jerusalimskog hrama;

– Dekoracija i pomoć na oltaru u svim magijskim ritualima za zaštitu i materijalni prosperitet.

Magijska upotreba

photo: https://pin.it/6GvJA0I

– Dim kedra, osim što savršeno pročišćava, on i rasteruje košmarne snove;

– Neke religiozne grupe Bliskog Istoka parfimišu paru u hamamu esencijalnim uljima kedra;

– Američki Indijanci od davnina poznaju sledeću tehniku: naprave ogromnu vatru od kedrovine na ravnoj steni. Kada stena postane usijana, bace na nju kantu vode i onda svi, goli, pojure ka pari koja se stvorila, igrajući padaju u trans (zahvaljujući aromatičnim isparenjima kedrovine) i doživljavaju spiritualno prosvetljenje;

– Grane ovog drveta od davnina se korste kao prirodni gromobrani;

– Da bi se zaštitio dom od zlih demona, treba posaditi izdanak kedra ispred ulaznih vrata. Šiljci ovog izdanka („zubi“ koji plaše demone) treba da budu okrenuti u praavcu za koji smatramo da odatle dolaze demoni;

– Jedna grančica ili buket kedrovih grančica, izuzetno privlači novac, zato ga mnogi stavljaju na/u krovove svojih kuća;

– Takođe se nosi i u torbi ili novčaniku za privlačenje novca.

– Preporučuje se spaljivanje mirisa kedra kada se rade rituali za materijalni prosperitet. U ovu svrhu mogu da posluže i bobice smreke, ali tradicija nas savetuje da nikada ne mešamo kedrovinu i bobice smreke. 

– Miris kedra pospešuje psihičke moći, zato je omiljen miris kod mnogih koji žele da „probude“ svoje psihičke moći.

Zanimljivosti:

Ideju o „neraspadljivosti“ koju uglavnom povezujemom sa kedrom, preuzeo je Plinije u svojoj Prirodnoj istoriji, kopirajući Dioscoride na temu smole kedra: „Ova smola i ima moć da uzurpira i uništava živa tela i da čuva leševe. I po tome, neki ga zovu „život mrtvih“. Svojom prekomernom toplinom i suvošću, kedar oštećuje odeću i kožu!“

Što se tiče Hildegarde iz Bingena, koja koristi kedar kod bolesti praćenih truljenjem (po analogiji), ona iznosi indikacije zbog kojih neko znatiželjno razmišlja o onome što je rekao Dioscoride (možda je 🙂 pročitala?): ne zloupotrebljavajte kedar kad ste dobrog zdravlja, jer u suprotnom snaga i tvrdoća stabla potiskuju čoveka!

Feničani, koji su držali monopol, nisu dostavljali kedar samo u pravcu Jerusalima, jer nas istorija uči da su Egipćani veoma voleli drvo kedrovine, kao i njegovu smolu i, obilato su ga uvozili za svoju proizvodnju/izgradnju palata, čamaca, brodova, nameštaja, sarkofaga, dekoracije i potrebe u umetnosti izrade statua. Ovo unosno tržište obezbedilo je i mesopotamsku brodogradnju, a za grad Persepolis (pod Darijem I) je krenuo ogroman uvoz ovog svetog drveta. Nije iznenađujuće što je nakon ovolikog potrebovanja za kedrovinom, došlo do preranog uništavanja prvobitne šume, u tolikoj meri da je rimski car Hadrijan, 125. godine nove ere, primetio nestanak kedra „preko noći“.

Na kraju, jedna simpatična, korisna i skoro pa duhovna poruka, Origena hrišćanina iz Egipta, rođenog u Aleksandriji, koji je rekao:“Kedar ne truli; pravljenje greda od kedra za naše domove – znači očuvati dušu od korupcije“.

Ali, istoriji sveta i svih naroda sveta nije verovati, jer je promenjena toliko puta da se više i ne nazire šta je činjenica a šta pretpostavka. Tako da, jedino ovaj, zadnji pasus posmatrajte kao zanimljivost a ne istorijsku činjenicu, iako sam do ovih podataka došla iz vrlo „pouzdanih izvora“.

Napomena:

  • Ne secite kedar! Koristite samo njegove opale delove: grane, četine i šišarkice!

Naslovni photo: https://pin.it/4tDxebZ

Izvori:

– https://sr.wikipedia.org/wiki/

– Utilisation Magique des Plantes, Scott Cunningham

– „L‘Encyclopedie des herbes magiques“, Scott Cunnigham

– Lična iskustva

Rabelamia

Ovde sam da, godinama sakupljana znanja, podelim sa vama – Sve što ste oduvek želele da znate o vešticama – Kako postati veštica i, još mnogo toga – Neka tako bude!

Veštičija enciklopedija:

Kategorije

Prijavite se za novosti sa bloga "Savremena Veštica"

Pratite nas na društvenim mrežama

Lunarni kalendar

Vaši komentari – moji odgovori…

Najnoviji proizvodi iz veštičijeg butika:

Nemojte propustiti ovo

Prijavite se za novosti sa bloga "Savremena Veštica"

Najnoviji postovi, noviteti iz veštičjeg butika i sve o magičnim danima koje očekujete

Ne oklevajte, potpuno je besplatno i možete opozvati prijavu kad god poželite. Vašu email adresu koristimo samo za slanje poruka sa našeg sajta. Cenimo Vašu privatnost.