Kako se proslavlja ESBAT – pun mesec

Da bi ste saznali više, ili u potpunosti razumeli lunarne ciklusa Meseca sa naglaskom na pune mesece, pozivam vas da pročitate ovaj post… Svi ostale postove koji se odnose na određeni puni mesec, možete da pronađete u Veštičijoj enciklopediji, fijoka ESBATI.

Pun mesec je vrhunac lunarnog ciklusa, trenutak kada je energija Meseca na vrhuncu, a to je pravo vreme za magijske rituale. Morate istinski razumeti i osetiti da je pun mesec ujedno trenutak ličnog ispunjenja i kulminacije. Trenutak ravnoteže i harmonije, senzibilnosti i emocija, intuicije i mentalnog otvaranja. Znači, mi ćemo u ovom trenutku lunarnog ciklusa staviti sve u ravnotežu i na na taj način izraziti zahvalnost.

Sam ritual proslave punog meseca se organizuje uoči samog punog meseca, najbolje u noći pred pun mesec, kao što to radimo i za veštičije praznike, sabate.

Na kraju krajeva, svih 13 esbata (punih meseca) sačinjavaju takođe Točak godine, baš kao i 8 sabata.

https://pin.it/6JfL0sE

Svaki kalendarski mesec ima svoj pun mesec, određen je blagodetima koje su svojstvene tom periodu, slatkim darovima mora Merkura i plodnošću Boginje Meseca.

Zato, možemo slobodno da kažemo da je esbat magični trenutak moći, proslave, uspomena i lepote.

U mnogim kulturama Mesec je toliko obožavan da su mnogi podvizi pripisivani njegovoj izvanrednoj moći, a danas, ostala je navika i potreba ljudi da ukrašavaju svoju kuću raznim simbolima koji se odnose na ovu blistavu zvezdu.

Kako se tačno slavi esbat, koje su preporučene aktivnosti, u kakvoj je korespondenciji esbat sa ostalim elementima, biljkama, životinjama, božanstvima i tako dalje, saznaćete u ovom sažetom predstavljanju esbata, a detalje ćete pronaći u pojedinačnim postovima. Pružite ruku ka Luni, neka vas vodi njena magična moć!

Rekli smo, postoje 13 punih meseca, počinjemo od novembra, jer tada počinje vešitčija Nova godina:

 1. novembar – „SNEŽNI MESEC“ („Mesec tugovanja“,Mesec drveća bez lišća“) – stabilnost
 2. decembar„HLADNI MESEC“ („Mesec dugih noći“,„Hrastov mesec“)izlečenje
 3. januar – „VUČIJI MESEC“ („Zimski mesec“, „Stari mesec“) – zaštita
 4. februar – „OLUJNI MESEC“ („Mesec smrti“, „Mesec ledenih vetrova“) – pročišćavanje
 5. mart – „GAVRANOV MESEC“ („Čedni mesec“, „Mesec crva“) – uspeh
 6. april – „PLODNI MESEC“ („Mesec sejanja“, „Mesec četiri vetra“) – plodnost
 7. maj – „CVETNI MESEC“ („Zečji mesec“, „Mesec livada“) – ljubav
 8. jun – „MEDENI MESEC“ („Mesec ljubavnika“, „Ružičasti mesec“) – snaga
 9. jul – „LIVADSKI MESEC“ („Mesec blagoslova“, „Mesec munja i gromova“) – prosperitet
 10. avgust – „BILJNI MESEC“ („Mesec žetvi“, „Mesec kukuruza“) – izobilje
 11. septembar – „ROGATI MESEC“ („Mesec lovaca“, „Duboki mesec“) – uravnoteženje
 12. oktobar – „KRVAVI MESEC“ („Jesenji mesec“, „Mesec lišća koje opada“) – introspekcija
 13. 13-ti pun mesec – „PLAVI MESEC“ („Mesec ciljeva“, „Veštičiji pun mesec“) – ciljevi

Narodi nekih kultura posmatraju lunarne promene Meseca isključivo kroz astrološki aspekt. Svakog meseca, planete i astrološki znakovi plešu, energije se razlikuju iz meseca u mesec… Ovakav način posmatranja punog meseca je često pitanje tradicije. Lično, smatram da je ovo nepotpun način sagledavanja i korišćenja moći punog meseca, ali je odličan dodatak za još dublje spoznavanje Lune. Dakle, oni posmatraju pun mesec prema kalendarskom datumu i dejstvu astrološkog znaka na taj, konkretan dan. Kako ćete vi razumeti moći punog meseca, zavisi isključivo od vaših afiniteta i zbog toga treba poslušati intuiciju. Evo astrološke korelacije sa punim mesecom:

Ovan – akcije

Bik – obaveze

Blizanci – zabavljanje

Rak – veze

Lav – harizma

Devica – efikasnost

Vaga – transformacija

Škorpija – introspekcija

Strelac – samopouzdanje

Jarac – odgovornost

Vodolija – nadahnuće

Ribe – snovi

LUNARNI KALENDAR ZA 2021. GODINU https://pin.it/5k2YVXX

Ritul proslave punog meseca - esbata

Priprema

Pre proslave punog meseca treba najpre pripremiti oltar. Ne morate ni u čemu preterivati: jednostavna dekoracija, poželjna je bela sveća, jedna školjka ili čaša sa vodom (Mesec je povezan sa zapadom i vodom), činija za žrtvu i sezonsko cveće. Lepo je imati figuru Boginje na oltaru, ili bar sliku koja predstavlja nju i jedan kristal. Kristal „Mesečev kamen“ možete upotrbljavati na svaki esbat. Možete staviti neki simbol od elemenata iz korespondencije (posebne liste korespondecija za svaki esbat su u postovima o konkretnom esbatu).

Takođe, pripremite prostor za proslavu, odnosno napravite krug na uobičajen način. Krug je neophodan radi vaše zaštite, jer tokom proslave esbata vrlo često se obraćamo božanstvima, duhovnim vodičima, Mesecu, što može biti idealan prolaz i za neželjene entitete, a to svakako ne želimo.

Zatim, „uzemljite“ sebe: stanite bosi na zemlju (pod) vizuelizujući korenje koje se širi iz vaših stopala, kako bi ste bili dobro „usidreni“ i zaštićeni.

Ukoliko je vreme oblačno, ili je prostor u kome radite tako okrenut da ne možete fizički videti Mesec, vizuelizujte i njega! Odvojite malo vremena da biste videli Mesec kao mentalnu sliku i povežite se sa njim… Bez obzira da li ste na otvorenom ili zatvorenom prostoru, „istuširajte se“ mesečinom tako što ćete joj biti diretkno izloženi, ili je, takođe, vizuelizujte.

Meditacija

Kada je sve pripremljeno kako ste predvideli, najbolje je započeti esbat meditacijom. Tokom ove meditacije nastavite sa svojim „uzemljenjem“ i „povezivanjem sa Mesecom“. Na ovaj način, osim što ćete biti savršeno pripremljeni za esbat, vaša koncentracija će biti neuporedivo veća, lakše ćete preusmeriti energiju (za specifični ritual ako ste ga planirali) ali, moći ćete i da se potpuno opustite. Sami ćete osetiti kada ste spremni da nastavite sa ritualom…

Zahvalnost

Možete napraviti listu zahvalnosti koju ćete pročitati Mesecu. Ona može biti u obliku pesme, molitve ili jednostavno, rečenice zahvalnosti. Zahvalite se Mesecu za sve što vam donosi (ne samo za ono što bi mogao ili bi vi želeli da vam donese) kao na primer: za njeno delovanje na svet, prirodu, ljude, cikluse, ali i za samo njeno postojanje. Idealno je, ako je moguće, da gledate u Mesec dok izgovarate zahvalnost.

Retrospektiva

Sada pokušajte da objektivno sagledate ciklus koji je prošao, ciklus između mladog meseca i punog meseca ili ciklus između poslednjeg i trenutnog punog meseca. Realno sagledajte, koliko je to moguće, šta se postigli, svoja iskustva, svoje emocije i vaše trenutno stanje (da li ste zadovoljni ili ne).

Vratite se korak unazad, u odnosu na ono što ste prošli, prepoznajte iskreno ako nešto nije išlo kako ste želeli, ili se rezultati nisu dogodili, razmislite iskreno da li ste tražili nešto što nije bilo za vas, ili bar ne u ovom trenutku i, da li je potrebno ponovo preduzeti akcije u smislu ostvarenja.

Vrlo često, ova retrospektiva se radi u vezi sa namerama mladog meseca, što nam omogućuje da se ponovo usredsredimo na ono što je bitno. Od različitih namera ili želja koje su iskazane, šta je ono što je zaista neophodno? Čemu se okrenuti? Na koji način ići do kraja u novom ciklusu? Ovakva pitanja morate da postavite sebi, da bi dobili odgovor punog meseca i da biste znali kako da nastavite…

Introspekcija

Nakon punog meseca, i Mesec i mi ulazimo u fazu opadanja.

Projekt smo zacrtali i precizirali, jer uskoro počinje faza opadanja, zato je sada vreme za akciju! Onog trenutka kada mesec krene u opadanje, mi se okrećemo sebi. Zato je neophodno, da jedan deo esbata punog meseca bude priprema za introspekciju: reorganizujte svoje vreme na način da više vremena možete biti sami da odmarate, pišete, čitate, meditirate, da budete kreativni, da napravite zalihe svega što vam je potrebno i da još jednom poradite na suštinskim pitanjima kako biste bili spremni za sledeći ciklus.

Rituali

Ovde ću navesti nekoliko primera rituala. Rituali na esbate treba da budu lična praksa. Zato ih treba prilagoditi sebi, tako da oni imaju pun smisao. Glavni alati za rituale punog meseca su vaše prisustvo, vaša intuicija, fokusiranje, koncentracija, ljubav, milost, vizuelizacija i meditacija. Ostali alati su dodatni oslonci, ali oni nikako ne mogu zameniti vaše biće, VI ste najmoćniji alat.

Proricanje sudbine

Kao i u fazi mladog meseca, i ovo je veoma zanimljivo vreme za proricanje. Tarot, rune, crno ogledalo, kugla ili slično, mogu vam pomoći pod dejstvom punog meseca da razumete cikluse koje osluškujete, shvatite poslate poruke od bića sa kojima radite.

Zaštita

Ova faza punog meseca je idealno vreme za izvođenje rituala zaštite molitvom, pravljenjem talismana, zaštitnih torbica, zaštitnih mirisa i slično. Najčešće se koristi element zemlje kao osnova svakog rituala zaštite, zato je posebno da se specijalno obratite Čuvarima elementa zemlje, u smislu zahteva za pomoć prilikom izvođenja rituala zaštite ili prilikom izrade talismana za zaštitu.

Posvećenje predmeta ili punjenje predmeta i kristala

Često se govori o pročišćavanju. Ja lično, više volim da sve vrste pročišćavanja radim u vreme mladog meseca (nikada na pun mesec), ali zato sva punjenja (predmeta ili kristala), kao i posvećivanja radim u noći punog meseca, jer je tada energija najveća i takva energija može da donese najveće blagodeti.

Važno je napomenuti da se za posvećivanje nekog predmeta, alata ili talismana treba uraditi pomoću magije 4 elemanata. Radite, vežbajte dobro koncentrisanje energije, jer jedino tako možete transformisati običan predmet u čarobni alat (ili talisman) na sledeći način: akumulirajte energiju punog meseca, zatim stavite predmet u svoju ruku i vizuelizujte njegovu funkciju, usmerite akumuliranu energiju na taj predmet i na kraju ga predstavite Mesecu (čim je to moguće, čim fizički možete da vidite Mesec). Zahvalite se za pomoć (svima koje ste pozvali u pomoć). Na ovaj način možete da „punite“ energijom i da „posvećujete“ svaki predmet: magijski alat, tarot, rune, talismane, kristale i vodu. Vodu ovako posvećujemo samo kada nemamo vremana, postoji drugi, mnogo bolji način za posvećivanje vode, ali o tome u nekom drugom postu.

Izlečenje

Na pun mesec mogu se raditi i rituali isceljivanja (izlečenja). Ali, morate zaista dobro poznavati sve specifične energije punog meseca pre nego što se upustite u ovakve rituale. Onda se možete pouzdati u energiju punog meseca za svoje rituale isceljivanja, pozivajući se na energiju, simbole i planete koje se u korelaciji.

Za izvođenje ovog rituala treba da se koristi element vode (prskanjem, ritualnim kupanjem i pomazanjem). Voda može dodatno da bude oplemenjana biljem i kristalima, koji će još više povećati efekat izvedenog rituala izlečenja. Ali, najpre dobro naučite da radite sa elementom vode u svesti i nameri!

Kreativnost

Ukoliko vam je potrebna pomoć u razvoju vaših kreativnih sposobnosti, pun mesec je veoma dobro vreme za ovakav ritual. Za ovaj ritual se prepouručuje rad sa elementom vazduha, sa mirisima na bazi cimeta i kardamoma. Ritual se izvodi na način da se rukama prolazi kroz dim zapaljenih mirisa, zatvorenih očiju i „uvodimo dim“ u treće oko i izražavamo jasno i glasno svoju volju (cilj rituala). Drugi način je da se napišu na papiru svoje želje (pravi papirus, ne list iz sveske) i da se provlači kroz dim zapaljenih mirisa.

„Pusti neka ide!“

Kao što je malopre objašnjeno, pun mesec je odlično vreme za pravljenje „energetskih zaliha“, shodno tome je u isto vreme savršeno vreme za rituale oslobađanja od loših navika, ponašanja, osećanja koja nas sprečavaju da idemo napred i tako dalje. Ali, pazite, ne radi se samo o uklanjanju ili uništavanju loših navika ili slično, vrlo često je mnogo delotvornije i korisnije priznati (sebi) postojanje nečega u sebi što ne želimo, analizirati to i transformisati tu energiju u nešto potpuno pozitivno, nešto što bismo želeli da posedujemo ili da neki segment svog života ojačamo, makar to bila egzistencijalna energija. (Želim da kažem, prava je šteta jednostavno otpustiti energiju, bolje je zadržati je transformisanu!) Za ovakve rituale počinje se sa meditacijom, analizira se element (na kome radite i koji želite da transformišete), možete da se ispomognete runama ili tarotom u sagledavanju potencijalne pozitvne transformacije, ali je bitno da tokom ovog kratkog rituala ostanete potpuno svesni i skoncentrisani na objekat vašeg delanja, jedino tako neće doći do rasipanja energije ili zaostajanja loše energije. Tokom čitavog rituala imate u centru oltara, papirić na kome je ispisano koji element želite da transforimišete i u šta! Zatim, uljem ispišite runu Sovilo preko celog papira i papir spalite u svom magijskom kotlu. Kad ga zapalite a pre potpunog sagorevanja, naglas izgovarajte svoju nameru da želite da „Pustite, neka ide!“ lošu energiju i da je preobrazite u…naglasite u šta! Kada papir izgori, fokusirajte se na pepeo i dim… već tu imate prve odgovore.

Lunarna kupka i meditacija

Poslednji tip rituala koji vam predlažem je „šetnja kroz svest“, poput meditacije u pokretu, ples sa mesečevim zracima!

U adekvatnoj i lepo pripremljenoj kupki, sa solima i mirisima, potpuno opušteni meditirajte o mesečevim ciklusima, o svojim magijskim ili drugim resursima, ogolite se (figurativno, mada možete i bukvalno)… Predstavite se Mesecu, unapred se zahvalite i tražite ono što vam je zaista potrebno. Ne tražite gluposti…

Proslava

Na kraju, nemojte da zaboravite da je ovo ipak proslava, vreme slavlja, zato izrazite slavlje na način koji vam odgovara: igrajte, pevajte, recitujte Mesecu…

https://pin.it/6lKROrS

Žrtva

Takođe, nikako nemojte zaboraviti da prinesete žrtvu, u obliku semenki, voća, prikladnih kolačića u obliku mladog meseca (simbolika) i napitke. Popijte i pojedite pomalo od svega što ste izneli na oltar, na taj način nudite i božanstva… To je znak vaše zahvalnosti i vere.

Ako ste na otvorenom, dignite pogled prema Mesecu, a ako niste – vizuelizujte ga i, u oba slučaja kada nudite žrtvu, stavite levu ruku u predelu srca, desnom dignite žrtvu ka Mesecu i izgovorite:

„Luno, prepoznajem tvoju veličinu,

tvoj uticaj na život,

tvoje dobročinstvo!

Hvala što si bila sa mnom

i što ćeš me pratiti u sledećem ciklusu!

Neka ova lepa noć svima donese sreću…“

Završetak rituala

Zabeležite vaša iskustva u Knjigu senki.

Pristupite zatvaranju kruga na uobičajen način, ne zaboravljajući da se još jednom zahvalite božanstvima.

Aktivnosti

Pored rituala i proslave u noći uoči punog meseca, možete se baviti raznim aktivnostima dan pre, tokom i dan posle punog meseca: najbolje je biti u prirodi, makar neko vreme na Suncu i na mesečini, ali praznične aktovnosti znače i sve ono što vi baš volite da radite, drugim rečima sve ono što vas usrećuje!

Naslovni photo: https://pin.it/7zel1bG

Izvori:

– paroledesorciere.fr

– lična iskustva

Rabelamia

Ovde sam da, godinama sakupljana znanja, podelim sa vama – Sve što ste oduvek želele da znate o vešticama – Kako postati veštica i, još mnogo toga – Neka tako bude!

Veštičija enciklopedija:

Kategorije

Prijavite se za novosti sa bloga "Savremena Veštica"

Pratite nas na društvenim mrežama

Lunarni kalendar

Vaši komentari – moji odgovori…

Najnoviji proizvodi iz veštičijeg butika:

BOG DAŽBOG

Slovenski Bog Dažbog je bog Sunca, davalac toplote i svetlosti. Njegovo ime možete čuti u najkraćoj molitvi ikad, koja je

Pročitaj više »

Nemojte propustiti ovo

Prijavite se za novosti sa bloga "Savremena Veštica"

Najnoviji postovi, noviteti iz veštičjeg butika i sve o magičnim danima koje očekujete

Ne oklevajte, potpuno je besplatno i možete opozvati prijavu kad god poželite. Vašu email adresu koristimo samo za slanje poruka sa našeg sajta. Cenimo Vašu privatnost.