JASPIS (poludragi kamen)

LITOTERAPIJA: Hrabrost

ZODIJAČKI ZNAK: Ovan, Škorpija

ČAKRA: Korenska

photo: https://pin.it/4cX07Sd

Jaspis je sedimentna stena, koja sadrži 80 – 95% oksida silicijuma, često kombinovana sa mikro-kristalima, ali može da sadrži i glinu. Poseduje vrlo lepe pukotine, ali su vrlo sitne. Jaspis se pronalazi u nekoliko aspekata: tačkasti, rebrasti, crveni (orijentalni), sa crvenim tačkama na zelenoj pozadini, sa crnim (silicijumovim) mrljama, ali ni jedan njegov pojavni oblik ne sadrži kvarcna zrna. Zbog svog sedimentnog ili vulkanskog porekla, on je kamen transformacije, nekada je klasifikovan kao kamen (stena) a nekada kao mineral, zavisno od procenta nečistoća. Njegova osnovna karakteristika je širok spektar boja, praktično ni jedna boja za jaspis nije nemoguća, što ga čini teškim za identifikaciju. Jaspis može sadržavati i do 20% stranih materija, i otud dolazi ovoliki spektar raznolikosti boja: od crvene i zelene do žute i bele, pa čak i u plavoj, crnoj i sivoj boji. To je zato što je on vrsta kamen-kvarca koji se retko nalazi u svom čistom obliku, a njegova fizička svojstva se menjaju zahvaljujući prirodnim aditivima, kao što su glina, manganov hidroksid, oksid gvožđa, nekada i dodatak ahata i opala.

Reč jaspis potiče od grčkog izraza za „pegavi kamen“ ili „kamen sa kamenčićima“. Jaspis se koristi od davnina, jer se nosi sa lakoćom a uticaj mu je moćan i dubok. Povezuje se sa energijom zemlje, pomaže u svakodnevnom životu i ubrzava završetak projekata. Mnogi ga zovu „vrhovni zaštitnik“.

 

 

Energetske osobine jaspisa

Jaspis pruža energetsku podršku u periodima stresa, donosi spokoj i jedinstvo. Koristi se za lečenje, objedinjuje sve aspekte života. Ovaj kamen je idealan za one koji žele da realizuju svoj projekat, daje snagu i volju i pruža potrebnu energiju i hrabrost. On ističe probleme pre nego što postanu preterani i nudi uvid u rešenje.

Olakšava pamćenje snova, pruža zaštitu, usidruje energiju u telo, upija negativnu energiju, pročišćava i poravnava čakre i auru. Takođe, uravnotežuje  ying-yang i harmonizuje fizičko, emocionalno i mentalno telo sa eteričkim svetom. Jaspis čisti akumulirane energije, oživljava um i podstiče samoizražavanje. Eliminiše elektromagnetno, kao i zagađenje iz životne sredine, uključujući i razne tipove zračenja iz elektronskih aparata i radijaciju. 

Jaspis je kamen male snage, koji deluje isključivo dugoročno, pa se preporučuje da se trajno nosi sa sobom, najbolje NA sebi.

Takozvani „okrnjeni jaspis“ donosi ravnotežu i može pomoći, osobi koja ga nosi, da bude hrabrija i odlučnica u postizanju svojih ciljeva.

U slučaju osećaja usamljenosti, ovaj kamen će pružiti odličnu emocionalnu podršku.

photo: https://lacoupedesfees.com/
photo: https://pin.it/3cYa8vk

„Crveni jaspis“ pomaže u borbi protiv umora, reguliše protok krvi i hormonalni status kod žena. Ovaj kamen daje fizičku vitalnost i pospešuje hrabrost.

„Polihromni jaspis“ zovu i „carskim“ kamenom i, potiče sa Madagaskara. Samo ime mu potiče od sopstvene višebojnosti, čiji je efekat povećanje sreće onoga ko ga nosi. Pored svojih opštih svojstava, polihromni jaspis olakšava oslobađanje od stresa i poboljšava raspoloženje. On osnažuje energiju čoveka i pokreće na akciju bez žurbe i stresa.  To je kamen ravnoteže, njegov savršen sklop isprepletenih nisansi budi energiju života i unutrašnju silu čoveka, podstičući na čvrst i progresivan način neophodne modifikacije u ljudskom sklopu.

photo: https://lacoupedesfees.com/

Izuzetno je koristan u sagledavanju šire i srećnije perspektive i, zato se preporučuje u periodima iscrpljenosti,  prouzrokovanim svakodnevnim obavezama. Odličan je stabilizator čakri (čak mu se i bolje poklapaju sa bojama čakri). Od ogromne je pomoći za strpljenje, koncentraciju, kreativnost, vizuelizaciju i snagu volje. Veoma je pogodan za terapeute (u litoterapiji), jer smiruje i pročišćava mesto, ali i energiju ljudi koji tamo borave. 

Kao i svi jaspisi, on pomaže u sprečavanju bolesti i deluje kao opšti tonik ako se osećate slabo od blažih vrsta bolesti. 

I na kraju, uvek se može koristiti za zaštitu od malih životnih zlodela, zahvaljujući njegovom delovanju na podršku imunološkom sistemu i u detoksikaciji organizma.

Čišćenje i punjenje jaspisa

Jaspis se čisti (od svega što je pokupio prilikom nošenja ili samim prisustvom u nekom prostoru) u čistoj vodi, ili u destilovanoj vodi posoljenoj morskom solju.

Punjenje jaspisa se vrši izlagajući ga Suncu ili držeći ga na gomili kvarcnog kamena. 

Naslovni photo: https://pin.it/2Kc5hj2

Izvori: 

– https://boutique.azenty.fr/

– Lična iskustva

***Sve informacije koje se odnose na osobine poludragog kamenja i kristala su date u informativne svrhe. Ove informacije ni na koji način ne predstavljaju dijagnozu ili preporučeni medicinski tretman. One ne zamenjuju konsultacije sa konvencionalnim lekarima. U slučaju zdravstvenih problema, obratite se svom lekaru.

Rabelamia

Ovde sam da, godinama sakupljana znanja, podelim sa vama – Sve što ste oduvek želele da znate o vešticama – Kako postati veštica i, još mnogo toga – Neka tako bude!

Veštičija enciklopedija:

Kategorije

Prijavite se za novosti sa bloga "Savremena Veštica"

Pratite nas na društvenim mrežama

Lunarni kalendar

Vaši komentari – moji odgovori…

Najnoviji proizvodi iz veštičijeg butika:

Nemojte propustiti ovo

Prijavite se za novosti sa bloga "Savremena Veštica"

Najnoviji postovi, noviteti iz veštičjeg butika i sve o magičnim danima koje očekujete

Ne oklevajte, potpuno je besplatno i možete opozvati prijavu kad god poželite. Vašu email adresu koristimo samo za slanje poruka sa našeg sajta. Cenimo Vašu privatnost.