HRAM

Hram

Svako mesto gde izvodite bilo koju vrstu rituala (čarolije, esbate, sabate, rituale zahvalnosti, meditaciju), gde možete da ostvarite potpunu simbiozu sa božanstvima, je vaš Hram. On može biti bilo gde, u prirodi, u nekoj prostoriji vaše kuće, ali on je prvenstvo u vama! To praktično znači, da možete da sednete bilo gde na ovoj planeti, na nekoj predivnoj plaži ili pored vašeg kreveta u spavaćoj sobi i onog trenutka kada ostvarite potpuno smirenje i počnete da „letite“ prostorima vaše duhovnosti – vi ste u vašem Hramu! Naravno, većina veštica i magova gradi pravi, fizički Hram i na tom mestu izvodi većinu svojih aktivnosti.

Ali, tek kada se postigne stanje bliskosti sa božanstvima, može se preći na pripremanje Hrama, koji je uglavnom namenjen vašoj Boginji, ili Bogu, ili oboma, koji je ujedno i naš lični hram, jer se osećamo sjedinjeni sa božanstvima. Potrebno je, znači, nabaviti (napraviti) i opremiti najpre vaš Oltar.

Hramski oltar

photo by Rabelamia

Oltar je omanji sto ili veliki kovčeg (koji će u vreme izvođenja rituala služiti kao oltar a kada se ritual završi, u njemu se čuva svo oruđe, alati i pomoćna sredstva).

Oltar je svako posvećeno mesto gde čuvate vaše relikvije, oruđa i alate potrebne za rad u magijskom krugu. Može biti napravljen kao hramski oltar, koji je savršena kocka koja stoji u centru vašeg magijskog kruga.

Ukoliko je nemate, to može biti i manji sto, ne obavezno kockastog oblika, može biti pravougaoni ili okrugli ali, kao što smo već rekli, u tu svrhu može da se koristi i kovčeg u kome čuvate sve svoje magijske predmete i alate.

Zidni oltar

photo by Rabelamia

Mobilni oltar

Druga vrsta oltara je zidni oltar ili oltar zahvalnosti. Obično je prislonjen za severni zid i na njemu radite sve rituale zahvalnosti, rutuale za posvećenje talismana, ispred njega meditirate i slično. On ne bi trebalo da se pomera sa svog mesta jer treba da je uvek prisutan u vašem ličnom prostoru. I hramski i zidni oltar predstavljaju volju veštice (maga) i zakone po kojima deluje, samim tim i njenu sposobnost, rešenost i odlučnost. Zbog toga treba sa velikom pažnjom i intuitivnošću kreirati ovaj lični hram.

Postoji i treća vrsta oltara, to je mobilni, pokretni oltar, oltar koji može stati u ručnu torbicu i koji poseduje osnovne elemente hrama: zemlju, vazduh, vatru, vodu i sa pentaklom u sredini (može i neki drugi simbol koji je u skladu sa vašom duhovnom praksom). Dok ste u prirodi, možete da napravite mali ritual zahvalnosti ili da jednostavno meditirate, uz jedan ovakav mobilni oltar, to će biti pravo zadovoljstvo.

 

 

Photo by Rabelamia

Zatim je potrebno: 

  • -Jedna zelena sveća za Boginju i svećnjak;

  • -Jedna crvena sveća za Boga i svećnjak;

  • -Može se dodati vaza ili lep cvetni aranžman sa prirodnim cvećem;

  • -Pentakl ili slično;

  • -Kadionica za mirise ili stalak za mirišljave štapiće i mirisi;

  • -Žrtvenik, lepa dekorativna posuda sa dekoracijom po sopstvenom ukusu, u koji se prinosi (daruje, stavlja) žrtva božanstvima. Mora se naglasiti da veštičarenje POTPUNO ISKLJUČUJE bilo kakvo prinošenje krvnih žrtvi ili ubijanje životinja u ritualne svrhe!!! Naprotiv, većina veštica su pristalice vegetarijanskog načina ishrane i štite sve životinje! Žrtve (darovi) su vino, mleko, sok, voće, zrnevlje, semenke ili kolačići pripremljeni u obliku polumeseca i slično;

  • -Pehar.

Buduća veštica ili mag može da otpočne jednostavan ritual posvećen božanstvima tako što stane ispred oltara i upali sveće za Boginju i Boga (za svaku sveću ili miris uzima se po jedno palidrvce), zapali mirišljavi štapić, sipa vino u pehar i stavi žrtvu u činiju, uzme i žrtvenik i pehar u ruke i izgovara:

Gospodarice Meseca, spokojnog mira i zelene zemlje,

Gospodaru Sunca i stvoritelju svega na zemlji,

Prihvatite ovu ponudu koju ja stavljam u vašu čast,

I podarite mi mudrost da spazim vaše prisustvo u celoj prirodi,

O, velika Boginjo i moćni Bože!“

Nakon ovoga je potrebno da se neko vreme meditira o Boginji i Bogu, kao i o vezi koja se želi uspostaviti sa njima. Potrudite se da osetite božanstva na sebi, u sebi, oko sebe…

Uzmite nekoliko semenki ili bilo što od postavljene žrtve, pojedite i popijte vino.

Nakon toga ugasiti sveće a mirisni štapić ostaviti da dogori ako već nije izgoreo.

Ovaj Ritual se ponavlja svakoga dana i to u isto vreme. Pre svakog ponavljanja, potrebno je da se žrtva iznese iz hrama i da se prospe po zemlji.

Nakon izvesnog vremena, ako je osoba unutar sebe spremna, kod nje se javlja želja da uradi ritual Samoinicijacije.Veliki ritual veštičije samoinicijacije je proces za koji se treba temeljno pripremiti, ali pre svega račistiti sa samim sobom želite li to ili ne. A ako želite da znate više o ritualu samoinicijacije, pišite i, napraviću poseban, detaljan post.

 

Naslovni photo by Rabelamia

Izvori: 

  • -lična iskustva;
  • -„La Wicca Magie blanche et art de vivre“, Scott Cunningham;
  • -„Dogme et rituel de la haute magie“, Eliphas Lévi.

Rabelamia

Ovde sam da, godinama sakupljana znanja, podelim sa vama – Sve što ste oduvek želele da znate o vešticama – Kako postati veštica i, još mnogo toga – Neka tako bude!

Veštičija enciklopedija:

Kategorije

Prijavite se za novosti sa bloga "Savremena Veštica"

Pratite nas na društvenim mrežama

Lunarni kalendar

Vaši komentari – moji odgovori…

Najnoviji proizvodi iz veštičijeg butika:

BOG DAŽBOG

Slovenski Bog Dažbog je bog Sunca, davalac toplote i svetlosti. Njegovo ime možete čuti u najkraćoj molitvi ikad, koja je

Pročitaj više »

Nemojte propustiti ovo

Prijavite se za novosti sa bloga "Savremena Veštica"

Najnoviji postovi, noviteti iz veštičjeg butika i sve o magičnim danima koje očekujete

Ne oklevajte, potpuno je besplatno i možete opozvati prijavu kad god poželite. Vašu email adresu koristimo samo za slanje poruka sa našeg sajta. Cenimo Vašu privatnost.