Boginja Morana (Morena)

Morana je slovenska Boginja smrti i zime i, zbog toga, nikada nije bila voljena u slovenskom narodu, što je i logično jer je prirodno da između života i smrti biramo život! Ovo treba razumeti s tačke gledišta, da je u tom periodu naše istorije, zima bila izuzetno surova, hrane nije bilo dovoljno, pa su se zimi najčešće dešavale smrti i među ljudima ali je umirala i stoka koju su Sloveni čuvali. Čak i njeno ime Morana, nam govori da je umarala (morila) i prirodu i ljude. Onda je lako razumeti da su ciklični period vladavine Boginje Morane uvek dočekivali sa zebnjom i strahom, ali su zato njen odlazak oduševljeno slavili. Takođe, na kraju (ciklične) vladavine Boginje Morane, Sloveni su pravili lutke od slame, koje su predstavljale Moranu, tu lutku su ili spaljivali, ili „davili“, a neki slovenski narodi su je tukli motkama, kako bi je uplašili da nikada više ne dođe. Čak su smislili i rutual Mačkare: to je povorka maskiranih ljudi, koji su ritualno plašili Moranu, sa ciljem da je oteraju iz svog života. Njena suprotnost je Boginja Vesna, oduvek iskreno obožavana kod slovenskih naroda. 

photo: https://pin.it/2nPlorF

Postoji nekoliko varijanti slovenskog doživljaja odnosa Boginje Morane sa ostalim božanstvima. Meni je ova najlogičnija: povezana je sa bogom Vodenom (Bogom voda) i oni su sačinjavali savršeni božanski par. Morana i Voden zajedno dave ljude u mračnim vodama, pa su staroslovenski narodi pokušavali da ih odobrovolje unapred pripremljenim žrtvenim ponudama. Boginja Morana ima i aspekt Modrune, uralske veštice kod Slovena sa tih prostora. U ovom aspektu, ona se prikazuje kao ružna i stara baba, ali ako onaj kome se prikazala ne pokaže nikakav strah, ona se pojavljuje u svom pravom obliku: lepa i mlada devojka, duge crne kose. 

Koliko je ova Boginja ostavila traga u slovenskom narodu, dokazuje i to da jedna od naših najvećih reka, Morava, sadrži u sebi ime Morane (reka, koja je zbog svoje snage odnela mnogo života), ali i potvrđuje njen vodeni aspekt. Takođe, Boginji Morani se dodaje i aspekt kuge (smrti), kao i oblik Mora (ženski demon koji noću muči ljude, sedeći im na grudima i izazivajući im košmarne snove (noćne more). Slovenski narod se plašio veštica i sopstvenog nerazumevanja njihovog znanja, pa su i veštice, kao i demoni, povezani sa Boginjom Moranom. 

Ali, bez obzira na sve prethodno izneto, Boginja Morana nije negativno božanstvo, jer u paganizmu ne postoji isključiva podela na dobro i zlo, svetlost i tamu (zato su njoj i Bogu Vodenu prinosili žrtvene ponude, jer je očigledno, pokazivala i samislost). Kroz Moranino postojanje vidimo u najvećoj meri jeziv strah kod Slovena od svega što ne razumeju i što ih plaši. 

Ova Boginja ne sadrži u sebi, prema svojim moćima, aspekt svetog trojstva.

Naslovni photo: https://pin.it/7mGZalz

Rabelamia

Ovde sam da, godinama sakupljana znanja, podelim sa vama – Sve što ste oduvek želele da znate o vešticama – Kako postati veštica i, još mnogo toga – Neka tako bude!

Veštičija enciklopedija:

Kategorije

Prijavite se za novosti sa bloga "Savremena Veštica"

Pratite nas na društvenim mrežama

Lunarni kalendar

Vaši komentari – moji odgovori…

Najnoviji proizvodi iz veštičijeg butika:

Nemojte propustiti ovo

Prijavite se za novosti sa bloga "Savremena Veštica"

Najnoviji postovi, noviteti iz veštičjeg butika i sve o magičnim danima koje očekujete

Ne oklevajte, potpuno je besplatno i možete opozvati prijavu kad god poželite. Vašu email adresu koristimo samo za slanje poruka sa našeg sajta. Cenimo Vašu privatnost.