Boginja Lada

Lada je slovenska Boginja ljubavi i lepote, sa istim atributima je prepoznajemo kod drugih naroda kao Freja, Afrodita, Izis i druge. Usko je povezana sa moćima planete Venere, koja osim što simbolizuje lepotu i ljubav, izraženo simboliše i plodnost. Boginja Lada je uvek prikazana kao prelepa devojka, duge i zlatne kose, sa ili bez venčića od žitnog klasja u kosi, što je još jedan božanski simbol plodnosti. Zbog ovoga joj mnogi dodaju aspekt Majke Vlažne Zemlje. Na njenim grudima je skoro uvek simbol Sunca, simbol davaoca života, životodavna moć. 

Pošto je Lada Boginja plodnosti, ona ima svoj točak života, svoje godišnje cikluse. Mitologija govori da ona ona boravi u prebivalištu mrtvih sve do proleća (tokom perioda kada i vegetacija na zemlji potpuno miruje), sve do prolećne ravnodnevnice. Irij, boravište mrtvih u kome ona boravi tokom zime je i boravište Velesa, slovenskog Boga (Bog stoke, useva, mudrosti, umetnosti, bogatstva, vlasništva, magije, prevare, trgovine, proricanja, vrlina i vodič mrtvih duša). Kada dođe vreme, u proleće, Gerovit pušta Ladu da izađe u svet (Bog rata i božanstvo Sunca i donosilac plodnosti) i da oplodi zemlju. Krajem leta, Lada se vraća u Irij. Veoma slična mitološka priča postoji i kod Germana, tamo Freja provodi jedan deo godine u podzemlju, a grčka Persefona isti period godine provodi u Hadu. 

Boginja Lada je Boginja leta, iako njene aktivnosti počinju u proleće. Veoma podseća na slovensku Boginju Vesnu, pa ih je vrlo teško ponekad razlikovati, a možda su i radile zajedno.

photot: https://pin.it/7IIvwAG

Za ovu Boginju vezuju se sve aktivnosti plodnosti, pa toliko i traje njen boravak na zemlji, od sejanja (mladost) do sazrevanja plodova, uključujući i berbu (starost), ali ne i smrt, tako da ona ipak poseduje tri lunarne faze, odnosno aspekt trojstva. Ona, osim što je povezana sa Suncem, njeni pratioci su i kiša i tople letnje noći, pa je zbog toga proglašena i Boginjom ljubavi.

Ladine svete životinje su petao, jelen, orao i mrav, a njene omiljene biljke su trešnja, lipa, maslačak i božur. Bila je udata za Svaroga (Svarog je Bog otac i stvoritelj Bogova) koji je jedino uz njenu pomoć mogao da stvori svet. 

Svi rituali koji su izvođeni u čast Boginje Lade su povezani sa brakovima, odnosno provodažisanje i sklapanje brakova. U Srbiji je poznat obred Ladarice, koji svojim imenom odaje počast ovoj velikoj Boginji. Takođe, u čast ove Boginje se preskače vatra (ritual koji se izvodi širom Evrope i dan-danas), sa ciljem dobijanja plodnosti i zaštite ljudi i njihove stoke. A zapaljenja vatra je uvek u čast Boga Sunca.

Boginja Lada, sa svojim sestrama Boginjom Ledom i Boginjom Eži, predstavlja pravi trostruki aspekt, sveto trojstvo na slovneski način.

Naslovni photo: https://pin.it/2NCFYmI

Rabelamia

Ovde sam da, godinama sakupljana znanja, podelim sa vama – Sve što ste oduvek želele da znate o vešticama – Kako postati veštica i, još mnogo toga – Neka tako bude!

Veštičija enciklopedija:

Kategorije

Prijavite se za novosti sa bloga "Savremena Veštica"

Pratite nas na društvenim mrežama

Lunarni kalendar

Vaši komentari – moji odgovori…

Najnoviji proizvodi iz veštičijeg butika:

Nemojte propustiti ovo

Prijavite se za novosti sa bloga "Savremena Veštica"

Najnoviji postovi, noviteti iz veštičjeg butika i sve o magičnim danima koje očekujete

Ne oklevajte, potpuno je besplatno i možete opozvati prijavu kad god poželite. Vašu email adresu koristimo samo za slanje poruka sa našeg sajta. Cenimo Vašu privatnost.