AMETIST (poludragi kamen)

LITOTERAPIJA: meditacija i duhovno uzdizanje

ZODIJAČKI ZNAK: ovan, jarac, riba, strelac, škorpija, vodolija, devica

ČAKRA: treće oko i krunska (dodatni efekat na korensku i solarnu)

photo: https://pin.it/5zYMsug

Ametist je jako fin kamen iz porodice kvarca (silicijum dioksid), vrlo je čest, ali bez obzira na svoju učestalost, smatra se prestižnim kamenom. Nosili su ga faraoni i vitezovi i njemu su pripisivali vrline darovitosti i sreće u poslu. I danas je jako popularan zbog svojih prelepih boja, od svetlo ljubičaste do tamno ljubičaste (njegovu boju formiraju mangan, gvožđe i titan). Retko se može pronaći crveni ametist, zbog prisustva hematita u kristalima. Simbol je mudrosti i snage, a dan u nedelji koji je namenjen ametistu je četvrtak. Reč ametist potiče od grčke reči „amethystos“, odnosno od glagola „méthyo“ što znači „biti piijan“, ali dodavanjem „a“ ispred glagola, dobija se termin koji znači „koji nije pijan“.

Energetske osobine ametista

U litoterapiji, polirani ametist se smatra kamenom poniznosti i mudrosti. On podstiče kreativnost, maštu, jasnoću… Izuzetno veliku ulogu ima u meditaciji i koncentraciji, kao i za duhovno uzdizanje. Ima smirujuć efekat kod emocija ljutnje, straha, strepnje, tuge ali i kod stanja anksioznosti. On povećava aktivnost desne strane mozga, kao i pinealne žlezde.

U litoterapiji ima svojstvo tranzita, odnosno, sa njim se lakše može „prebroditi“ ili prevazići nešto, uključujući i odvajanje. Može se koristiti u slučaju gubitka voljene osobe, kako za onog koji odlazi, tako i za onog koji ostaje. Veliko svojstvo ametista je pročišćavanje prostora i predmeta (koristi se i u obliku sfere, loptice, geode, druze ali i u drugim oblicima). U litoterapiji, on doprinosi miru i opuštanju, pomaže u podsticanju smirenosti i duboke opuštenosti, zato se vrlo često drže veći komadi ametista u spavaćoj sobi. Ako se ametist nalazi u dnevnoj sobi, omogućiće mnogo brži dotok energije u vaš dnevni boravak. Baš zbog svega toga, mnogi nose nakit sa ovim kamenom, jer pruža celodnevni umirujući efekat od trenutka stavljanja na sebe. Zbog svoje ogromne moći, pronašao je veliku primenu u lečenju bolesti zavisnosti, kao što su alkoholizam (sama etimologija reči ametist to govori), duvan, droga, kafa i slično, kao i za detoksikaciju organizma. Ametist smiruje maksimalno nervozne ili ljute ljude, jača ljubav i omogućuje skladan odnos sa partnerom, noću donosi miran san a uvek kada u blizini čoveka pomaže u pročišćavanju krvnih sudova. Odličan je kod napada gihta.

Ametist se u litoterapiji koristi na čakri trećeg oka i na krunskoj čakri (smiruje glavobolju) i smanjuje temperaturu u korenskoj čakri. Primenjuje se i za solarnu čakru. Takođe, ametist doprinosi pravilnom funkcionisanju jetre. 

Magijska vrednost ametista

Ametist je duhovni kamen, kamen mira. U isto vreme je i pravi kamen sreće, on negativno pretvara u pozitivno. Simboliše iskrenost i duhovnost i, aktivira svesnost duše. Oduvek je bio korišćen u drevnoj magiji, a koristi se i danas. Najlakše ga je staviti ispod jastuka i time se sigurno eliminišu nesanica i košmari, a obezbeđuju miran san i slatki snovi. Da bi se iskoristio njegov anti-stres efekat, ili odagnale duševne teskobe, dovoljno ga je držati u ruci da bi se odmah osetile njegove pozitivne i isceljujuće vibracije. Toliko ima veliku moć kao amajlija (ili kao talisman) da može da zaštiti putnike od krađa i agresija svake vrste, koje mogu da ih snađu na putu. Smatralo se da je ametistom moguće suzbiti dejstvo zmijskog otrova. 

Najviše se koristi za meditaciju i duhovni rad. Koristi se sa belom svećom i adekvatnim mirisom za aktiviranje šestog čula. Kako je ovo kamen „božanske prakse“, on izoštrava um, ubrzava razmišljanje i reaktivira parapsihičke sposobnosti. 

photo: https://pin.it/6VHtGLs

U ritualima ljubavne magije se koristi da bi ojačao vezu ili za privlačenje ljubavi. Koristi se i u ritualima materijalnog blagostanja, za privlačenje bogatstva.

Mnogi ga sa razlogom zovu riznica darme. Kako i ne bi, kada je ametist naš neizostavni pratilac na putu izlaska naše svesti iz senke…

Zanimljivosti...

photo: https://pin.it/3cJUWHD

Ametist je najpre korišćen kao ukrasni kamen, za razne skupocene ornamente, a prvi su ga koristili etrurski narodi i Egipćani. U XVIII veku je mnogo korišćen za pravljenje broševa. Danas se ametist još uvek smatra dragocenim kamenom, njegova vrednost nikada nije pala jer se vrlo često koristio pri izradi najdragocenijih predmeta, kao što je britanska kruna, egipatska kruna, ruska kruna i tako dalje. Zbog svoje neobične lepote boje i sjaja, još uvek se ubraja u najpopularnije kristale (poludrago kamenje).

I u biblijskom registru ovaj kamen ima svoju važnost, njegov glavni simbol oduvek je bio podsticanje celibata i pobožnosti. Nije retkost da se nađe na relikvijama, na prstenju hrišćanskih sveštenika, ali i na krunicama u budističkoj religiji. Ametistu se daju mnoge natprirodne moći. Leonardo da Vinči je pripisao ametistu moć da odagna loše misli i da usavršuje inteligenciju. Plinije Stariji, autor prve svetske enciklopedije, izveštava da ako se spoji ime Sunca ili Meseca sa ametistom, i okači se oko vrata, to će postati moćan talisman koji će štititi svog nosioca. Nosilac ovakvog talismana imaće pomoć i u „primanju poruka i darova od viših bića“.  

„Prema priči iz mitologije, Dionis se, strahovito uvređen od jednog smrtnika, zakleo na osvetu… Osvetiće se prvom ljudskom biću koje sretne na svom putu. Ali, prva osoba koju je sreo bila je Ametist, lepa i nevina mlada devojka. Ljutiti Dionis je bacio na nju dva gladna tigra, spremna da je rastrgnu! A on je sebi napunio pehar vina, spremajući se da uživa u spektaklu. Međutim, Artemida, kojoj ionako ništa nije moglo da promakne, umešala se i preobrazila Ametist u kristalnu statuu, toliko velike čistote koliko su i vrline ove mlade devojke…“

Aristotel je ispričao drugu priču: 

„Dionis, poludeo od vina i bahanalija tokom njegovih orgija, poželeo je prelepu nimfu Ametis… Jurio je, želeći da je poseduje, a nimfa sva prestravljena od mogućeg gubitka časti, molila je Artemidu da joj pomogne. Boginja Artemida je odmah uslišila njenu molbu… U trenutku kada je Dionis zgrabio rukama nimfu Ametis, u rukama mu se, umesto njenog tela, stvorila kristalna statua! Kajući se što je ovo uradio, želeo je da dâ kamenoj statui purpurnu boju vina i u znak sećanja na Ametist, dao je kristalu moć da poništi dejstvo alkoholizma i da  zauvek promoviše osobinu čednosti…“

(Zato su se u mnogim epohama vinske čaše pravile od ametista, kako bi neutralisale negativne a neizbežne efekte prekomerne konzumacije vina!)

Čišćenje i punjenje

Ametist se pročišćuje direktno pod mlazom tekuće (slavinske) vode ili potapajući ga u rastvor soli (morske ili himalajske) i izvorske vode. Puni se na mesečini, idealno je na mesečini punog meseca. Savetuje se izbegavanje punjenja na direktnoj sunčevoj svetlosti, jer bi to moglo poremetiti njegove boje.

Geode ametista služe isključivo za punjenje drugog poludragog kamenja. 

Naslovni photo: https://pin.it/2RMw8pW

Izvori: 

https://boutique.azenty.fr/

– Lična iskustva

***Sve informacije koje se odnose na osobine poludragog kamenja i kristala su date u informativne svrhe. Ove informacije ni na koji način ne predstavljaju dijagnozu ili preporučeni medicinski tretman. One ne zamenjuju konsultacije sa konvencionalnim lekarima. U slučaju zdravstvenih problema, obratite se svom lekaru.

Rabelamia

Ovde sam da, godinama sakupljana znanja, podelim sa vama – Sve što ste oduvek želele da znate o vešticama – Kako postati veštica i, još mnogo toga – Neka tako bude!

Veštičija enciklopedija:

Kategorije

Prijavite se za novosti sa bloga "Savremena Veštica"

Pratite nas na društvenim mrežama

Lunarni kalendar

Vaši komentari – moji odgovori…

Najnoviji proizvodi iz veštičijeg butika:

BOG DAŽBOG

Slovenski Bog Dažbog je bog Sunca, davalac toplote i svetlosti. Njegovo ime možete čuti u najkraćoj molitvi ikad, koja je

Pročitaj više »

Nemojte propustiti ovo

Prijavite se za novosti sa bloga "Savremena Veštica"

Najnoviji postovi, noviteti iz veštičjeg butika i sve o magičnim danima koje očekujete

Ne oklevajte, potpuno je besplatno i možete opozvati prijavu kad god poželite. Vašu email adresu koristimo samo za slanje poruka sa našeg sajta. Cenimo Vašu privatnost.